ΕΙΔΗΣΕΙΣ
21/09/2015 15:20 EEST | Updated 21/09/2015 16:07 EEST

Ένα σχόλιο όλο νόημα από τον Ρέντσι: «Όποιος λαβώνει με απόσχιση, πεθαίνει στις εκλογές» - «Ξεφορτωθήκαμε τον Βαρουφάκη»

Italian Premier Matteo Renzi gestures as he delivers his speech on the occasion of the Italian Agriculture day, at the Expo world fair in Rho, near Milan, Italy, Tuesday, Sept. 15, 2015. (AP Photo/Luca Bruno)
ASSOCIATED PRESS
Italian Premier Matteo Renzi gestures as he delivers his speech on the occasion of the Italian Agriculture day, at the Expo world fair in Rho, near Milan, Italy, Tuesday, Sept. 15, 2015. (AP Photo/Luca Bruno)

Στις ελληνικές εκλογές αναφέρθηκε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, κατά την συνεδρίαση της διεύθυνσης του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ρώμη, με ένα σχόλιο όλο νόημα. Όπως την προειδοποίηση ότι «όποιος λαβώνει με απόσχιση, πεθαίνει στις εκλογές». Ή ότι... «ξεφορτωθήκαμε αυτόν τον Βαρουφάκη».

Αναλυτικά όσα είπε ο Ιταλός πρωθυπουργός:

«Η σχέση ανάμεσα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και την Δημοκρατία. Η Ελλάδα συμβολίζει αυτό ακριβώς. Δεν έγιναν σημαντικές συνεδριάσεις του κόμματός μας μετά την νύχτα εκείνη κατά την οποία η συζήτηση για την Ελλάδα προσέλαβε πραγματικά εντυπωσιακά χαρακτηριστικά. Στις 8 το πρωί επετεύχθη μια συμφωνία, επί της οποίας, στην συνέχεια, ο Αλέξης Τσίπρας είχε την δύναμη και το θάρρος να πάει σε εκλογές και να ζητήσει την συναίνεση του λαού του. Δεν αναφέρομαι, προς το παρόν, στην συζήτηση πολιτικής φύσης σχετικά με το τι είναι η αριστερά, αν κέρδισε η εξτρεμιστική ή η ανανεωτική Αριστερά. Περιορίζομαι στο να διαπιστώσω ότι οι αποσχίσεις λειτουργούν πολύ ως απειλή, αλλά κάπως λιγότερο στην φάση των εκλογών. Όποιος λαβώνει με απόσχιση, πεθαίνει στις εκλογές. Και αυτόν τον Βαρουφάκη, για να χρησιμοποιήσω, ας πούμε, τεχνικό όρο, τον ξεφορτωθήκαμε. Το θέμα δεν είναι αυτό. Το θέμα είναι αν στην σημερινή Ευρώπη υπάρχει ή δεν υπάρχει μια σχέση ανάμεσα στην δημοκρατία -στις μορφές κυβέρνησης του δήμου- και στο ευρωπαϊκό ιδεώδες. Αλλά και στους κανονισμούς, τους νόμους, τις οδηγίες που διαθέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτή είναι η συζήτηση γύρω από την Ελλάδα και είναι ένα θέμα που αφορά την Δημοκρατία μας και την αντίληψή μας για την Δημοκρατίας μας».

Η απάντηση του Γιάνη Βαρουφάκη ήρθε άμεσα, μέσω twitter.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)