ΔΙΕΘΝΕΣ
26/09/2015 04:59 EEST | Updated 26/09/2015 04:59 EEST

Απέτυχε το Πραξικόπημα στην Μπουρκίνα Φάσο

AHMED OUOBA via Getty Images
Burkina Faso's coup leader general Gilbert Diendere waits on September 23, 2015 at Ouagadougou International airport to welcome six leaders of the Economic Community of West African States (ECOWAS) who are arriving to oversee the formal re-installation of interim President Michel Kafando following a coup d'etat by General Diendere. AFP PHOTO / AHMED OUOBA (Photo credit should read AHMED OUOBA/AFP/Getty Images)

Το υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης της Μπουρκίνα Φάσο διέλυσε την Παρασκευή την προεδρική φρουρά που κράτησε αιχμαλώτους τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό σε ένα αποτυχημένο πραξικόπημα, εβδομάδες πριν τη προγραμματισμένη διεξαγωγή εκλογών, σύμφωνα με μια σειρά διαταγμάτων που αναγνώστηκαν στην κρατική τηλεόραση.

Η κυβέρνηση, στην πρώτη συνάντηση του υπουργικού συμβουλίου μετά την αποκατάσταση του προέδρου Μισέλ Καφαντό στην εξουσία την Τετάρτη, επίσης απέπεμψε τον υπουργό αρμόδιο για την ασφάλεια και θέσπισε μια επιτροπή για τον εντοπισμό των υπευθύνων της απόπειρας πραξικοπήματος. Στην επιτροπή δόθηκε διάστημα 30 ημερών για να υποβάλει έκθεση για το πραξικόπημα.

«Δικαστικές διώξεις θα απαγγελθούν άμεσα ενάντια στους πρωταίτιους και τους συνεργούς», μετέδωσε η κρατική τηλεόραση RTB.

Το υπουργικό συμβούλιο επίσης κατήργησε τη θέση του επικεφαλής του στρατιωτικού συμβουλίου του προέδρου.

Έντεκα άνθρωποι σκοτώθηκαν και 271 τραυματίστηκαν έπειτα από το πραξικόπημα, καθώς στρατιώτες της προεδρικής φρουράς συγκρούστηκαν με διαδηλωτές που ήταν ενάντια στο πραξικόπημα στους δρόμους της πρωτεύουσας Ουαγκατούγκου, σύμφωνα με τα επίσημα κυβερνητικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη.

Πριν το πραξικόπημα ήταν προγραμματισμένη η διεξαγωγή εκλογών στις 11 Οκτωβρίου, ως ένα σημάδι επιστροφής στην δημοκρατία ένα χρόνο μετά αφότου διαδηλωτές ανέτρεψαν τον πρώην πρόεδρο Μπλεζ Κομπαορέ, καθώς εκείνος επιχειρούσε να επεκτείνει την 27 χρονη παραμονή του στην εξουσία. Δεν είναι σαφές εάν οι εκλογές θα διεξαχθούν σύμφωνα με τον προγραμματισμό.

Ο αρχηγός των πραξικοπηματιών, στρατηγός Ζιλμπέρ Ντιεντερέ, πρώην επικεφαλής κατασκοπείας και στενός συνεργάτης του Κομπαορέ δήλωσε πως οργάνωσε το πραξικόπημα για τον αποκλεισμό αρκετών πρώην συμμάχων ηγετών από την συμμετοχή τους στις εκλογές και σχεδιάζει την αποστράτευση της προεδρικής φρουράς. Παράλληλα ζήτησε συγγνώμη για το πραξικόπημα μετά την αποτυχία του.

Σύμφωνα με συμφωνία που υπεγράφη μέσα στην εβδομάδα μεταξύ των στρατιωτών του Ντιεντερέ και των στρατιωτών που είναι πιστοί στην κυβέρνηση και είχε στόχο την αποτροπή συγκρούσεων στην πρωτεύουσα, η προεδρική φρουρά θα επιστρέψει στους στρατώνες.

«Η διαδικασία αφοπλισμού της προεδρικής φρουράς ξεκίνησε την Παρασκευή το πρωί. Η συγκέντρωση του οπλισμού τους ξεκίνησε το απόγευμα», ανέφερε ο αρχηγός του στρατού στρατηγός Πινγκρενομά Ζαγκρέ σε ανακοίνωση του.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)