ΔΙΕΘΝΕΣ
20/09/2015 10:17 EEST | Updated 20/09/2015 14:01 EEST

Τουλάχιστον 13 νεκροί από σύγκρουση βάρκας που μετέφερε πρόσφυγες με πορθμείο στην Τουρκία - Μεταξύ τους μικρά παιδιά

ASSOCIATED PRESS
Syrian refugees arrive aboard a dinghy after crossing from Turkey, to the island of Lesbos, Greece. Friday, Sept. 18, 2015. More than 250,000 people have reached Greece clandestinely so far this year, the vast majority of them Syrians or Afghans fleeing conflict at home. (AP Photo/Petros Giannakouris)

Με νεότερο τηλεγράφημά του το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων διευκρινίζει ότι το ναυάγιο το οποίο, όπως μετέδωσε νωρίτερα, προκλήθηκε μετά τη σύγκρουση μιας λέμβου με ένα πλοίο , είναι το ίδιο ναυάγιο το οποίο ανέφεραν οι ελληνικές αρχές νωρίτερα σήμερα στα ανοικτά της Λέσβου.

Σύμφωνα με το πρακτορείο που επικαλείται το πρακτορείο Dogan, τουλάχιστον 13 άνθρωποι, μεταξύ αυτών 6 παιδιά πνίγηκαν στα ανοικτά των τουρκικών ακτών έπειτα από τη σύγκρουση ενός πλοίου με μια φουσκωτή λέμβο που μετέφερε πρόσφυγες προς την Ελλάδα.

Είκοσι δύο άνθρωποι διασώθηκαν, διευκρίνισαν οι λιμενικές αρχές στη Λέσβο, αναφερόμενες όπως καταδεικνύεται —σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο—στο ίδιο ναυάγιο και το λιμενικό σώμα συνεχίζει τις έρευνες για τον εντοπισμό και τη διάσωση και άλλων επιζώντων.

Το Γαλλικό Πρακτορείο μάλιστα μεταδίδει τη μαρτυρία ενός επιζώντα, του Χασίν, που μίλησε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Επικρατούσε σκοτάδι. Είδαμε τη βάρκα να μας εμβολίζει. Προσπαθήσαμε να του κάνουμε σήμα χρησιμοποιώντας φακούς και κινητά τηλέφωνα όμως δε μας είδε» τόνισε ο διασωθείς.

Και το πρακτορείο ειδήσεων Reuters μετέδωσε πριν από λίγο ότι πιστεύεται ότι το ναυάγιο για το οποίο έκανε λόγο το λιμενικό σώμα της Τουρκίας είναι το ίδιο περιστατικό που γνωστοποίησαν νωρίτερα σήμερα οι ελληνικές αρχές.

Εδώ και πολλούς μήνες, όλο και περισσότεροι μετανάστες, στην πλειονότητά του Σύροι, επιχειρούν να διαπλεύσουν με κίνδυνο την ζωή τους το Αιγαίο Πέλαγος από τις τουρκικές ακτές με κατεύθυνση τα ελληνικά νησιά.

Τα ναυάγια είναι συχνά. Σύμφωνα με έναν απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα την Παρασκευή ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς, 274 μετανάστες έχουν χάσει την ζωή τους από τις αρχές του έτους στα ανοικτά της Τουρκίας και περισσότεροι από 53.200 έχουν διασωθεί από πλοία του λιμενικού σώματος.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)