ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
05/10/2015 04:54 EEST | Updated 05/10/2015 06:13 EEST

Der Spiegel: Η Κομισιόν σκέφτεται να βοηθήσει την Ελλάδα διευκολύνοντας την παροχή ευρωπαϊκών πόρων

ASSOCIATED PRESS
A pro-Euro demonstrator holds a European Union flag in front of Greek Parliament during a rally at Syntagma square in Athens, Thursday, July 9, 2015. Hopes that Greece can get a rescue deal that will prevent a catastrophic exit from the euro rose on Thursday, after key creditors said they were open to discussing how to ease the country's debt load, a long-time sticking point in their talks. (AP Photo/Petros Karadjias)

Η Κομισιόν σκέφτεται να στηρίξει την Ελλάδα καταργώντας αναδρομικά τη συνδρομή της Αθήνας στα επιδοτούμενα από την Ε.Ε. αναπτυξιακά έργα, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Der Spiegel- όπου συμπληρώνεται πως, προκειμένου να ανακάμψει η ελληνική οικονομία, η χώρα θα μπορεί να λαμβάνει πιο εύκολα ευρωπαϊκά χρήματα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να αλλάξει αναδρομικά τους κανόνες για την παροχή ευρωπαϊκών πόρων για αναπτυξιακά έργα στην Ελλάδα για τα έτη 2007 ως 2013, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό.

Αυτή η πρόταση περιλαμβάνεται σε μια απόφαση της Κομισιόν η οποία πρόκειται να υιοθετηθεί αυτή την εβδομάδα, τονίζει το Spiegel, ενώ προσθέτει ότι με αυτό τον τρόπο η Ελλάδα θα εξοικονομήσει περίπου δύο δισ. ευρώ.

Μέχρι τώρα οι χώρες της ΕΕ που λαμβάνουν ευρωπαϊκά κονδύλια για τη χρηματοδότηση αναπτυξιακών έργων πληρώνουν ένα μέρος των εξόδων για το έργο αυτό με δικούς τους πόρους.

Για τα αναπτυξιακά έργα της περιόδου 2007-2013 η Αθήνα έχει λάβει το 90% των πόρων, όμως φαίνεται ότι δεν είναι σε θέση να χρηματοδοτήσει μόνη της το υπόλοιπο 10%. Όμως αν δεν καταφέρει να το κάνει ως το τέλος του χρόνου θα χάσει τα χρήματα που έχει λάβει. Προκειμένου να μην συμβεί αυτό η E.Ε. θέλει να αλλάξει αναδρομικά τους κανόνες.

Η Κομισιόν τονίζει ότι κάτι τέτοιο δεν θα επιβαρύνει τους Ευρωπαίους φορολογούμενους, απλώς θα σημαίνει ότι η Ελλάδα θα λάβει χρήματα που προορίζονταν να της δοθούν. Πάντως αν δεν υπάρξει συγχρηματοδότηση, η Ε.Ε. θα αναλάβει πλήρως τη χρηματοδότηση των έργων, όμως λιγότερων.

Εξάλλου αναμένεται να υπάρξουν και άλλοι ειδικοί κανόνες για την Ελλάδα. Για παράδειγμα σε ό,τι αφορά παλαιότερα έργα αναμένεται να αποπληρωθεί το μέρος των ευρωπαϊκών χρημάτων τα οποία θα έπρεπε να δοθούν στην Αθήνα μετά την ολοκλήρωσή τους.

Επιπλέον για τα έτη 2015 και 2016 η Αθήνα θα λάβει πιο γρήγορα ευρωπαϊκούς πόρους.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μάλιστα μοιάζει να μην επηρεάζεται από τις αντιρρήσεις της Γερμανίας, όπως σημειώνει το Spiegel, όμως υπογραμμίζει ότι θα «ελέγχει προσεκτικά» την πρόοδο των χρηματοδοτούμενων έργων.

Σε σχετικό δημοσίευμα της Deutsche Welle αναφέρεται ότι σχέδιο του τροποποιημένου κανονισμού θα κατατεθεί αυτήν την εβδομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και αναμένεται να εγκριθεί. Το εγχείρημα αυτό, σημειώνεται, από νομικής άποψης, είναι αμφιλεγόμενο. ωστόσο το επιχείρημα της Κομισιόν, είναι ότι το σχέδιο δεν επιφέρει επιπλέον κόστος στον ευρωπαίο φορολογούμενο και ότι θα χορηγηθούν στην Ελλάδα μόνο εγκεκριμένα κονδύλια για την περίοδο 2007 – 2013.

Το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υποστηρίζει την πρόταση της Κομισιόν, θεωρώντας ότι θα ανακουφιστεί κάπως η ελληνική οικονομία. Αλλά και η αρμόδια Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε την πρόταση με πλειοψηφία. Αντίθετα, στα κόμματα της Χριστιανικής Ένωσης επικρατεί οργή.

Δυσαρεστημένος εμφανίζεται και ο Γερμανός υπουργός οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Σε συνάντηση την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες με άλλους ευρωβουλευτές από το Χριστιανοδημοκρατικό και Χριστιανοκοινωνικό κόμμα δεν έκρυψε την αντίθεσή του.

με επιπλέον πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sponsored Post