ΚΟΙΝΩΝΙΑ
20/09/2015 08:05 EEST | Updated 20/09/2015 13:10 EEST

Καταγγελίες πολιτών πως δεν επιτρέπεται η ελεύθερη διέλευση στα διόδια. Στο Υπoυργείο Οικονομίας τα «ρίχνει» το ΥΠΕΣ

eurokinissi

Δυσάρεστη έκπληξη περίμενε τους οδηγούς που περνούσαν σήμερα Κυριακή τα διόδια προκειμένου να μεταβούν στις ιδιαίτερες πατρίδες για να ασκήσουν το εκλογικό τoυς δικαίωμα, αφού αν και τα διόδια θα έπρεπε να ήταν ελεύθερα, υπάρχουν καταγγελίες πως τους ζητήθηκε αντίτιμο για να διέλθουν.

Το υπουργείο Εσωτερικών, όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε, με έγγραφο που απέστειλε στις 29 Αυγούστου 2015 προς το υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, αιτήθηκε τη διαμεσολάβησή του, προκειμένου να ισχύσει για τις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου ό,τι ίσχυσε και στο Δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου σχετικά με την ελεύθερη διέλευση των ψηφοφόρων από τα διόδια.

Ωστόσο το υπουργείο Εσωτερικών δεν έλαβε καμία απάντηση, στο αίτημα του, για την ελεύθερη διέλευση των εκλογέων από τους σταθμούς διοδίων της χώρας, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΕΣ.

Κατά πληροφορίες, η διεύθυνση Τροχαίας ξεκαθάρισε ότι δεν έχει δοθεί καμία εντολή για ελεύθερη διέλευση των διοδίων.

Στο θέμα αναφέρθηκε ο ΓΓ της ΚΕ, του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας αμέσως μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος, αναφέροντας ότι προς έκπληξή του στα διόδια Αφιδνών από όπου πέρασε και ο ίδιος ο κόσμος πλήρωνε κανονικότατα παρότι υπήρχε εντολή για το αντίθετο. Μάλιστα επικοινώνησε με την υπηρεσιακή πρωθυπουργό ζητώντας να βρεθεί λύση άμεσα.

O ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά του, σε σχετική ανακοίνωση σχολίασε πως η «μη αποδοχή του αιτήματος από την πλευρά των εταιριών για ελεύθερη διέλευση των πολιτών από τα διόδια είναι μια απαράδεκτη εξέλιξη που δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά. Αυτό που ίσχυσε στο δημοψήφισμα επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα πρέπει να ισχύει σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις. Το δικαίωμα των πολιτών στις μετακινήσεις, ειδικά την κορυφαία ημέρα έκφρασης της δημοκρατίας, είναι αδιαπραγμάτευτο».

Επικριτική για το θέμα ήταν και η Λαϊκή Ενότητα: ««Αποτελεί ντροπή και εμπαιγμό των πολιτών ότι η κυβέρνηση με ευθύνη ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ δεν εξασφάλισαν την ελεύθερη διέλευση των αυτοκινήτων από τα διόδια, προκειμένου να διευκολύνουν την μετακίνηση των πολιτών για να ψηφίσουν. Προφανώς Κυβέρνηση, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ δεν ενδιαφέρονται να ψηφίσουν οι πιο φτωχοί πολίτες, αφού είναι τα μεγάλα θύματα των μνημονίων τους».

Τι δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης

«Το υπουργείο Εσωτερικών είχε ζητήσει να υπάρξει η ίδια κατάργηση των διοδίων που επικράτησε και στο δημοψήφισμα λόγω της δυσκολίας των πολιτών με τα κάπιταλ κοντρόλς. Και αμέσως η αρμόδια γενική γραμματεία δημοσίων έργων έστειλε επιστολή σε αυτούς που διαχειρίζονται τα διόδια να επιδείξουν την ίδια ανοχή και σήμερα. Με λύπη διαπίστωσα ότι αυτό δεν συνέβη παρά τις προσδοκίες περί του αντιθέτου», αναφέρει ο κ. Χριστοδουλάκης στη δήλωσή του και κάνει έκκληση να απελευθερωθούν τα διόδια έστω κατά την επιστροφή των ψηφοφόρων. Για αυτό ήθελα να κάνω έκκληση να απελευθερωθούν τα διόδια έστω και κατά την επιστροφή έτσι ώστε να διευκολυνθεί κατά το μεγαλύτερο δυνατό βαθμό ο ψηφοφόρος να ασκήσει ανεμπόδιστα και αγόγγυστα το εκλογικό του δικαίωμα», δήλωσε το μεσημέρι από τα Χανιά ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης.

H απάντηση των κοινοπραξιών αυτοκινητοδρόμων

Η δωρεάν διέλευση των διοδίων, λόγω των εκλογών, δεν προβλέπεται απο τις συμβάσεις παραχώρησης και το κόστος θα έπρεπε να καλύψει το κράτος, ήταν η απάντηση των κοινοπραξιών των αυτοκινητόδρομων στο αίτημα της διακομματικής επιτροπής του υπουργείου Εσωτερικών για δωρεάν διέλευση των διοδίων σήμερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι εταιρείες αναμένουν ακόμη την αποπληρωμή των διελεύσεων από τους αυτοκινητόδρομους και τη γέφυρα Ρίου - Αντιρίου την ημέρα του δημοψηφίσματος, τις οποίες εκτιμούν σε εκατομμύρια ευρώ.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών έκρινε ως ασύμφορη την όποια συμφωνία για εκ νέου ελεύθερη διέλευση, καθώς θα διπλασιαζόταν το κόστος που θα καλείτο να καταβάλλει το κράτος για δυο πλέον εκλογικές διαδικασίες -του δημοψηφίσματος και τη σημερινή.