ΔΙΕΘΝΕΣ
07/10/2015 08:07 EEST | Updated 07/10/2015 08:28 EEST

Τσατάν: Φωτογραφίζοντας μια νομαδική φυλή που συνεχίζει να ζει στα βάθη της Μογγολίας όπως ζούσε 1000 χρόνια πριν

Στα βουνά του Khövsgöl Aimag στη Μογγολία οι Τσατάν εκτρέφουν ταράνδους περισσότερο από χίλια χρόνια. Στην περιοχή ζει μια από τις τελευταίας νομάδες κτηνοτρόφων ταράνδων στον κόσμο.

Ο πληθυσμός τους συρρικνώθηκε δραματικά και μόνο σαράντα οικογένειες εξακολουθούν να τους εκτρέφουν και να ζουν μαζί τους.

Ο Βέλγος φωτογράφος Pascal Mannaerts ταξίδεψε στην περιοχή τον Ιούνιο του 2014 και πέρασε δέκα μέρες μαζί τους.

Η HuffPost Greece επικοινώνησε με τον 37χρονο φωτογράφο ο οποίος μας μίλησε για την εμπειρία του. Μαζί του ταξίδεψαν ένας φίλος του από την Ολλανδία, ένας δεύτερος από τη Μογγολία και ένας τρίτος από που ζει μόνιμα στην πόλη Tsagan Nuur.

Τι έμαθες από τους Tσατάν;

Συνάντησα τους Tσατάν μετά από περιπλάνηση στα βουνά της Μογγολίας κάνοντας ιππασία. Ήμασταν στη μέση του πουθενά, σε ένα τόσο απομακρυσμένο μέρος, μαζί τους. Μοιραστήκαμε την καθημερινότητά τους. Αισθανθήκαμε ευπρόσδεκτοι λες και γνωριζόμασταν χρόνια. Ήμουν πραγματικά έκπληκτος από τη φιλοξενία τους και ένοιωσα το ίδιο πράγμα κατά τη διάρκεια της παραμονής μου στη Μογγολία.

Μένοντας μαζί τους μάθαμε πολλά πράγματα γι' αυτούς. Τον τρόπο ζωής τους, τα οράματά τους για τη ζωή η οποία είναι εντελώς διαφορετική από αυτή που έχουμε στη Δύση. Ολόκληρη η οικογένεια ζει σε μια πολύ απλή σκηνή.

Έχουν τα βασικά έπιπλα. Έχουν δυο κρεβάτια για όλη την οικογένεια, μια μικροσκοπική ντουλάπα και μια σόμπα. Μετακινούνται δυο φορές τον χρόνο, ανάλογα με τις εποχές. Είδα ανθρώπους που είναι πραγματικά ευτυχισμένοι.

Μια νύχτα ρωτήσαμε τη Bolorma, την μητέρα, τι είναι αυτό που την κάνει ευτυχισμένη κάθε φορά που ξυπνάει το πρωί. Χωρίς δισταγμό απάντησε ότι ήταν τα παιδιά και το κοπάδι της. Είχε πάει μόνο μια φορά στη ζωή της στο Ουλάν Μπατόρ, πρωτεύουσα της Μογγολίας. Εκεί ένοιωσε φόβο και αποφάσισε να μην εγκαταλείψει ποτέ την νομαδική ζωή της.

Πόσες μέρες μείνατε μαζί τους;

Λίγο λιγότερο από δέκα ημέρες.

Πως καταφέρατε να τους προσεγγίσετε;

Έχω έναν φίλο στο Ουλάν Μπατόρ που είχε πάει στην περιοχή στο παρελθόν. Ήξερε μερικούς ανθρώπους στο χωριό Tσαγκάν Νουρ που μας βοήθησαν να τα βρούμε.

Πόσα χρόνια είσαστε επαγγελματίας φωτογράφος;

Για περισσότερα από δέκα χρόνια. Συχνά ταξιδεύω σε όλον το κόσμο και με την μηχανή μου προσπαθώ να απεικονίσω τα συναισθήματα των ανθρώπων με την πραγματικότητα. Η κάμερα που χρησιμοποιώ είναι μια Canon 5d mark III. Ένα μέρος της δουλειάς μου παρουσιάζεται στην ιστοσελίδα www.parcheminsdailleurs.com.

Photo gallery Tsaatan Nomads See Gallery
Αμερικανικές Εκλογές
Δημοσκοπήσεις, ειδήσεις και αναλύσεις για τις αμερικανικές εκλογές από την HuffPost