ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
07/10/2015 03:34 EEST | Updated 07/10/2015 03:34 EEST

Επιστρέφουν στην Αθήνα οι ελεγκτές: Αρχίζουν την Πέμπτη οι προετοιμασίες για την πρώτη αξιολόγηση

Sooc

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ανάγνωσης των προγραμματικών δηλώσεων οι ελεγκτές επιστρέφουν στην Αθήνα προκειμένου να ξεκινήσουν την προετοιμασία για την πρώτη αξιολόγηση του νέου προγράμματος.

Η αρχή θα γίνει με τα πρώτα τεχνικά κλιμάκια τα οποία αναμένονται να προσγειωθούν την Πέμπτη στην Αθήνα και να πιάσουν αμέσως δουλειά. Στόχος τους να συγκεντρώσουν όλα τα στοιχεία που αφορούν την υλοποίηση των προαπαιτούμενων δράσεων που συμφωνήθηκαν στο Eurogroup της περασμένης Δευτέρας.

Οι δανειστές τόσο στο προσκήνιο, όσο και στο παρασκήνιο πιέζουν την κυβέρνηση να επιταχύνει τις διαδικασίες, προκειμένου οι επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων να επιστρέψουν και αυτοί στην Αθήνα.

Ο χρόνος θα καθοριστεί από την πρόοδο που θα σημειώσουν στο μπλοκάκι τους οι τεχνοκράτες που θα ξεκινήσουν να έρχονται από την Πέμπτη κατά κύματα στην Αθήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα πρώτα τεχνικά κλιμάκια θα ασχοληθούν με το Ασφαλιστικό, τη δημόσια διοίκηση, τις ιδιωτικοποιήσεις και την αγορά ενέργειας. Θα ακολουθήσουν οι τεχνοκράτες των δανειστών οι οποίοι ειδικεύονται στα δημοσιονομικά και τις τράπεζες, προκειμένου να δώσουν και αυτοί πλήρη αναφορά στους προϊσταμένους τους.

Η επιστροφή των επικεφαλής

Κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ξεκαθάρισαν στον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, ότι οι επικεφαλής των ελεγκτών θα πρέπει να επιστρέψουν στην Αθήνα το αργότερο στα τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου.

Ωστόσο, δεν αποκλείεται οι κ.κ. Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ), Ράσμους Ρέφερ (ΕΚΤ) και Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ), να πραγματοποιήσουν νωρίτερα ένα ταξίδι «αστραπή» στην Ελλάδα για μια σειρά από αναγνωριστικά ραντεβού με την ελληνική κυβέρνηση.

Αντίθετα το νέο πρόσωπο που έχει αναλάβει ρόλο στην επιτήρηση της υλοποίησης του Ελληνικού Μνημονίου, ο «ισχυρός» επικεφαλής της Ομάδας Δράσης Μάρτιν Φερβέι, βρίσκεται ήδη στην Αθήνα από τη Δευτέρα και έχει σειρά επαφών με επιτελικά στελέχη της κυβέρνησης.

Έως τώρα αυτό που έχει γίνει γνωστό είναι ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει ζητήσει από την Ομάδα Δράσης να παρέχει τις τεχνικές της γνώσεις, προκειμένου να ετοιμαστεί το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Φερβέι και η ομάδα θα παίξουν σημαντικό ρόλο την εκπόνηση και προώθηση πολλών νομοσχεδίων που προβλέπει το Μνημόνιο.

Το χρονοδιάγραμμα

Η κυβέρνηση καλείται να «τρέξει» τις επόμενες ημέρες με ρυθμούς πρωτόγνωρους για τα Ελληνικά δεδομένα. Τα χρονικά περιθώρια που έχουν θέσει οι δανειστές είναι ασφυκτικά και η επιτυχής υλοποίηση των προαπαιτούμενων συνδέεται όχι μόνο με την εκταμίευση των δόσεων του νέου προγράμματος, αλλά κυρίως με την επιτυχή ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Με τη δαμόκλειο σπάθη του κουρέματος των καταθέσεων να επικρέμαται πάνω από τις τράπεζες η κυβέρνηση θα πρέπει να ολοκληρώσει την υλοποίηση των των 48 προαπαιτούμενων έως τις 15 Οκτωβρίου. Εν τω μεταξύ θα πρέπει σε συνεργασία με τις Βρυξέλλες να ολοκληρώσει της συγγραφή της δεύτερης λίστας των προαπαιτούμενων, τα οποία θα πρέπει να υλοποιηθούν έως το τέλος Οκτωβρίου, ενώ αμέσως μετά θα πρέπει να κατανείμει τις υπόλοιπες δράσεις έως τις γιορτές.

Με τον χρόνο να πιέζει ασφυκτικά θεωρείται δεδομένο ότι τα μεγάλα «αγκάθια» του Ασφαλιστικού, των εργασιακών, των «κόκκινων» δανείων, της αγοράς ενέργειας και της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ θα κριθούν από την αξιολόγηση των δανειστών, η οποία αναμένεται να διαρκέσει έως τα τέλη Νοεμβρίου.