Πλένουμε λάθος τα χέρια μας και αυτό κάνει κακό στην υγεία μας. Δείτε ποιος είναι ο σωστός τρόπος

Πλένουμε λάθος τα χέρια μας και αυτό κάνει κακό στην υγεία μας. Δείτε ποιος είναι ο σωστός τρόπος

Υπάρχουν δεκάδες πράγματα που κάνουμε καθημερινά, εντελώς μηχανικά και σίγουρα όλοι νομίζουμε πως «γνωρίζουμε» ποιος είναι ο «σωστός τρόπος». Ένα από αυτά είναι και το πλύσιμο των χεριών μας που κυρίως από το φθινόπωρο και μετά- οπότε ξεκινούν όλες εκείνες οι ενοχλητικές γρίπες, ιώσεις κοκ- είναι και ένα από τα πιο απλά, ανέξοδα και αποδοτικά μέτρα προστασίας που μπορούμε να λάβουμε.

Δυστυχώς όμως επιστημονικά έχει αποδειχθεί πως ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού αν και παινεύεται πως πλένει συχνά τα χέρια του το κάνει τόσο λάθος που ουσιαστικά δεν εξυπηρετεί τον ίδιο το σκοπό του πλυσίματος. Δηλ. την απομάκρυνση μικροβίων που «κολλάνε» στα χέρια μας, είναι επικίνδυνα για εμάς τους ίδιους και τα μεταδίδουμε και στα άτομα που ακουμπάμε όπως στα αντικείμενα που αγγίζουμε. Άρα και σε όσους τα αγγίξουν μετά από εμάς. Μιλάμε για μικρόβια που ευθύνονται για τη μετάδοση του ιού της γρίπης, της διάρροιας, διαφόρων μολύνσεων ακόμη η ενός απλού κρυώματος που όμως θα μπορούσαμε να είχαμε αποφύγει.

Τα βακτήρια υπάρχουν παντού, και ερχόμαστε σε επαφή με αυτά κάθε λεπτό: παίζοντας το κινητό μας, ακουμπώντας το ποντίκι του υπολογιστή, πιάνοντας τη λαβή στο μετρό, κρατώντας χρήματα κλπ.

Πως πρέπει λοιπόν να πλένουμε τα χέρια μας;

Όπως θα δείτε και το βίντεο (του Business Insider και παραγωγής της Emma Fierberg) που βασίζεται σε οδηγίες του αντίστοιχου Κέντρου Λοιμώξεων των ΗΠΑ: πρώτα βρέχουμε τα χέρια μας με ζεστό ή κρύο νερό (η θερμοκρασία δεν παίζει ρόλο). Μετά κάνουμε σαπουνάδα με ένα υγρό καθαρισμού ή σαπούνι (και πάλι δεν συνιστάται κάποιο ιδιαίτερο προϊόν ως καλύτερο για την απομάκρυνση των μικροβίων) και τρίβουμε τις παλάμες μας, τη μια με την άλλη για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα. Ακούγεται λίγο αλλά εάν το δοκιμάσετε θα δείτε πως δεν είναι! Φροντίζετε να τρίβετε καλά τις παλάμες μεταξύ τους, όπως όμως και το κάθε δάχτυλο, ανάμεσα στα δάχτυλα αλλά και το σημείο κάτω από τα νύχια όπου συγκεντρώνεται πλήθος μικροβίων που δύσκολα απομακρύνονται. Μην ξεχνάτε να πλένετε και το επάνω μέρος των χεριών και όχι μόνο το εσωτερικό και αφού ξεπλύνεται καλά, μην βιαστείτε. Φροντίστε να σκουπίσετε πολύ καλά τα χέρια σας με χαρτί ή πετσέτα που θα είναι απόλυτα στεγνή.

Ο συχνός καθαρισμός αντικειμένων που χρησιμοποιούμε συχνά και είναι γνωστές εστίες μικροβίων δεν είναι αρκετός. Σε αντίθεση όμως με το καλό και σωστό πλύσιμο των χεριών μας. Κυρίως όταν θα καθίσουμε στο τραπέζι για φαγητό, όταν θα επιστρέψουμε στο σπίτι, όταν θα φτάσουμε στο χώρο εργασίας αφού αφού θα έχουμε μετακινηθεί με ΜΜΜ.

Δημοφιλή