ΕΙΔΗΣΕΙΣ
21/09/2015 06:59 EEST

Politico: Οι Έλληνες συγχώρεσαν τον Τσίπρα και το μνημόνιό του

ATHENS, GREECE - SEPTEMBER 20: Alexis Tsipras speaks to crowd in Athens, Greece, on September 20, 2015. With nearly two-thirds of votes counted, Alexis Tsipras Syriza party seems highly likely to have won Greeces early general election. (Photo by Ayhan Mehmet/Anadolu Agency/Getty Images)
Anadolu Agency via Getty Images
ATHENS, GREECE - SEPTEMBER 20: Alexis Tsipras speaks to crowd in Athens, Greece, on September 20, 2015. With nearly two-thirds of votes counted, Alexis Tsipras Syriza party seems highly likely to have won Greeces early general election. (Photo by Ayhan Mehmet/Anadolu Agency/Getty Images)

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες μπορούν να ανασάνουν με ανακούφιση μετά την εμπιστοσύνη που έδωσαν οι ψηφοφόροι στον Αλέξη Τσίπρα κάνοντάς τον ισχυρότερο αναφέρει σε δημοσίευμά του το Politico.

Το αριστερό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ του κυρίου Τσίπρα πήρε το 36% των ψήφων, ποσοστό πολύ μεγαλύτερο από τον κεντροδεξιό αντίπαλό του ο οποίος συγκέντρωσε περίπου 28%.

Το εκλογικό αποτέλεσμα είναι πιθανό να ανανεώσει την συμμαχία του Τσίπρα με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, ένα εθνικιστικό κόμμα που κέρδισε περίπου 4% των ψήφων. Και τα δύο μέρη έχουν δεσμευτεί να στηρίξουν τελευταίο πακέτο διάσωσης στην Ελλάδα.

Η πειστική νίκη ελευθερώνει τον Τσίπρα δίνοντάς του τη δυνατότητα να κάνει μεταρρυθμίσεις, κυρίως στην αγορά εργασίας και το συνταξιοδοτικό.

"Είναι μια μεγάλη νίκη για Τσίπρα," δήλωσε ο Γιάννης Κουτσομύτης, ανεξάρτητος Έλληνας πολιτικός αναλυτής. Η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να δράσει γρήγορα, καθώς πρέπει μέχρι το τέλος Οκτωβρίου να συμμορφωθεί με τα περισσότερα αιτήματα της Ευρώπης.

Κατά τη διάρκεια της εκλογικής εκστρατείας, ο Τσίπρας πάλεψε να δικαιολογήσει την αποδοχή των σκληρών όρων διάσωσης αγνοώντας τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος του Ιουλίου στο οποίο οι Έλληνες απέρριψαν τα μέτρα. Ακόμα και οι σκληροπυρηνικοί υποστηρικτές του ΣΥΡΙΖΑ ήταν προετοιμασμένοι για το χειρότερο.

"Σκεφτήκαμε ότι θα μπορούσαμε να έχουμε χάσει", δήλωσε ο Ευάγγελος Αχιλλόπουλου από τον ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε "Φαίνεται, όμως, οτι ο ΣΥΡΙΖΑ προσελκύει ένα διαφορετικό μίγμα των ανθρώπων."

"Ο ελληνικός λαός αποφάσισε να ανταμείψει το έργο του κ. Τσίπρα", αναφέρε σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο πρόεδρος της Ομάδας των Σοσιαλιστών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Τζιάνι Πιτέλα.

Ακόμη και μετά τη νίκη, ωστόσο, δεν είναι σαφές εάν ο κ. Τσίπρας θα έχει αρκετή εξουσία για να ξεπερασεί την αντίσταση εντός του ΣΥΡΙΖΑ σε μερικές από τις πιο αμφιλεγόμενες μεταρρυθμίσεις. Μια ομάδα άνω των 50 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευθεί να συνεχίσει να αντιτίθεται σε ορισμένες πτυχές της συμφωνίας διάσωσης.

Κόμμα των φτωχών

Παρά τις προκλήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών έδειξαν ότι οι ψηφοφόροι ανησυχούν περισσότερο για τις προοπτικές επανόδου της ΝΔ στην εξουσία. Το κόμμα κυβέρνησε την Ελλάδα -αρκετά από τα τελευταία 40 χρόνια- με αποτέλεσμα αρκετοί πολίτες να την συνδέουν με την διαφθορά και τις πελατειακές σχέσεις κατηγορώντας την ευρέως για την κρίση στην Ελλάδα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, παρόλο τις ελλείψεις του, εξακολουθεί να θεωρείται ως το κόμμα των φτωχών.

"Οι άνθρωποι που επηρεάζονται από τη λιτότητα δεν εμπιστεύονται τη Νέα Δημοκρατία ώστε να τους οδηγήσει στα χρόνια της διάσωσης", δήλωσε ο Κουτσομύτης.

Κατά τη διάρκεια της πολιτικής εκστρατείας, ο Τσίπρας υποσχέθηκε να επαναδιαπραγματευθεί ορισμένα από τα σκληρότερα μέτρα του πακέτου διάσωσης και πολλοί ψηφοφόροι φαίνεται να τον πίστεψαν, καταλήγει το δημοσίευμα.

ΠΗΓΗ: politico.eu

Sponsored Post