ΔΙΕΘΝΕΣ
25/09/2015 04:22 EEST | Updated 25/09/2015 04:29 EEST

Θάνατος από συνωστισμό: Οι μεγαλύτερες τραγωδίες των τελευταίων χρόνων

Mecca is the focus of the hajj, (pilgrimage) that every Muslim must try to make at least once in his life. At centre of the Great Mosque complex (al Haram) sits Kaaba, a windowless black edifice said to have been built by Abraham, the Hebrew patriarch.
Nabeel Turner via Getty Images
Mecca is the focus of the hajj, (pilgrimage) that every Muslim must try to make at least once in his life. At centre of the Great Mosque complex (al Haram) sits Kaaba, a windowless black edifice said to have been built by Abraham, the Hebrew patriarch.

Τουλάχιστον 717 οι άνθρωποι που έχασαν την ζωή τους κατά το ετήσιο προσκύνημα που έλαβε χώρα την Πέμπτη στην Μέκκα, ενώ άλλοι 800 τραυματίστηκαν. Σύμφωνα με τις αρχές της Σαουδικής Αραβίας, όλα ξεκίνησαν όταν συγκεντρώθηκαν πολλοί άνθρωποι στην περιοχή Mina, κοντά στην Μέκκα, με αποτέλεσμα πολλοί να ποδοπατηθούν ή να χάσουν την ζωή τους από ασφυξία. Τέτοιου είδους περιστατικά δεν είναι διόλου σπάνια και συμβαίνουν συχνά και στον δυτικό κόσμο. Τι όμως προκαλεί τους θανάτους σε μεγάλα πλήθη;

Πολλοί πιστεύουν πως οι θάνατοι προέρχονται από ποδοπατήματα, όταν το πλήθος, αφηνιασμένο, πατάει κυριολεκτικά επί πτωμάτων για να περάσει μπροστά. Μπορεί το κλίμα πανικού να προκαλεί τέτοιου είδους περιστατικά, όμως, σύμφωνα με το Psychology Today, οι περισσότεροι θάνατοι προκαλούνται από ασφυξία. Στην πραγματικότητα, η πίεση μεταξύ των σωμάτων σε μεγάλα πλήθη μπορεί να προκαλέσει ασφυξία, με τους ειδικούς να προειδοποιούν τους πολίτες να μην παραμένουν σε σημεία με πολύ κόσμο, εάν αρχίσουν να αισθάνονται πίεση και δυσκολία στην αναπνοή. Η απομάκρυνση από τέτοια σημεία πρέπει να γίνεται πάντα με ψυχραιμία. Σε πολλές περιπτώσεις, το να κινείσαι πλαγίως σε τέτοιες περιπτώσεις μπορεί να σταθεί σωτήριο, καθώς η πίεση απορροφάται από τους ώμους και όχι από από τον θώρακα.

Τα πιο τραγικά περιστατικά θανάτων από συνωστισμό της πρόσφατης ιστορίας:

Μία από τις μεγαλύτερες τραγωδίες συνέβη στις 2 Ιουλίου του 1990 κατά την διάρκεια ενός προσκυνήματος στη Μέκκα. Εκτιμάται πως 1.426 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους σε συνωστισμένο τούνελ κατά την επιστροφή στην Mina.

Τον Ιούνιο του 1992, περισσότεροι από 500 άνθρωποι τραυματίστηκαν σε συναυλία του Michael Jackson στο Μόναχο, με αμέτρητα λιποθυμικά επεισόδια και ανθρώπους να πέφτουν με δύναμη πάνω στα προστατευτικά κιγκλιδώματα.

Το 1994, σημειώθηκαν δύο θανάσιμα περιστατικά κατά την διάρκεια θρησκευτικών εκδηλώσεων σε Ινδία και Σαουδική Αραβία, όπου σκοτώθηκαν εκατοντάδες άνθρωποι.

Στην Δανία, εννέα άνθρωποι έχασαν την ζωή τους σε συναυλία των Pearl Jam το 2000. Την επόμενη χρονιά, τα περιστατικά θανάτων από συνωστισμό ήταν αμέτρητα, με πιο γνωστό εκείνων των μικρών παιδιών που ποδοπατήθηκαν σε σκάλες νυχτερινού κλαμπ στη Βουλγαρία.

Το 2005 άλλο ένα τραγικό περιστατικό έλαβε χώρα σε γέφυρα στην Βαγδάτη, όπου σκοτώθηκαν 953 άνθρωποι.

Το 2010, 347 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους από συνωστισμό σε φεστιβάλ νερού που έλαβε χώρα κοντά στο βασιλικό παλάτι. Την επόμενη χρονιά, 102 άτομα πέθαναν και 100 τραυματίστηκαν κοντά στο ναό Sabarimala στην Kerala της Ινδίας.

Sponsored Post