ΔΙΕΘΝΕΣ
15/09/2015 07:37 EEST | Updated 15/09/2015 07:37 EEST

Σε λειτουργία και πάλι το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας. Νέες απειλές κατά των ΗΠΑ

ASSOCIATED PRESS
North Korean soldiers parade through the Kim Il Sung Square with their missiles and rockets, Saturday, July 27, 2013 during the mass military parade celebrating the 60th anniversary of the Korean War armistice in Pyongyang, North Korea. (AP Photo/Wong Maye-E)

«Η χώρα είναι πλήρως έτοιμη να αντιμετωπίσει την εχθρότητα των ΗΠΑ με πυρηνικά όπλα οποιαδήποτε στιγμή» δήλωσε σήμερα Τρίτη ο διευθυντής του Ινστιτούτου Ατομικής Ενέργειας της Βόρειας Κορέας. Λίγο νωρίτερα η Πιονγκγιάνγκ ανακοίνωσε ότι το βασικό πυρηνικό συγκρότημα της Βόρειας Κορέας στην Γιονγκμπιόν, το οποίο αποτελεί την κύρια πηγή του σχάσιμου υλικού που χρησιμοποιείται στο πρόγραμμα πυρηνικών όπλων της χώρας, τελεί σε πλήρη λειτουργία.

Μάλιστα στην κυβερνητική ανακοίνωση επισημαίνεται ότι στόχος είναι να βελτιωθούν τα πυρηνικά όπλα της χώρας τόσο σε ποιότητα όσο και σε ποσότητα.

Λίγο νωρίτερα η Ιαπωνία είχε καλέσει την Βόρεια Κορέα να απέχει από οποιαδήποτε προκλητική ενέργεια και είχε σημειώσει ότι θα συνεχίσει να συνεργάζεται με την Νότια Κορέα και τις ΗΠΑ.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα ο Ιάπωνας κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιοσιχίντε Σούγκα σημείωσε επίσης ότι η Βόρεια Κορέα πρέπει να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η διαστημική υπηρεσία της Βόρειας Κορέας ετοιμάζεται να εκτοξεύσει έναν νέο δορυφόρο, μετέδιδαν χθες Δευτέρα τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Πιονγκγιάνγκ, ενώ άφηναν επίσης να εννοηθεί ότι η Βόρεια Κορέα θα προβεί στη δοκιμή ενός μεγάλου βεληνεκούς πυραύλου τον ερχόμενο μήνα κατά την περίοδο των εορτασμών μιας εθνικής επετείου της χώρας.

Αντιδρώντας στο ενδεχόμενο αυτό, η Νότια Κορέα ανακοίνωσε ότι η ενδεχόμενη εκτόξευση ενός δορυφόρου, όπως άλλωστε και η δοκιμή ενός βαλλιστικού πυραύλου, θα εκληφθεί ως μια «σοβαρή» πρόκληση από την Σεούλ, ενώ συνιστά επίσης παραβίαση των αποφάσεων του ΟΗΕ.

Πολλοί παρατηρητές εκτιμούν ότι η Βόρεια Κορέα μπορεί να προχωρήσει πράγματι σε μια εκτόξευση πυραύλου με αφορμή την εθνική αυτή επέτειο από την ίδρυση του Κόμματος Εργατών Κορέας στις 10 Οκτωβρίου.