ΔΙΕΘΝΕΣ
15/09/2015 06:05 EEST | Updated 15/09/2015 06:05 EEST

Νορβηγοί πολιτικοί προτείνουν να σταλούν οι πρόσφυγες σε νησιά του Αρκτικού Ωκεανού

HANS STRAND/GETTY IMAGES

Νορβηγοί πολιτικοί πρότειναν πρόσφυγες να σταλούν σε ένα απομακρυσμένο αρχιπέλαγος, όπου οι πολικές αρκούδες είναι περισσότερες από τους ανθρώπους.

Το Πράσινο Κόμμα της Νορβηγίας εκτίμησε ότι το Σβάλμπαρντ- ομάδα νησιών στον Αρκτικό Ωκεανό, που ανήκουν στη Νορβηγία, ενδεχομένως να είναι σε θέση να φιλοξενήσει κάποιους από τα εκατομμύρια των εκτοπισμένων από τις συγκρούσεις στη Μέση ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, σύμφωνα με τον Independent.

Ο Έσπεν Κλούνγκσεθ Ρότεβατν, επικεφαλής του τμήματος Σβάλμπαρντ του κόμματος, δήλωσε στη νορβηγική εφημερίδα Vart Land την Παρασκευή πως, πέρα από την παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που τη χρειάζονται, η δημιουργία ενός κέντρου υποδοχής για πρόσφυγες θα επιδρούσε θετικά όσον αφορά στη δημιουργία θέσεων εργασίας στην περιοχή, όπου έγινε γνωστό πως επίκεινται απολύσεις σε εταιρεία ανθρακωρυχείων που αποτελεί έναν από τους κύριους εργοδότες της ζώνης.

«Ένα κέντρο υποδοχής φυσικά θα δημιουργούσε θέσεις εργασίας, αλλά αυτό αποτελεί μία θετική επίπτωση από κάτι που είναι πολύ πιο σημαντικό από την εξόρυξη άνθρακα, δεν είναι αυτό η βασική μας έγνοια» είπε ο Ρότεβατν.

Το Σβάλμπαρντ είναι το βορειότερο μέρος στον κόσμο με μόνιμο οικισμό πολιτών και ο πληθυσμός του εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 2.600 ανθρώπους και...3.000 πολικές αρκούδες.

Το κόμμα ζήτησε από τον κυβερνήτη του Σβάλμπαρντ να δει εάν ένα τέτοιο σχέδιο θα ήταν νόμιμο. Σημειώνεται ότι το Σβάλμπαρντ δεν εντάσσεται στη συμφωνία του Σένγκεν, που επιτρέπει την ελεύθερη μετακίνηση μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. που συμμετέχουν.

Το Νορβηγικό Λαϊκό Κόμμα, που τάσσεται κατά της μετανάστευσης, είχε προηγουμένως προτείνει την αποστολή 10.000 Σύριων προσφύγων στο Σβάλμπαρντ, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι δεν σοβαρολογούσε.

Μετάφραση/ αναδημοσίευση από την αμερικανική έκδοση της HuffPost