Η απάντηση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στον Ομπάμα: Η συγγνώμη δεν είναι αρκετή

Η απάντηση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στον Ομπάμα: Η συγγνώμη δεν είναι αρκετή
ricklibrarian/Flickr

Μετά την απολογία του Μπάρακ Ομπάμα για τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου στο Αφγανιστάν από αμερικανικές δυνάμεις, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα απαντούν πως «αυτό δεν είναι αρκετό» και ότι «πρέπει να διεξαχθεί ανεξάρτητη έρευνα σε διεθνές επίπεδο».

Το Σάββατο, οι ΗΠΑ έκαναν αεροπορική επιδρομή στην πόλη Κουντούζ, κατά την οποία επλήγη το νοσοκομείο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. Οι νεκροί γιατροί και ασθενείς ήταν δεκάδες. Την Τετάρτη, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών απολογήθηκε για το συγκεκριμένο περιστατικό στην πρόεδρο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, Τζόαν Λιού. Τώρα, η Μη Κυβερνητική Οργάνωση ζητά να γίνουν περισσότερες ενέργειες, προκειμένου να εξεταστεί τι ακριβώς συνέβη. Κατά τους ίδιους, το εν λόγω συμβάν αποτελεί «παραβίαση των Συμβάσεων της Γενεύης».

«Απευθύνουμε έκκληση στην αμερικανική κυβέρνηση να συμφωνήσει σε μια ανεξάρτητη έρευνα από την Διεθνή Ανθρωπιστική Διερευνητική Επιτροπή που θα γνωστοποιήσει τις συνέβη στην Κουντούζ, πως έγινε και γιατί έγινε», δήλωσε η Τζόαν Λιού.

«Σήμερα λέμε αρκετά», είπε, προσθέτοντας ότι θα δώσουν μάχη για να τηρηθεί σεβασμός απέναντι στης Συμβάσεις της Γενεύης.

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι, σύμφωνα με τον John Campbell, διοικητή των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, το νοσοκομείο επλήγη κατά λάθος. Το Πεντάγωνο έχει ξεκινήσει να διερευνά τι συνέβη, ενώ έρευνες ξεκίνησε και το ΝΑΤΟ.

Δημοφιλή