Το Πείραμα της Σεξουαλικής ταυτότητας: Η ιστορία του αγοριού που εξαναγκάστηκε να μεγαλώσει ως κορίτσι

Το Πείραμα της Σεξουαλικής ταυτότητας: Η ιστορία του αγοριού που εξαναγκάστηκε να μεγαλώσει ως κορίτσι
Twitter

Το 1966, η Janet Reimer γέννησε δύο δίδυμα υγιή αγοράκια, αλλά η ευτυχία της κράτησε για πολύ λίγο. Ενώ ο Bruce και ο Brian ήταν ακόμα βρέφη παρουσίασαν δυσκολίες στην ούρηση. Οι γιατροί συνέστησαν στους γονείς να κάνουν και στα δυο αγοράκια περιτομή, προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα.

Οι γιατροί που έκαναν την εγχείρηση στον Bruce του προκάλεσαν εκτεταμένες βλάβες στο πέος με αποτέλεσμα να είναι καταδικασμένος να ζήσει το υπόλοιπο της ζωής χωρίς το ανδρικό γεννητικό όργανο του.

Η οικογένεια απευθύνθηκαν σε έναν ψυχολόγο, τον John Money του Πανεπιστημίου Johns Hopkins στη Βαλτιμόρη. Αυτός υποστήριζε ότι τα αγόρια θα μπορούσαν να εκπαιδευτούν για να γίνουν κορίτσια. Πίστευε ότι κάθε άνθρωπος γεννιέται με ουδέτερο φύλο και αυτό προσδιορίζεται καθώς μεγαλώνουμε προς την ταυτότητα της γυναίκας ή του άνδρα.

Κατάφερε να πείσει τους γονείς με αποτέλεσμα στο πρόσωπο του μικρού ο Money να βρει τον τέλειο υποψήφιο για να επιβεβαίωνε τις θεωρίες του σχετικά με την ανάπτυξη της ταυτότητας του φύλου.

Οι γονείς έκαναν ότι μπορούσαν για να αναθρέψουν τον Bruce ως κορίτσι. Λίγα χρόνια αργότερα ο Money δημοσίευσε ένα άρθρο υποστηρίζοντας ότι το πείραμα που διεξάγεται με την "Brenda" ήταν μια μεγάλη επιτυχία, "η συμπεριφορά του παιδιού είναι τόσο ευδιάκριτα θηλυκή σαν ένα μικρό κορίτσι της ηλικίας του, η οποία διαφέρει εντελώς από τη συμπεριφορά του δίδυμου αδερφού Brian". Η υπόθεση έγινε ευρέως γνωστή στους ιατρικούς κύκλους σε όλο τον κόσμο ως "υπόθεση John / Joan."

Ο Bruce (Brenda) αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει τρεις φορές πριν φτάσει ακόμα 15 ετών. Άρχισε να συμπεριφέρεται σαν αγόρι και υιοθέτησε ένα νέο όνομα - David. Έκοψε τα μαλλιά του και άρχισε να ντύνεται και να συμπεριφέρεται σαν ένα αγόρι και πάλι ενώ αποφάσισε να μην ξαναδεί τον John Money.

Ο νεαρός απευθύνθηκε στον Milton Diamond καθηγητής της ανατομίας και της αναπαραγωγικής βιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Χαβάης, ο οποίος έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για την περίπτωση του. Ο γιατρός κατάφερε επίσης να επικοινωνήσει με τον David και να τον πείσει να εκθέσει την ιστορία του, ώστε να μην επαναληφθούν τέτοιου τύπου θεραπείες και πειράματα με άλλα παιδιά.

Ο David συμφώνησε και το 2000, ο συγγραφέας John Colapinto δημοσίευσε την αληθινή ιστορία του στο βιβλίο: "Όπως η Φύση τον έκανε: Το αγόρι που μεγάλωσε σαν κορίτσι", που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες και στον Καναδά.

Ο David το πρωί της 5ης Μαΐου, 2004 αυτοκτόνησε με μια κοντόκαννη καραμπίνα έξω από πάρκινγκ ενός μπακάλικου.