ΔΙΕΘΝΕΣ
22/09/2015 15:56 EEST | Updated 22/09/2015 15:57 EEST

Για πρώτη φορά ενώπιον τη Δικαιοσύνης η Μαρίν Λε Πεν για υποκίνηση μίσους

ASSOCIATED PRESS
President of France's far right National Front party Marine Le Pen talks during a meeting organised by Flemish far right party Flemish Interest, at the Flemish Parliament in Brussels on Tuesday, Sept. 15, 2015. (AP Photo/Geert Vanden Wijngaert)

H επικεφαλής της γαλλικής ακροδεξιάς Μαρίν Λε Πέν θα βρεθεί ενώπιον της Δικαιοσύνης την 20ή Οκτωβρίου σε δικαστήριο της Λιόν (κεντροανατολικά) καθώς το 2010 συνέκρινε τους Μουσουλμάνους πιστούς που προσεύχονται στους δρόμους με τη ναζιστική κατοχή, μετέδωσαν το Γαλλικό Πρακτορείο και το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Είναι η πρώτη φορά που η πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου (FN) καλείται να δώσει εξηγήσεις ενώπιον ενός δικαστή σχετικά με την κατηγορία της «υποκίνησης σε φυλετικό μίσος».

Σε ερώτηση που της έθεσε το Γαλλικό Πρακτορείο για τη δίκη αυτή, που θα πραγματοποιηθεί σε έναν μήνα, η Μαρίν Λε Πέν απάντησε:

«Μα, ναι, βέβαια! Δεν θα τη χάσω αυτήν την ευκαιρία».

Η αντίδρασή της ωστόσο ήταν πιο οργισμένη όταν έκανε δηλώσεις στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

«Πρόκειται για ένα σκάνδαλο που ένας πολιτικός ηγέτης οδηγείται στη Δικαιοσύνη επειδή εξέφρασε τα πιστεύω του».

«Εκείνοι που καταγγέλλουν την παράνομη συμπεριφορά των φονταμενταλιστών είναι πολύ πιο πιθανό να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη από τους φονταμενταλιστές που υιοθετούν παράνομη συμπεριφορά».

Τον Δεκέμβριο του 2010, κατά τη διάρκεια μιας πολιτικής συγκέντρωσης ενώπιον κομματικών στελεχών στη Λιόν, η Μαρίν Λε Πέν, κι ενώ πραγματοποιούσε εκστρατεία της για την προεδρία του Εθνικού Μετώπου, κατήγγειλε σε μια ομιλία της «τους Μουσουλμάνους πιστούς που προσεύχονται στον δρόμο» συγκρίνοντάς τους με την ναζιστική κατοχή στη Γαλλία κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

«Λυπάμαι, όμως για εκείνους που αρέσκονται στο να μιλάνε για τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, εάν μιλάμε για κατοχή, θα μπορούσαμε να μιλήσουμε, για την περίπτωση αυτή, καθώς πρόκειται ξεκάθαρα για μια εδαφική κατοχή» είχε δηλώσει η Λε Πέν υπό το ενθουσιώδες χειροκρότημα των παρευρισκομένων.

«Πρόκειται για μια κατοχή τμημάτων γης, συνοικιών όπου εφαρμόζεται ο θρησκευτικός νόμος, πρόκειται για μια κατοχή. Σαφώς, δεν υπάρχουν τεθωρακισμένα, δεν υπάρχουν στρατιώτες ωστόσο πρόκειται σίγουρα για μια κατοχή και οι κάτοικοι υποφέρουν από αυτήν» είχε προσθέσει.

Αυτή ακριβώς η τοποθέτηση της είχε οδηγήσει στη διενέργεια μιας προκαταρκτικής έρευνας σε βάρος της από την εισαγγελία της Λιόν με την κατηγορία της «παρακίνησης σε φυλετικό μίσος».

Οι δηλώσεις αυτές πυροδότησαν επίσης τις σφοδρές αντιδράσεις των αντιρατσιστικών οργανώσεων αλλά και δύο προσφυγές αντιρατσιστικών ενώσεων και οργανώσεων κατά της ισλαμοφοβίας.

Η έρευνα είχε τεθεί στο αρχείο τον Σεπτέμβριο του 2011, ωστόσο μία από τις οργανώσεις είχε προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο της Λιόν και ξεκίνησε προανάκριση τον Ιανουάριο του 2012.

Την 2α Ιουλίου του 2013 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε την άρση της κοινοβουλευτικής της ασυλίας ανοίγοντας το δρόμο για την απαγγελία κατηγοριών σε βάρος της Λε Πέν, τον Ιούλιο του 2014.

Την 11η Σεπτεμβρίου η εισαγγελία είχε ζητήσει την παραπομπή της ενώπιον του ποινικού δικαστηρίου.