Καμπανάκι κινδύνου για τη ζωή της κρατούμενης απεργού πείνας Εύης Στατήρη σημαίνουν οι γιατροί της

Καμπανάκι κινδύνου για τη ζωή της κρατούμενης απεργού πείνας Εύης Στατήρη σημαίνουν οι γιατροί της
Φωτό Αρχείου
Φωτό Αρχείου
EUROKINISSI // ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ

Καμπανάκι κινδύνου για τη ζωή της απεργού πείνας Εύης Στατήρη σημαίνουν οι θεράποντες γιατροί της στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας, καθώς, όπως αναφέρουν «έχει επιδεινωθεί η υγεία της 26χρονης κρατούμενης», που συνεχίζει την απεργία πείνας από τις 14 Σεπτεμβρίου, διαμαρτυρόμενη για την παράταση της προφυλάκισή της πέραν του εξαμήνου μόνο και μόνο, επειδή είναι σύντροφος του κατηγορούμενου για συμμετοχή στη Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς Γεράσιμου Τσάκαλου.

«Είναι προφανές ότι η συνολική της κατάσταση έχει επιδεινωθεί» αναφέρουν οι γιατροί Σπύρος Σακκάς και Όλγα Κοσμοπούλου και τονίζουν: «Εκτιμούμε ότι η παράταση της αποχής από τη σίτιση με μαθηματική ακρίβεια θα προκαλέσει μη αναστρέψιμες βλάβες στον οργανισμό της σε σύντομο χρονικό διάστημα, ενώ μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια της ίδιας της ζωής της. Επιπλέον επισημαίνουμε η ασθενής Στατήρη διανύει το διάστημα εκείνο, κατά το οποίο είναι εκτεθειμένη στον κίνδυνο των αιφνίδιων καρδιακών αρρυθμιών, που είναι βιβλιογραφικά τεκμηριωμένο ότι εμφανίζουν οι απεργοί πείνας».

Για την 26χρονη, που νοσηλεύεται από την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου στον θάλαμο νοσηλείας κρατουμένων του ΓΝ Νικαίας, λόγω υπογλυκαιμικών επεισοδίων και ορθοστατικής υπότασης αναφέρουν επίσης: «Κατά τη νοσηλεία της εμφάνισε επίμονη ορθοστατική υπόταση, ταχυκαρδία που επιδεινώνεται σοβαρά με την απλή έγερση από την καθιστή στην όρθια θέση, χαμηλές τιμές σακχάρου ορού, ηλεκτρολυτικές διαταραχές, μικρή παράταση πήξεως και διαταραχές επαναπολώσεως στο ηλεκτροκαρδιογράφημα, χωρίς αντίστοιχη ενζυμική κίνηση.

Η κατάστασή της έχει επιπλέον επιβαρυνθεί διότι εδώ και δύο ημέρες έχει εμφανίσει εικόνα οξείας γαστρεντερίτιδας, με αποτέλεσμα την περαιτέρω επιδείνωση των φαινομένων υπότασης και αφυδάτωσης που εμφανίζει. Σημειώνουμε ότι η κυρία Στατήρη αρνείται χορήγηση υγρών ηλεκτρολυτών ενδοφλεβίως».

Ειδικά για σήμερα, Πέμπτη, οι γιατροί επισημαίνουν ότι «κατά τη σημερινή μας επίσκεψη διαπιστώσαμε ότι, η απεργός πείνας, που είναι πλέον εμφανώς καταβεβλημένη, έχει απωλέσει συνολικά το 12,2% του αρχικού σωματικού της βάρους. Έχει ορθοστατική υπόταση, ταχυκαρδία που επιδεινώνεται με την έγερση, και αναφέρει αίσθημα παλμών και σκοτοδίνη κατά την έγερση. Η συμπτωματολογία γαστρεντερίτιδας συνεχίζεται, ενώ επίσης αναφέρει αιμωδίες άκρων, αδυναμία συγκέντρωσης και διαταραχές μνήμης».

Δημοφιλή