ΚΟΙΝΩΝΙΑ
22/09/2015 09:50 EEST | Updated 22/09/2015 09:50 EEST

ΝΥΤ: Η χτυπημένη Ελλάδα δίνει μάθημα ανθρωπιάς στο προσφυγικό ζήτημα

ASSOCIATED PRESS
Refugees and migrants queue as police officers hand out milk and bread in the northern Greek village of Idomeni, Monday, Sept. 21, 2015. Hundreds of refugees and economic migrants arrive daily in Idomeni, a small village of some 100 inhabitants, to cross into Macedonia, from where they continue through Serbia and Hungary to seek asylum in wealthier European countries. (AP Photo/Giannis Papanikos)

Το παράδειγμα της Ελλάδας στην υποδοχή των προσφύγων καλεί ο αρθρογράφος των New York Times, Roger Cohen, να ακολουθήσει η υπόλοιπη Ευρώπη. Σε άρθρο του με τον τίτλο «Η Χτυπημένη Ελλάδα και το Προσφυγικό Μάθημα», ο Cohen επικροτεί τον τρόπο με τον οποίο μια χώρα που αντιμετωπίζει μεγάλα οικονομικά προβλήματα παρέχει φροντίδα στους πρόσφυγες που καταφτάνουν καθημερινά στα εδάφη της.

«Η Ελλάδα με κάνει να σκέφτομαι αυτό που τα στατιστικά στοιχεία δεν σου λένε. Καμιά Ευρωπαϊκή χώρα δεν έχει δεχτεί τόσα χτυπήματα τα τελευταία χρόνια. Καμιά Ευρωπαϊκή χώρα δεν έχει ανταποκριθεί με τόση ανθρωπιά στην προσφυγική κρίση», αναφέρει, προσθέτοντας ότι φέτος οι πρόσφυγες που έχουν καταφτάσει στην χώρα μας αγγίζουν τους 200.000.

«Μπαίνουν σε μια χώρα όπου το ένα τέταρτο του πληθυσμού είναι άνεργοι. Βρίσκονται σε μια χώρα όπου το κατά κεφαλήν εισόδημα έχει πέσει κατά 23% από το ξεκίνημα της κρίσης, με ένα φτωχό τραπεζικό σύστημα και ασταθή πολιτική. Η Ελλάδα θα μπορούσε να αποτελεί παράδειγμα ενός έθνους με πιθανότητα να αντιμετωπίσει με βία τις μεγάλες εισροές ξένων. Σε γενικό επίπεδο, οι πρόσφυγες είναι καλοδεχούμενοι», σημειώνει ο Cohen, αναφέροντας πως παρόλο που υπήρξαν εντάσεις στη Λέσβο, η αντιμετώπιση των προσφύγων απέχει κατά πολύ από την μικροψυχία που επέδειξε η Ουγγαρία και άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.

Ο αρθρογράφος των NYT επισκέφτηκε την Λέσβο, όπου επιβιβάστηκε σε ένα από τα λεωφορεία που μεταφέρουν τους πρόσφυγες από την Μόλυβο στο λιμάνι της Μυτιλήνης. Εκεί γνώρισε τον εθελοντή οδηγό Μιχάλη Παπαγρηγορίου, ο οποίος αφιερώνει ατελείωτες ώρες στην μεταφορά των μεταναστών στα διάφορα σημεία του νησιού. Αυτός ο άνδρας κατά τον Cohen αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση.

«Θα είναι τυχεροί εάν συναντήσουν την ανθρωπιά του Παπαγρηγορίου. Ο κόσμος σκληραίνει στην μέγγενη της τεχνολογίας. Η παραγωγικότητα της γενναιοδωρίας δεν μπορεί να μετρηθεί», αναφέρει ο Cohen, αναφερόμενος στο ταξίδι των προσφύγων προς τον βορρά.

Όπως τονίζει ο αρθρογράφος, ο Αλέξης Τσίπρας οφείλει να διατηρήσει αυτή την αξιοπρέπεια που διακατέχει τους Έλληνες το διάστημα που θα παραμείνει στην κυβέρνηση.