ΔΙΕΘΝΕΣ
29/09/2015 14:45 EEST | Updated 29/09/2015 14:45 EEST

Σκληρές μάχες στο Αφγανιστάν μετά την πτώση της Κουντούζ στα χέρια των Ταλιμπάν

Αφγανικές δυνάμεις, με αμερικανική αεροπορική υποστήριξη, δίνουν σκληρές μάχες εναντίον των Ταλιμπάν την Τρίτη για να ανακτήσουν τον έλεγχο της Κουντούζ. Σημειώνεται πως πρόκειται για την πρώτη κατάληψη πρωτεύουσας επαρχίας από τους εξτρεμιστές από την πτώση τους, πριν 14 χρόνια.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Reuters, η ξαφνική πτώση της Κουντούζ τη Δευτέρα αποτέλεσε σημαντικό πλήγμα για την κυβέρνηση του προέδρου Ασράφ Γκάνι, που έκλεισε τον πρώτο της χρόνο στην εξουσία- δημιουργώντας εκ νέου προβληματισμούς σχετικά με το κατά πόσον οι αφγανικές κυβερνητικές δυνάμεις είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν μόνες τους την ισλαμιστική εξέγερση.

Ο Γκάνι ανακοίνωσε μέσω τηλεοπτικού μηνύματος ότι ενισχύσεις ήταν καθ'οδόν για να ανακαταλάβουν την πόλη, η οποία- όπως υποστήριξε έπεσε εν μέρει επειδή οι κυβερνητικές δυνάμεις δεν επιθυμούσαν να προκαλέσουν απώλειες μεταξύ αμάχων. «Η κυβέρνηση είναι υπεύθυνη, δεν μπορεί και δεν πρόκειται να βομβαρδίσει τους ίδιους της τους πολίτες» ανέφερε σχετικά.

Οι γραμμές ανεφοδιασμού προς την Κουντούζ έχουν διαταραχθεί εξαιτίας συγκρούσεων στις γύρω περιοχές, σύμφωνα με δυτικές και αφγανικές πηγές ασφαλείας, ενώ στα νότια συγκρούσεις στην επαρχία Μπαγκλάν έκλεισαν μια βασική οδό από την Καμπούλ, τη στιγμή που ένα κονβόι με προσωπικό ασφαλείας έπεσε σε ενέδρα ανταρτών Ταλιμπάν.

Πιο μακριά, και ανεξάρτητα από τα γεγονότα γύρω από την Κουντούζ, μάχες ξέσπασαν στο Νανγκαρχάρ, στα σύνορα με το Πακιστάν. Τουλάχιστον 30 αντάρτες που υπάγονταν στο Iσλαμικό Κράτος σκοτώθηκαν όταν μαχητές επιτέθηκαν σε σημεία ελέγχου της αστυνομίας στο Ατσίν, σύμφωνα με εκπρόσωπο της αστυνομίας του Νανγκαρχάρ. Αξιωματούχος δήλωσε ότι τέσσερα μέλη των δυνάμεων ασφαλείας σκοτώθηκαν επίσης.

Μικρές ομάδες έχουν αποσπαστεί από τους Ταλιμπάν για να δηλώσουν πίστη στο Ισλαμικό Κράτος, το οποίο ειδικοί σε θέματα ασφαλείας εκτιμούν ότι μπορεί να επιδιώξει να εκμεταλλευτεί ρήματα στη κύριο ένοπλο εξτρεμιστικό κίνημα στο Αφγανιστάν.

Εκπρόσωπος των Ταλιμπάν είπε πως ένας λόγος για την επίθεση στην Κουντούζ ήταν να αποδειχτεί ότι η οργάνωση παραμένει ενωμένη, μετά τις αντιδράσεις που είχε προκαλέσει η ανάδειξη νέου αρχηγού τον Ιούλιο.

Νωρίτερα μέσα στην ημέρα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις της είχαν ανακαταλάβει τη φυλακή της πόλης και το αρχηγείο της αστυνομίας, που είχαν καταληφθεί το βράδυ της Δευτέρας, αλλά οι Ταλιμπάν το διέψευσαν.