ΔΙΕΘΝΕΣ
17/09/2015 18:00 EEST | Updated 17/09/2015 18:01 EEST

Αμερικανός πτέραρχος: Η Ρωσία έχει κλείσει το χάσμα αεροπορικής ισχύος με το ΝΑΤΟ

ASSOCIATED PRESS
FILE - In this Aug. 14, 2012 file photo, a U.S. Air Force F-22 Raptor stealth fighter takes off from Kadena Air Base on the southern island of Okinawa in Japan. In its first months of combat in the skies above Iraq and Syria in 2015, the F-22 has been more of an escort role, using its high-tech sensors and communications to guide and protect other fighters that are actually dropping the bombs. (AP Photo/Greg Baker, File)

Από τα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου μέχρι σήμερα, θεωρούνταν ότι η αεροπορική ισχύς του ΝΑΤΟ ήταν ανώτερη αυτής της Σοβιετικής Ένωσης- κάτι που εμμέσως φαινόταν να είναι αποδεκτό και από τη σοβιετική ηγεσία, η οποία έδειχνε ανέκαθεν ιδιαίτερη «φροντίδα» στα αντιαεροπορικά της συστήματα. Η πεποίθηση αυτή συνεχίστηκε και μάλιστα εντάθηκε μετά την πτώση της ΕΣΣΔ, καθώς η ρωσική πολεμική αεροπορία πέρασε πολλά «δύσκολα» χρόνια, στηριζόμενη κυρίως σε ψυχροπολεμικό υλικό, ενώ η Δύση εξέλισσε όλο και περισσότερο την τεχνολογία και τα μέσα της.

Τα τελευταία χρόνια η ρωσική ηγεσία επιδιώκει να το αλλάξει αυτό, στο ευρύτερο πλαίσιο εκσυγχρονισμού των ενόπλων δυνάμεών της- και αυτό δημιουργεί «πονοκεφάλους» στο ΝΑΤΟ, οι οποίοι αποκρυσταλλώνονται σε δήλωση του Αμερικανού πτεράρχου Φρανκ Γκόρεντς, διοικητή των αεροπορικών δυνάμεων των ΗΠΑ σε Ευρώπη και Αφρική και επικεφαλής της Allied Air Command. Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Jane's, ο πτέραρχος δήλωσε σε δημοσιογράφους στο ετήσιο συμπόσιο της Air Force Association στις 14 Σεπτεμβρίου ότι «έχουν κλείσει το χάσμα».

«Το πλεονέκτημα που έχουμε στον αέρα, μπορώ να πω ειλικρινά ότι συρρικνώνεται» πρόσθεσε. «Αλλά το πιο ανησυχητικό είναι η δυνατότητά τους για A2/AD (anti-access/area denial)».

Ο πτέραρχος υπενθύμισε ότι μετά τις δυσκολίες του 2008 στη σύντομη σύγκρουση με τη Γεωργία, η Ρωσία άρχισε έναν «πολύ μεγάλο εκσυγχρονισμό».

«Έμαθαν πολλά...και έκαναν κινήσεις για να κλείσουν το ασύμμετρο πλεονέκτημα που συνιστούσε η ποιότητα της αεροπορίας μας. Το έχουν κάνει» τόνισε.

Σημειώνεται πως τα τέσσερα F-22 Raptor της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας που είχαν καταφθάσει στη βάση του Σπανγκντάλεμ στη Γερμανία στις 28 Αυγούστου έχουν επιστρέψει στις ΗΠΑ. Η εκπαιδευτική αποστολή τους είχε σχεδιαστεί με σκοπό να αποδειχθεί ότι είναι δυνατή η ανάπτυξη μαχητικών 5ης γενεάς σε ευρωπαϊκές βάσεις και άλλες εγκαταστάσεις του ΝΑΤΟ, καθώς για να να εξοικειωθούν οι πιλότοι με το εν λόγω θέατρο επιχειρήσεων.

Sponsored Post