Οδοιπορικό του Guardian στα σχολεία της Συρίας. Εκεί που τα παιδιά γεννούν την ελπίδα μέσα στον απόλυτο όλεθρο

Οδοιπορικό του Guardian στα σχολεία της Συρίας
Syrian refugee students attend a class in an accelerated learning programme at public school in Kamed Al Louz in the Bekaa Valley, Lebanon. UNHCR/Photo by Shawn Baldwin
Syrian refugee students attend a class in an accelerated learning programme at public school in Kamed Al Louz in the Bekaa Valley, Lebanon. UNHCR/Photo by Shawn Baldwin
UNHCR Photo Download/Flickr

Το πως έχει επηρεάσει τις παιδικές ψυχές η εμφύλια διαμάχη στη Συρία περιγράφει η Βρετανική εφημερίδα The Guardian σε νέο δημοσίευμα που βάζει στο επίκεντρο τα σχολεία της χώρας.

Η νέα σχολική χρονιά είναι ιδιαίτερα αγχωτική για τους περισσότερους μαθητές, όμως για τα παιδιά στη Συρία τα πράγματα είναι ακόμα πιο δύσκολα. H εξάχρονη Ghina al -Imam με τα χαριτωμένα κοτσιδάκια της έκλαιγε με λυγμούς μέσα στην αίθουσα, με τους δασκάλους να σκέφτονται να καλέσουν τους γονείς της.

Όπως εξηγεί η διευθύντρια του σχολείου της, Mona Hamoud, μπορεί να στεγάζονται πολλοί μαθητές σε μία αίθουσα, όμως τα παιδιά συνήθως δεν παρουσιάζουν μαθησιακά προβλήματα. Τα προβλήματα είναι ψυχολογικά, λόγω των βιαιοπραγιών που βλέπουν να εκτυλισσόνται μπροστά στα μάτια τους.

Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα δίνεται μεγάλη έμφαση στον πατριωτισμό, με την φωτογραφία του προέδρου Ασάντ να στολίζει κάθε αίθουσα. Οι στίχοι του εθνικού ύμνου καλύπτουν τους τοίχους του σχολείου.

«Η βία είναι συχνό φαινόμενο. Μαθητές χτυπούν ο ένας τον άλλο εξαιτίας αυτών που έχουν δει στην πραγματική ζωή και την τηλεόραση», εξήγησε η σχολική σύμβουλος, Mariam Mahmoud.

Αξίζει να σημειωθεί πως μέχρι το 2011 το εκπαιδευτικό σύστημα στη Συρία λάμβανε υψηλή αξιολόγηση. Τώρα, δύο εκατομμύρια παιδιά δεν πηγαίνουν σχολείο, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με τα 700.000 παιδιά που εγκατέλειψαν την χώρα με τις οικογένειές τους. Ένα στα τέσσερα σχολεία έχει καταστραφεί, ενώ 5.000 εκπαιδευτικοί έχουν είτε μεταναστεύσει, είτε σκοτωθεί από τον εμφύλιο σπαραγμό.

«Η εκπαίδευση βρίσκεται σε κίνδυνο. Η Συρία είναι μια τραυματισμένη χώρα. Τα παιδιά είναι τραυματισμένα. Όπου πάω, στην Homs, στο Aleppo ή την Latakia, οι μοναδικές στιγμές που βλέπω παιδιά να γελάνε είναι στα σχολεία», εξήγησε η διευθύντρια της Unicef στην Συρία, Hanaa Singer.

Τα καλά νέα είναι πως 3,8 εκατομμύρια παιδιά συνεχίζουν να πηγαίνουν σχολείο. Η εφημερίδα The Guardian επισκέφτηκε ένα σχολείο στο κέντρο της Δαμασκού που έχει αναλάβει την ανατροφή των ορφανών παιδιών – θυμάτων του πολέμου. Η επιθυμία της μάθησης κάτω από αυτές τις απίστευτα δύσκολες συνθήκες προκαλεί εντύπωση.

Ο 10χρονος Abdel Hadi, μαθητής του ειδικά διαμορφωμένου σχολείου, έχει πολλά όνειρα για το μέλλον. Δεν γνωρίζει τον τρόπο με τον οποίο πέθανε ο πατέρας του και πιστεύσει πως η μητέρα του βρίσκεται σε μια «περιοχή με πολύ ζέστη» και δεν μπορεί αν έρθει να τον βρει γιατί οι δρόμοι είναι κλειστοί. Ο μικρός θέλει να σπουδάσει τα πάντα και στο μέλλον να γίνει αντιπρόεδρος της Συρίας.

Δημοφιλή