Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα - Ομπάμα πριν το τετ α τετ

Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα - Ομπάμα πριν το τετ α τετ
Eurokinissi

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν την Πέμπτη ο Αλέξης Τσίπρας και ο Μπαράκ Ομπάμα, λίγα 24ωρα πριν από τη συνάντησή τους στις ΗΠΑ. Όπως έκανε γνωστό το Μέγαρο Μαξίμου, ο Αμερικανός πρόεδρος τηλεφώνησε στον Έλληνα πρωθυπουργό προκειμένου να τον συγχαρεί για την ανάληψη των καθηκόντων του.

Στην μεταξύ τους επικοινωνία συζήτησαν τις εξελίξεις που σχετίζονται με το ζήτημα των προσφυγικών ροών, ενώ ο Αμερικανός Πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα του για την σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας και την επιστροφή της στην ανάπτυξη.

Το τηλεφώνημα έρχεται λίγα 24ωρα πριν από την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στις ΗΠΑ, όπου θα λάβει μέρος στις εργασίες της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Ο πρωθυπουργός αναχωρεί την Κυριακή και στο πλαίσιο της δεξίωσης που θα γίνει προς τους ξένους ηγέτες θα έχει σύμφωνα με πληροφορίες τετ α τετ με τον πρόεδρο Ομπάμα.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα συναντήσει και τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών κατέθεσε το αίτημα της συνάντησης πριν από λίγες ημέρες.

Στη συνάντηση με τον κ. Κέρι, ο πρωθυπουργός αναμένεται να παρουσιάσει τις ελληνικές θέσεις, ενώ είναι σαφές ότι ο κ. Κέρι θα θέσει από την πλευρά του ζητήματα αμερικανικού ενδιαφέροντος.

Πιθανή συνάντηση με Νταβούτογλου

Ο κ. Τσίπρας είναι πολύ πιθανό σύμφωνα με πληροφορίες να συναντηθεί και με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου. Μία συνάντηση με υψηλή γεωπολιτική σημασία καθώς κρίσιμα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής παραμένουν ανοικτά όπως είναι αυτό της ΑΟΖ, του μεταναστευτικού αλλά και του Κυπριακού. Ειδικά το μεταναστευτικό αποτελεί ένα φλέγον ζήτημα καθώς τους τελευταίους μήνες το θέμα έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις στο Αιγαίο.