ΕΙΔΗΣΕΙΣ
11/09/2015 17:33 EEST | Updated 12/09/2015 04:16 EEST

Οι δημοσκοπήσεις μετά το ντιμπέιτ - Ποιος κέρδισε και ποιος έχασε

Bloomberg via Getty Images
Completed voting slips sit in a ballot box at a polling station during the Greek referendum in Athens, Greece, on Sunday, July 5, 2015. Greeks are heading to the polls Sunday, evenly split on a referendum to chart a new course in their five-year economic crisis. Photographer: Kostas Tsironis/Bloomberg via Getty Images

Σχεδόν μια εβδομάδα πριν από τις εκλογές και ελάχιστες μετά το ντιμπέιτ, η ημέρα κλείνει με 5 δημοσκοπήσεις. Οι περισσότερες δείχνουν ντέρμπι μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, ενώ μια δείχνει προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ της τάξης του 5%. Οι τελευταίες δε δημοσκοπήσεις, αντικατοπτρίζουν και το αποτέλεσμα που είχε το ντιμπέιτ στην πρόθεση ψήφου.

Ειδικές ερωτήσεις, άλλωστε, είχε για το ντιμπέιτ η δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για λογαριασμό του ΣΚΑΙ. Χαρακτηριστική εκείνη για το εάν επηρεάστηκαν οι ερωτηθέντες από την τηλεμαχία: Όχι απαντά το συντριπτικό 84%. Το 69% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι παρακολούθησε την τηλεμαχία, το ποσοστό όμως όσων έμειναν αδιάφοροι είναι υψηλό και αγγίζει το 31%.

Όσο για το ποιός κέρδισε τις εντυπώσεις, νικητής βγήκε ο... κανένας με 33,5%. Από τους πολιτικούς αρχηγούς, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το 19% θεωρεί ότι είχε καλύτερη παρουσία ο πρόεδρος της ΝΔ, Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ενώ το 13,5% προτίμησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα. Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά έχει 9% και ακολουθεί ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης με 8%, ενώ έπεται ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας με 6%. Προτελευταίος «τερμάτισε» στον αγώνα για «την καλύτερη παρουσία στο debate» ο Πάνος Καμμένος με 4,5% ενώ τελευταίος και με χαμηλό ποσοστό 1,5% ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.

ΠΑΜΑΚ: Προβάδισμα 1 μονάδας του ΣΥΡΙΖΑ

Στην πρόθεση ψήφου πάντως, το ντιμπέιτ έδωσε προβάδισμα στον ΣΥΡΙΖΑ (με 28,5%), περνώντας μπροστά από τη ΝΔ με 1 ποσοστιαία μονάδα (27,5%), όταν στην προηγούμενη δημοσκόπηση της ΠΑΜΑΚ καταγραφόταν... ισοπαλία με 27% (η νέα δημοσκόπηση διενεργήθηκε την περίοδο 9-11 Σεπτεμβρίου, αφού είχε προηγηθεί το debate των πολιτικών αρχηγών).

Ανεβασμένο είναι το ποσοστό για την Χρυσή Αυγή που παραμένει τρίτο κόμμα (7%), και ακολουθούν το ΚΚΕ με 6%, πολύ κοντά το ΠΑΣΟΚ με 5,5%, έπεται με το Ποτάμι με 5% και η Ένωση Κεντρώων στο 4,5%. Η Λαϊκή Ενότητα στο όριο του 3% μπαίνει στη Βουλή ενώ εκτός μένουν οι ΑΝΕΛ με 2%.

Μειώθηκε δε το ποσοστό των αναποφάσιστων από 10,5% στην προηγούμενη δημοσκόπηση του ΠΑΜΑΚ σε 8%.

GPO: Οριακό προβάδισμα 0,2% για τον ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσκόπηση της GPO για το MEGA, καταγράφει οριακό προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ με 26% έναντι 25,8% της ΝΔ (μια διαφορά δηλαδή της τάξης του 0,2%).

Σημειώνεται ότι στην προηγούμενη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας ο ΣΥΡΙΖΑ κατέγραφε 25% ενώ η ΝΔ 25,3%.

Τρίτο κόμμα αναδεικνύεται η Χρυσή Αυγή με 6,5% (από 5,5%), και ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ με 6% (από 5,3%), το ΚΚΕ με 5,7% (από 5,1%), το Ποτάμι με 4,4% (από 4,6%), η Λαϊκή Ενότητα με 3,6% (από 4%), η Ένωση Κεντρώων με 3,3% (από 3,2%), ενώ οι Ανεξάρτητοι Έλληνες στο όριο εισόδου στη Βουλή με 3% (αμετάβλητο).

Οι αναποφάσιστοι ανέρχονται στο 10%.

Συσπείρωση

Ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζει συσπείρωση 60% (από 54%) με:

 • Το 6% των ψηφοφόρων του να πηγαίνουν στη Λαϊκή Ενότητα
 • Το 5,5% των ψηφοφόρων του να πηγαίνουν στη ΝΔ
 • Το 2% των ψηφοφόρων του να πηγαίνουν στο ΠΑΣΟΚ
 • Το 2% των ψηφοφόρων του να πηγαίνουν στο ΚΚΕ και
 • Το 14% να δηλώνουν αναποφάσιστοι

Στον ΣΥΡΙΖΑ πηγαίνουν:

 • Το 14% όσων ψήφισαν Ανεξάρτητους Έλληνες
 • Το 12% όσων ψήφισαν Ποτάμι
 • Το 2,5% όσων ψήφισαν ΝΔ

Η ΝΔ εμφανίζει συσπείρωση 80% (αυξημένη κατά 3 μονάδες) με:

 • Το 2,5% των ψηφοφόρων της να πηγαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ και
 • Το 8,5% να δηλώνουν αναποφάσιστοι

Στη ΝΔ πηγαίνουν:

 • Το 10% όσων ψήφισαν Το Ποτάμι
 • Το 9% όσων ψήφισαν Χρυσή Αυγή
 • Το 5,5% όσων ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ

Metron Analysis: Οριακό προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ

Οριακό προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ, σε πρόθεση και εκτίμηση ψήφου, καταγράφει δημοσκόπηση της Metron Analysis για λογαριασμό της εφημερίδας Παραπολιτικά.

Ειδικότερα στην πρόθεση ψήφου, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 25%, με τη ΝΔ να ακολουθεί με 24,7%/ Τρίτο κόμμα εμφανίζεται η Χρυσή Αυγή με 4,9%, ακολουθεί το ΚΚΕ με 4,7%, η Ένωση Κεντρώων με 4,6%, το Ποτάμι με 4,4% και η Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ) με 4,1%. Κάτω από το όριο του 3% εμφανίζονται η Λαϊκή Ενότητα (2,6%) και οι ΑΝΕΛ (2,4%). Η αδιευκρίνιστη ψήφος είναι στο 8,5%.

Η έρευνα διενεργήθηκε τηλεφωνικά σε δείγμα 1.206 ατόμων μεταξύ 8 και 10 Σεπτεμβρίου.

Pro Rata: Προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ με 5% και χαμηλή συσπείρωση

Αντίθετα, δημοσκόπηση της εταιρείας pro rata και για λογαριασμό της Εφημερίδας των Συντακτών φέρνει πρώτο τον ΣΥΡΙΖΑ με διαφορά μάλιστα πέντε μονάδων από τη Νέα Δημοκρατία ενώ την ίδια στιγμή η συσπείρωση των δύο κομμάτων δίνει ελπίδες στην Κουμουνδούρου πως ίσως να μπορέσει να «χτυπήσει» ακόμη υψηλότερο ποσοστό, αφού κυμαίνεται στο 64% σε αντίθεση με της ΝΔ που έχει ήδη φτάσει το 83%.

Αναλυτικά σύμφωνα με τη δημοσκόπηση στην εκτίμηση της πρόθεσης ψήφου τα κόμματα λαμβάνουν τα εξής ποσοστά: ΣΥΡΙΖΑ 28,5%, Νέα Δημοκρατία 23,5%, Χρυσή Αυγή 6,5%, Ποτάμι 4%, ΚΚΕ 4,5%, ΠΑΣΟΚ 4,5%, Ένωση Κεντρώων 3,5% ενώ εκτός βουλής μένουν οι ΑΝ.ΕΛ. Με 2,5% και η ΛΑΕ επίσης με 2,5%.

Ντέρμπι ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ δίνει γκάλοπ μεταπτυχιακών φοιτητών του Αριστοτελείου

Προβάδισμα της τάξεως της μία ποσοστιαίας μονάδας δίνει στη ΝΔ η δημοσκόπηση από την ερευνητική ομάδα τριών μεταπτυχιακών φοιτητών κατεύθυνσης Πολιτικής Ανάλυσης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα, η διαδικτυακή έρευνα δείχνει πως πάμε για οκτακομματική Βουλή με τους ΑΝΕΛ να μένουν εκτός. Συγκεκριμένα οι δυνάμεις που καταγράφουν τα κόμματα έχουν ως εξής: Νέα Δημοκρατία 24,6%, ΣΥΡΙΖΑ 23,6%, Χρυσή Αυγή 8,4%, ΛΑΕ 7,5%, ΚΚΕ 4,8%, Ποτάμι 4,6%, Ένωση Κεντρώων 4,2%, Δημοκρατική Συμπαράταξη 3,7% ενώ το κόμμα του Πάνου Καμμένου συγκεντρώνει μόνο 1,8%.

H διαδικτυακή έρευνα διεξήχθη από τις 31 Αυγούστου ως τις 2 Σεπτεμβρίου 2015, έτσι δεν έχει προλάβει κάποια γεγονότα, όπως την ανακοίνωση των ψηφοδελτίων με λίστα εκ μέρους των κομμάτων αλλά και την απόφαση για μη συμμετοχή στις εκλογές του Σεπτεμβρίου των κομμάτων ΚΙΔΗΣΟ και ΛΑΟΣ (για τον λόγο αυτό οι ψηφοφόροι τους έχουν προστεθεί στην αδιευκρίνιστη ψήφο).

Στην αδιευκρίνιστη ψήφο περιλαμβάνονται και οι αναποφάσιστοι. Σε ποσοστό 6.5% ανέρχεται ο αριθμός όσων επιλέγουν την συνειδητή αποχή από τις εκλογές.

--

Tι λένε οι εταιρίες στοιχημάτων

Το θολό τοπίο για το εκλογικό αποτέλεσμα αποδίδεται και στις εταιρίες στοιχημάτων . Για πρώτη φορά οι διεθνείς εταιρίες στοιχήματος όπως η Williamchill δεν έχει αναφορά και αποδόσεις για τις ελληνικές εκλογές. Η μόνη εταιρία στο εξωτερικό που δίνει αποδόσεις για νικητή στις ελληνικές εκλογές είναι η Betfair αλλά στο ανταλλακτήριο μπορούν παίξουν οι Έλληνες που διαμένουν στο εξωτερικό.

Στην Ελλάδα η εταιρία STOIXIMAN, στην κατηγορία του πρώτου κόμματος, δίνει στον ΣΥΡΙΖΑ απόδοση 1,25 και στη Νέα Δημοκρατία 3,65.