ΕΙΔΗΣΕΙΣ
15/09/2015 04:58 EEST | Updated 15/09/2015 04:58 EEST

Tι είπαν οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί για το ντιμπέιτ

Sooc

Ποικίλλουν οι απόψεις των πολιτικών αρχηγών που δεν βρίσκονταν στην τηλεμαχία της Δευτέρας σχετικά με τη «μονομαχία» μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Ευάγγελου Μεϊμαράκη.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, έκανε λόγο στο Star για «μονομαχία του πολιτικού τίποτα» και «αποθέωση της δημιουργικής ασάφειας».

«Δεν άκουσα να λέει κάποιος μια συγκεκριμένη πρόταση...αντιθέτως υπήρξε αρκετή μαγκιά και επιθετικότητα».

«Δεν πιστεύω ότι κάποιος από τους δύο κέρδισε. Εκτιμώ ότι και οι δύο έχασαν. Οι δύο αρχηγοί που διεκδικούν την εξουσία δεν έχουν δώσει καμία απάντηση, και νομίζω ότι εδώ κρύβεται μία πολιτική απάτη» είπε.

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος, κληθείς να αποτιμήσει την τηλεμαχία καταρχήν χαρακτήρισε τον τρόπο διεξαγωγής της πολύ ενδιαφέροντα και πρότεινε την υιοθέτηση του σε μελλοντικές τηλεμαχίες με τους πολιτικούς αρχηγούς να αναπτύσσουν ελεύθερα διάλογο μεταξύ τους. Επίσης είπε ότι η δήλωση του κ. Μεϊμαράκη εξερχομένου του Ραδιομεγάρου της ΕΡΤ και «ο πανικός του, δείχνει τον νικητή».

Πρόσθεσε, δε ότι από τη στιγμή που ο κ. Τσίπρας «πρόφερε το όνομα Παπασταύρου», ο κ. Μεϊμαράκης άρχισε να απαξιώνει τον συνομιλητή του.

Ο κ. Καμμένος είπε ότι ο πρόεδρος της ΝΔ, παρά τα λεγόμενά του, «δεν άλλαξε το κόμμα του, από τους ακροδεξιούς που πήγαν στην ΝΔ από τον ΛΑ.Ο.Σ, ούτε έθεσε τον κ. Μαρκογιαννάκη, ο οποίος διώκεται, εκτός λίστας».

Ειδικά για το τελευταίο είπε ότι ο ίδιος δεν περιέλαβε τον κ. Χαϊκάλη στις λίστες των ΑΝΕΛ, παρότι δεν διώκεται.

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ αναφέρθηκε και στην απόφαση για τον κ. Γεωργίου, προσθέτοντας ότι ο κ. Μεϊμαράκης εξακολουθεί να υπερασπίζεται το ΠΑΣΟΚ, «κάτι που κάνει τους Νεοδημοκράτες, τουλάχιστον τους καραμανλικούς, να σηκώνονται από την καρέκλα τους». Επίσης έκρινε ως ατυχή την υπεράσπιση του κ. Βέμπερ από τον κ. Μεϊμαράκη.

Ο πρόεδρος της Λαϊκής Ενότητας, Παναγιώτης Λαφαζάνης επεσήμανε ότι η τηλεμαχία ήταν αρκετά καλύτερη από την προηγούμενη των επτά αρχηγών κομμάτων, αλλά το θέαμα δεν ήταν καθόλου ικανοποιητικό. «Είδα δύο διεκδικητές πρωθυπουργούς ενός προτεκτοράτου, οι οποίοι δεν έχουν πολιτική διαφορά και προσπάθησαν τελικά τις διαφορές τους να τις εντοπίσουν στο φυσικό ύψος. Είχαμε δύο αρχηγούς και δύο κόμματα τα οποία έχουν ένα και το αυτό μετεκλογικό πρόγραμμα. Το τρίτο μνημόνιο».

Από την πλευρά του ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, είπε πως εάν το προηγούμενο debate χαρακτηρίστηκε «σούπα», αυτό θύμιζε «ξινισμένη σούπα» ιδιαίτερα ως προς τις απαντήσεις των δύο αρχηγών για τη διαφθορά και τη διαπλοκή.

Ο κ. Κουτσούμπας είπε: «Μνημόνιο και ξερό ψωμί είναι. Νέα μέτρα που θα παρθούν στα πλαίσια του κοινού ευρωπαϊκού σπιτιού. Του ίδιου δρόμου ανάπτυξης που γνωρίσαμε μέχρι τώρα και μια κοντρίτσα μικρή για το ποιος θα τα καταφέρει καλύτερα».

Για διάλογο «πολιτισμένο, αλλά όχι ουσιαστικό» έκανε λόγο η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά. Η κ. Γεννηματά δήλωσε πως από τη συζήτηση αυτή δεν υπάρχει νικητής μεταξύ των δύο και πως χαμένοι είναι όλοι καθώς επιστρέφει η λογική των μονομάχων.

Η ίδια έκανε λόγο για «απογοήτευση» από το γεγονός ότι οι κ. Τσίπρας και Μεϊμαράκης «δεν δεσμεύθηκαν για τίποτα και κυρίως δεν δεσμεύθηκαν για το ότι θα συνεργαστούν την επόμενη μέρα και ότι θα μπορέσει να υπάρξει μια κυβέρνηση ευρύτατης λαϊκής υποστήριξης όλων των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων», κάτι που το θέλουν όλοι οι Έλληνες όπως είπε.

«Έκαναν κόπο να αποδείξουν σε τι διαφέρουν. Μαζί ήταν στις πλατείες και έσκιζαν τα μνημόνια, Ζάππεια ο ένας Θεσσαλονίκη ο άλλος» τόνισε.