ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξένα funds ορέγονται τα «κόκκινα» δάνεια: Εκπρόσωποί τους νοικιάζουν ήδη γραφεία στην Αθήνα

sooc

Στην Αθήνα βρίσκονται ήδη εκπρόσωποι ξένων fund τα οποία ορέγονται τα «κόκκινα» δάνεια των ελληνικών τραπεζών. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Real News, τα αποκαλούμενα ως «κοράκια» των αγορών ενδιαφέρονται για τα «κόκκινα» δάνεια εξαιτίας των χαμηλών τιμών που αγοράζουν και βρίσκονται ήδη στην Αθήνα και αναζητούν ήδη γραφεία για ενοικίαση.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα στελέχη των fund είναι γνωστά στις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών, καθώς πηγαινοέρχονται στην Αθήνα τα τέσσερα τελευταία χρόνια, δηλαδή λίγο μετά την ένταξη τη ελληνικής οικονομίας στο μνημόνιο. Τώρα όμως για πρώτη φορά οι θεσμοί αποφάσισαν εξαιτίας της τρίτης ανακεφαλαιοποίησης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος να βάλουν στο μικροσκόπιο τα υπέρογκα δάνεια των μεγάλων και μεσαίων επιχειρήσεων, το ύψος των οποίων ζαλίζει καθώς ξεπερνούν συνολικά στον επιχειρηματικό στίβο τα 45 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα μάλιστα με το δημοσίευμα οι πιστωτές εκτιμούν ότι σημαντικό κομμάτι των «κόκκινων» δανείων προς τις μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις δεν διευθετείται από τις τράπεζες διότι οι ιδιοκτήτες - επιχειρηματίες διατηρούν χρόνιες σχέσεις σε πολιτικό και τραπεζικό επίπεδο.

Συνεργασία σε δύο μέτωπα

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα οι τράπεζες ξεκίνησαν τις επαφές με τα ξένα επενδυτικά κεφάλαια με στόχο τη συνεργασία σε δύο μέτωπα.

Πρώτον, τη συνεργασία με εξειδικευμένες εταιρίες στη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων. Σε αυτήν την περίπτωση η τράπεζα δεν θα πουλάει τα δάνεια αλλά θα δίνει τη διαχείρισή τους στην ξένη εταιρία, τα στελέχη της οποία θα αναλαμβάνουν τη σχέση με το δανειολήπτη.

Δεύτερον, την απευθείας πώληση του δανείου. Αγκάθι στην περίπτωση αυτή αποτελεί η τιμή μεταβίβασης. Σήμερα με τις τιμές να έχουν καταβαραθρωθεί κυρίως στα ακίνητα, που στις περισσότερες περιπτώσεις αποτελούν τα ενέχυρα των δανείων, το ξένο fund, δίνει για κάθε 100 ευρώ δανείου μόλις 20 ευρώ. Εξ' ου και οι αντιδράσεις των τραπεζιτών ως προς την πώληση, εκτός από τις περιπτώσεις εκείνες που δεν προβλέπεται ανάκαμψη της επιχείρησης.

Popular in the Community