ΔΙΕΘΝΕΣ
12/09/2015 12:46 EEST | Updated 12/09/2015 12:46 EEST

Παραιτήθηκε η κυβέρνηση της Αιγύπτου

ASSOCIATED PRESS
President of the Republic from Egypt, Abdel Fattah Al Sisi poses for the media during his meeting with the King Felipe VI of Spain at Zarzuela Palace in Madrid, Spain on Thursday, April 30, 2015. (AP Photo/Abraham Caro Marin)

Ο πρωθυπουργός της Αιγύπτου Ιμπραχίμ Μεχλέμπ υπέβαλε σήμερα την παραίτηση της κυβέρνησής του και ο πρόεδρος Άμπντελ Φάταχ αλ-Σίσι την αποδέχθηκε, σύμφωνα με ανακοίνωση της αιγυπτιακής προεδρίας.

Ο Σίσι ζήτησε από την κυβέρνηση να παραμείνει σε ρόλο προσωρινής κυβέρνησης μέχρι να σχηματιστεί νέα, ανέφερε η ανακοίνωση.

Ο αιγύπτιος πρόεδρος Άμπντελ Φάταχ αλ-Σίσι ζήτησε από τον υπουργό Πετρελαίου Σερίφ Ισμαήλ να σχηματίσει νέα κυβέρνηση εντός της εβδομάδας.

Σημειώνεται ότι δεν δόθηκε επίσημη αιτιολογία για την παραίτηση της κυβέρνησης, ωστόσο ανώτατος αξιωματούχος που επικαλείται χωρίς να κατονομάζει το BBC δήλωσε πως ο ανασχηματισμός γίνεται με αφορμή ένα σκάνδαλο διαφθοράς που έγινε γνωστό προ ημερών.

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο, επικαλούμενο κυβερνητική πηγή, στόχος του ανασχηματισμού είναι να μπουν νέα πρόσωπα στην κυβέρνηση έπειτα από τη σύλληψη του υπουργού Γεωργίας της χώρας, Σαλάχ ελ ντιν Μαχμούντ Χελάλ, ο οποίος κατηγορείται για διαφθορά. Πριν τη σύλληψή του είχε υποβάλει την παραίτησή του κατ΄εντολή του Σίσι.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Χελάλ ήταν μπλεγμένος σε δίκτυο με άλλους αξιωματούχους που χρηματίζονταν προκειμένου να βοηθούν επιχειρηματίες να αγοράζουν κρατική γη.

Σημειώνεται ότι μια από τις μεγαλύτερες δεσμεύσεις του Σίσι είναι η καταπολέμηση της διαφθοράς.