ΔΙΕΘΝΕΣ
20/09/2015 04:51 EEST | Updated 20/09/2015 16:33 EEST

Την Κούβα επισκέφτηκε ο Πάπας Φραγκίσκος. Θερμή η υποδοχή από τον Ραούλ Κάστρο

Mastrafoto/CON via Getty Images
HAVANA, CUBA - SEPTEMBER 19: Pope Francis (L) nad Cuban President Raul Castro wlak durinh the Pope's arrival to Jose Marti International Airport on September 19, 2015 in Havana, Cuba. Pope Francis is on a three days visit to the island where he will be traveling to Holguin, Santiago de Cuba al El Cobre, the visit includes a meeting with Cuban President Raul Castro and a Mass at Revolutiion Square. (Photo by Ernesto Mastrascusa/LatinContent/Getty Images)

Ο Πάπας Φραγκίσκος έφθασε στην Κούβα για τετραήμερη επίσκεψη, πρώτο σταθμό ενός ταξιδιού που θα τον οδηγήσει στη συνέχεια τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τον λατινοαμερικανικής καταγωγής ποντίφηκα υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο ο ηγέτης της Κούβας Ραούλ Κάστρο, ευχαριστώντας τον για την συνδρομή του στη διπλωματική προσέγγιση με τις ΗΠΑ, ενώ καταδίκασε το αμερικανικό εμπάργκο και την κατοχή της βάσης του Γκουαντάναμο από τις ΗΠΑ.

Ο Πάπας Φραγκίσκος από την πλευρά του ζήτησε από τον Kουβανό ηγέτη τα «μέσα» ώστε η Εκκλησία να επιτελεί το έργο της σε συνθήκες ελευθερίας στην Κούβα, ενώ κάλεσε την Ουάσινγκτον και την Αβάνα να προχωρήσουν στην προσέγγισή τους.

Βαπτισμένος καθολικός, όπως και ο αδελφός του Φιντέλ, ο Ραούλ Κάστρο έχει λάβει ιησουιτική εκπαίδευση. Πριν από μήνες είχε αναφέρει στον πάπα ότι ίσως να αρχίσει να προσεύχεται και πάλι, επιστρέφοντας στην Εκκλησία.

Ο πάπας είχε συνάντηση επίσης με τον ιστορικό ηγέτη της Κούβας, Φιντέλ Κάστρο, στην κατοικία του στην Αβάνα, όπως ανακοινώθηκε από τον εκπρόσωπο της Αγίας Έδρας, Φεντερίκο Λομπάρντι.

Η συνάντησή τους κράτησε 30 έως 40 λεπτά και πραγματοποιήθηκε «σε πολύ οικεία ατμόσφαιρα", παρουσία της συζύγου του Φιντέλ Κάτσρο Ντάλια Σότο ντελ Βάγε, διευκρίνισε ο πατέρας Λομπάρντι.

Ευαισθητοποιημένος λόγω της καταγωγής του, ο Πάπας Φραγκίσκος έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην προσέγγιση της αμερικανικής και της κουβανικής ηγεσίας και στην ύφεση στις σχέσεις των δύο χωρών, έστειλε μηνύματα στον Μπαράκ Ομπάμα και τον Ραούλ Κάστρο και διευκόλυνε με την παρασκηνιακή του παρέμβαση τις επαφές μεταξύ των δύο πλευρών.

«Ο Πάπας έκανε τόσα πολλά, ως διακριτικός ηγέτης, για να επιτύχει αυτήν την προσέγγιση. Το διαχειρίσθηκε με τόση δεξιοτεχνία», δήλωσε ο βραζιλιάνος ιερέας και διανοούμενος Φράι Μπέτο.

O πάπας Φραγκίσκος θα χοροστατήσει σε λειτουργία ενώπιον εκατοντάδων χιλιάδων Κουβανών στην πλατεία της Επανάστασης στην Αβάνα.

Ο ποντίφικας έφθασε στην ιστορική πλατεία το πρωί με το όχημά του, , περιστοιχισμένος από δέκα περίπου σωματοφύλακες με κοστούμια όπου τον υποδέχθηκαν θερμά οι πιστοί κρατώντας σημαίες της Κούβας, φωτογραφίες του πάπα και πλακάτ όπου αναγράφονταν μηνύματα αγάπης προς τον ποντίφικα.

Χωρίς να αποβιβαστεί από το ειδικά διαμορφωμένο όχημά του, διένυσε μια μικρή απόσταση κάνοντας πολλές στάσεις καθώς απευθυνόταν στους πιστούς υπό τον ήχο μιας κουβανικής χορωδίας 350 τραγουδιστών.

(Mε πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)