ΔΙΕΘΝΕΣ
29/09/2015 13:48 EEST | Updated 29/09/2015 13:48 EEST

Καταγγελίες για εσφαλμένα στοιχεία από την καταμέτρηση των νεκρών στη Μέκκα

ASSOCIATED PRESS
Muslim pilgrims and rescuers gather around people who were crushed by overcrowding in Mina, Saudi Arabia during the annual hajj pilgrimage on Thursday, Sept. 24, 2015. Hundreds were killed and injured, Saudi authorities said. The crush happened in Mina, a large valley about five kilometers (three miles) from the holy city of Mecca that has been the site of hajj stampedes in years past. (AP Photo)

Αξιωματούχοι πολλών κρατών ισχυρίζονται ότι η καταμέτρηση των νεκρών προσκυνητών στην Μέκκα οδήγησε σε εσφαλμένα αποτελέσματα.

Παρόλο που οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας ανακοίνωσαν πως οι νεκροί από τον συνωστισμό κατά την διάρκεια του φετινού Χατζ είναι 769, αξιωματούχοι από την Ινδία, το Πακιστάν, την Ινδονησία και τη Νιγηρία υπολογίζουν, σύμφωνα με το BBC, ότι οι νεκροί ξεπερνούν τους 1.000.

Διαβάστε επίσης:

Ο Νιγηριανός αξιωματούχος Abba Yakubu ανέφερε στο Βρετανικό Δίκτυο ότι βρισκόταν στην Jeddah την Πέμπτη, όταν γινόταν η καταμέτρηση των νεκρών. Σύμφωνα με τον ίδιο, στην πόλη κατέφτασαν 14 φορτηγά που μετέφεραν εκατοντάδες πτώματα. Μόνο στα 10 φορτηγά τα νεκρά σώματα ήταν 1.075, ενώ μένει να καταμετρηθούν οι νεκροί τεσσάρων ακόμα οχημάτων.

Πολλές ακόμα χώρες ασκούν οξεία κριτική στον τρόπο με τον οποίο οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας αντιμετώπισαν το πρόβλημα. Ο Ινδός υπουργός εξωτερικών Sushma Swaraj δήλωσε ότι οι αρχές της χώρας έβγαλαν στην δημοσιότητα φωτογραφίες που απεικονίζουν 1.090 νεκρούς, ενώ Ινδοί και Πακιστανοί αξιωματούχοι κάνουν λόγο για 1.000 νεκρούς. Η Σαουδική Αραβία δεν έχει δώσει κάποια εξήγηση για όλα αυτά.

Στο σημείο αυτό να υπενθυμίσουμε πως την προηγούμενη Πέμπτη σημειώθηκε μία από τις μεγαλύτερες τραγωδίες στην Μέκκα, όταν προσκυνητές έχασαν την ζωή τους λόγω του συνωστισμού.