ΔΙΕΘΝΕΣ
26/09/2015 04:30 EEST | Updated 26/09/2015 04:30 EEST

Σύριοι αντάρτες εκπαιδευμένοι από τις ΗΠΑ έδωσαν αμερικανικό εξοπλισμό στην αλ Κάιντα

SAFIN HAMED via Getty Images
Iraqi Kurdish, Hama Sour works at his workshop where he repairs all types of weapons for Kurdish Peshmerga fighters fighting against Islamic State (IS) group jihadiststs, on September 12, 2015 in the town of Kure, 40 kilometers north of Arbil, the capital of the autonomous Kurdish region of northern Iraq. AFP PHOTO / SAFIN HAMED (Photo credit should read SAFIN HAMED/AFP/Getty Images)

Σύριοι αντάρτες που είχαν εκπαιδευτεί από τις ΗΠΑ παρέδωσαν μέρος του εξοπλισμού τους στο Μέτωπο Αλ Νόσρα, που συνδέεται με την αλ Κάιντα, για να τους επιτραπεί η διέλευση, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού την Παρασκευή- σε ένα νέο πλήγμα στην προσπάθεια των ΗΠΑ να αξιοποιήσουν τοπικές δυνάμεις για την αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους.

Ειδικότερα, οι αντάρτες παρέδωσαν έξι φορτηγά και κάποια πυρομαχικά- συνολικά το 1/4 του εξοπλισμού τους στις 21-22 Σεπτεμβρίου, με αντάλλαγμα την ασφαλή διέλευσή τους, ανακοίνωσε ο συνταγματάρχης Πάτρικ Ράιντερ, της US Central Command.

«Εάν αυτό είναι ακριβές, η αναφορά περί παράδοσης εξοπλισμού από μέλη των νέων συριακών δυνάμεων στο Μέτωπο Αλ Νόσρα είναι πολύ ανησυχητική και παραβιάζει τις κατευθυντήριες γραμμές του προγράμματος εξοπλισμού και εκπαίδευσης» είπε ο Ράιντερ, χρησιμοποιώντας το ακρωνύμιο NSF για τους αντάρτες (Νέες Συριακές Δυνάμεις).

Στο μεταξύ, το Ισλαμικό Κράτος φαίνεται να αυξάνει την επιρροή του στο Αφγανιστάν σε βάρος των Ταλιμπάν, σύμφωνα με την ανακοίνωση μιας επιτροπής ειδικών του ΟΗΕ.

«Ο αριθμός των ομάδων και των προσώπων που δηλώνουν πίστη στο ISIS ή που δηλώνουν ότι πρόσκεινται σε αυτό αυξάνεται σε πολλές επαρχίες του Αφγανιστάν», αποκαλύπτει η έκθεση της επιτροπής αλ Κάιντα-Ταλιμπάν.

Η επιτροπή βασίζεται σε εκτιμήσεις των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας, σύμφωνα με τις οποίες «περίπου το 10% των ενεργών μελών της αντίστασης στην οποία κυριαρχούν οι Ταλιμπάν έχουν εκφράσει τη συμπάθειά τους προς το ISIS». Όμως αυτός ο αριθμός «δεν είναι σταθερός διότι οι συμμαχίες αλλάζουν κατά τη διάρκεια της εποχής των συγκρούσεων» που βρίσκεται σε εξέλιξη.

«Προφανώς υπάρχει μια μεγάλη εξάπλωση του ISIS», εξηγεί η έκθεση, η οποία επισημαίνει ότι ομάδες που έχουν δηλώσει ότι συντάσσονται με τους τζιχαντιστές έχουν εντοπιστεί σε 25 επαρχίες του Αφγανιστάν από αφγανικές κυβερνητικές πηγές.

Μεταξύ των νέων που συντάσσονται με το ISIS περιλαμβάνονται και υποστηρικτές της αλ Κάιντα και ένας «πολύ μικρός αριθμός» μη Αφγανών που έχουν έρθει στη χώρα από το Ιράκ και τη Συρία και οι οποίοι αποτελούν σύμφωνα με την αφγανική κυβέρνηση τον σκληρό πυρήνα του ΙΚ στο Αφγανιστάν.

Οι ομάδες που είναι πιστές στους τζιχαντιστές μάχονται τακτικά εναντίον των κυβερνητικών δυνάμεων, όμως είναι σπάνιες οι συγκρούσεις με άλλες ομάδες ανταρτών, υπογραμμίζουν οι ειδικοί.

Αν και το ISIS έχει εμφανιστεί στο Αφγανιστάν δεν ελέγχει μεγάλες περιοχές, όπως στο Ιράκ και τη Συρία.

(πληροφορίες: Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ)