ΕΙΔΗΣΕΙΣ
21/09/2015 17:13 EEST | Updated 21/09/2015 17:29 EEST

Τσίπρας: Αν ο καθένας κοιτάζει το σπίτι του, τα πράγματα θα είναι δυσοίωνα για την Ευρώπη

Sooc

Τα συγχαρητήριά του στην υπηρεσιακή πρωθυπουργό, Βασιλική Θάνου, έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την τελετή παράδοσης- παραλαβής, μετά τη δεύτερη ορκωμοσία του ως πρωθυπουργός, καθώς, όπως είπε, η ίδια και τα μέλη της κυβέρνησής της επωμίστηκαν μια οξυμένη κατάσταση- το προσφυγικό ζήτημα, «αλλά τη διαχειριστήκατε με άψογο τρόπο...όπως και όλα τα τρέχοντα ζητήματα, κυρίως την προεκλογική περίοδο».

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι η κ. Θάνου φεύγει καταγράφοντας μια ιστορική πρωτιά, αυτή της πρώτης Ελληνίδας πρωθυπουργού, κάτι που συνιστά μήνυμα για την ανάγκη να υπάρξει και στα αξιώματα της πολιτείας ίση συμμετοχή και των δύο φύλων.

Όσον αφορά στο προσφυγικό, συνεχάρη την υπηρεσιακή πρωθυπουργό για τους χειρισμούς της, καθώς, όπως είπε «υπήρξε από την πλευρά σας η πρόνοια να πάρετε τις ορθότερες δυνατές αποφάσεις». Παράλληλα έκανε λόγο για ανάγκη ευθυγράμμισης των χωρών του ευρωπαϊκού νότου που βρίσκονται αντιμέτωπες με τα μεγάλα κύματα των προσφυγικών ροών, με βασικό και κοινό αίτημα η Ευρώπη να αντιμετωπίσει με την αξία της αλληλεγγύης ένα παγκόσμιο διεθνές πρόβλημα, «αλλιώς δεν έχει νόημα να μιλάμε για ενωμένη Ευρώπη. Αν ο καθένας κοιτάζει το σπίτι του, τα πράγματα θα είναι δυσοίωνα για την Ευρώπη».

Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι το κλίμα αλλάζει, καθώς τα μεγάλα διακυβεύματα της σύγχρονης εποχής δεν είναι μόνο οικονομικά.

Από πλευράς της, η κ. Θάνου επεσήμανε στον Αλέξη Τσίπρα ότι η χώρα έχει ανάγκη από πολιτική σταθερότητα. «Η μικρή θητεία μου σαν πρωθυπουργός είναι μεγάλη εμπειρία την οποία θα αξιοποιήσω στη δικαιοσύνη από αύριο που θα επιστρέψω στα καθήκοντά μου».

Σχετικά με το προσφυγικό, είπε ότι «κάναμε ότι καλύτερο μπορούσαμε με την υλοποίηση των μέτρων που είχαν ληφθεί από την κυβέρνησή σας και τονίσαμε ότι πρόκειται για ένα πρόβλημα διεθνές».

Στην τελική ευθεία βρίσκεται ο σχηματισμός νέας κυβέρνησης. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν μέχρι στιγμής, οι ΑΝΕΛ θα μετάσχουν στο νέο κυβερνητικό σχήμα με τον ίδιο ή και μεγαλύτερο αριθμό βουλευτών που τοποθετηθούν σε κυβερνητικές θέσεις ενώ θα αξιοποιηθούν ακόμη πρόσωπα που θήτευσαν στην υπηρεσιακή κυβέρνηση όπως όμως και αρκετοί «δοκιμασμένοι» πλέον υπουργοί.

Για το δε αξίωμα του Προέδρου της Βουλής, φαίνεται πως θα προταθεί ο κ.Νίκος Βούτσης που έχει διατελέσει υπουργός Εσωτερικών αν και υπήρχε και το «δευτερεύον» όπως χαρακτηρίζεται πλέον σενάριο να αναλάβει χρέη ΠτΒ ο Γιάννης Δραγασάκης, επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ. Εκτιμάται όμως πως η παραμονή του στη θέση του επικεφαλής και γενικού συντονιστή της διαπραγματευτικής ομάδας είναι προσφορότερη. Έντονα όμως ακούγεται πλέον για το αξίωμα του ΠτΒ και όνομα του Δημήτρη Βίτσα.

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την επιστροφή των επικεφαλής των κλιμακίων των δανειστών στην Αθήνα. Βρυξέλλες, Βερολίνο και Ουάσιγκτον περιμένουν με ιδιαίτερα ενδιαφέρον την ανακοίνωση του ονόματος του νέου υπουργού Οικονομικών, με τον επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ να σπεύδει να δηλώσει ότι προσβλέπει στον ταχύ σχηματισμό νέας κυβέρνησης με ισχυρή εντολή για τη συνέχιση της μεταρρυθμιστικής διαδικασίας στην Ελλάδα.

Συναντήσεις με Μέρκελ και Γιούνκερ

Στο μεταξύ, με καθυστέρηση ήρθε το συγχαρητήριο τηλεφώνημα της Γερμανίδας Καγκελάριου Άνγκελας Μέρκελ στον Αλέξη Τσίπρα για τη νίκη του στις εκλογές. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η κ. Μέρκελ ευχήθηκε καλή επιτυχία στη νέα ελληνική κυβέρνηση, ενώ στην σύντομη συζήτηση που είχαν, αναφέρθηκαν, μεταξύ άλλων, στο ζήτημα των προσφυγικών ροών.

Ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ, ανέφερε ότι «η Καγκελάριος και ο Αλέξης Τσίπρας συζήτησαν για την επικείμενη έκτακτη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. την Τετάρτη και συμφώνησαν να υπάρξει και μια διμερής συνάντηση στο περιθώριο της Συνόδου» για να εξεταστούν ζητήματα διμερούς συνεργασίας.

Συγχαρητήριο τηλεφώνημα δέχτηκε ο Αλέξης Τσίπρας και από τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλόντ Γιούνκερ. Οι δυο άνδρες συμφώνησαν να έχουν κατ’ ίδιαν συνάντηση πριν από την Σύνοδο Κορυφής της Τετάρτης.