Ένταση μεταξύ Σερβίας και Αλβανίας για την επίθεση κατά του λεωφορείου της Εθνικής Σερβίας

Ένταση μεταξύ Σερβίας και Αλβανίας για την επίθεση κατά του λεωφορείου της Εθνικής Σερβίας

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, αποφάσισε να μην παρακολουθήσει στο Ελμπασάν τον ποδοσφαιρικό αγώνα μεταξύ των εθνικών ομάδων Αλβανίας - Σερβίας εξαιτίας της πολιτικοποίησης αυτού του αθλητικού γεγονότος, όπως είπε, και κάλεσε τις αλβανικές αρχές να εγγυηθούν την ασφάλεια όλων των Σέρβων πολιτών, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη λήξη του αγώνα.

«Λόγω της πρωτοφανούς πολιτικοποίησης ενός αθλητικού γεγονότος, μετά από πολλές τηλεφωνικές συνομιλίες με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, Έντι Ράμα έλαβα την απόφαση να μην ταξιδέψω στο Ελμπασάν, ώστε οι οι βασικοί πρωταγωνιστές της ποδοσφαιρικής αναμέτρησης να είναι οι αθλητές» ανέφερε ο πρωθυπουργός της Σερβίας σε ανοιχτή επιστολή του με αφορμή το σημερινό αγώνα.

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας καταδίκασε οξύτατα τη χουλιγκανική επίθεση Αλβανών οπαδών στους ποδοσφαιριστές της ομάδας της Σερβίας.

«Ζητώ από την αλβανική κυβέρνηση να παράσχει πλήρη ασφάλεια σε όλους τους πολίτες της Σερβίας, οι οποίοι θα είναι παρόντες σε αυτό το αθλητικό γεγονός, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη διεξαγωγή της αναμέτρησης» υπογραμμίζει ο κ. Βούτσιτς στην επιστολή του, η οποία δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα της εφημερίδας «Μπλιτς».

Το επεισόδιο προκάλεσε διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ των δύο χωρών: Συγκεκριμένα, το ΥΠΕΞ της Σερβίας, αντιδρώντας στο λιθοβολισμό του λεωφορείου εξέδωσε διακοίνωση διαμαρτυρίας και κάλεσε τον πρέσβη της Αλβανίας Ιλίρ Μπότσκα για να του την επιδώσει.

Ο Αλβανός πρέσβης, ωστόσο, αρνήθηκε να μεταβεί στο σερβικό υπουργείο Εξωτερικών με τη δικαιολογία ότι «δεν συνέβη κανένα επεισόδιο κατά της εθνικής αποστολής ποδοσφαίρου της Σερβίας».

Το υπουργείο Εξωτερικών της Σερβίας, σε ανακοινωθέν που εξέδωσε, χαρακτηρίζει «αντίθετη με τις αρχές και την πρακτική της διπλωματίας» τη συμπεριφορά του πρέσβη της Αλβανίας και ανήγγειλε τη λήψη μέτρων εναντίον του για ανάρμοστη συμπεριφορά.

Ο αντιπρόεδρος της σερβικής Ομοσπονδίας ποδοσφαίρου Σάβο Μιλόσεβιτς ανέφερε ότι από την επίθεση με πέτρες δεν υπήρξαν τραυματισμοί, παρά μόνον υλικές ζημιές: έσπασε τζάμι σε παράθυρο του λεωφορείου.

Η Σερβία και η Αλβανία τον προηγούμενο χρόνο εργάστηκαν πολύ για την αμοιβαία κατανόηση και την καθιέρωση τακτικών επαφών, οι οποίες συμβάλλουν σε μια καλύτερη πολιτική και οικονομική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, μετά από δεκαετίες σιωπής και παγωμένης εχθρότητας, επεσήμανε ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Οι δύο χώρες άρχισαν να συζητούν για μεγάλα και σημαντικά έργα, όπως είναι η κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Νις - Δυρράχιο και της σιδηροδρομικής γραμμής Βελιγράδι- Ποντγκόριτσα-Σκάνταρ - Τίρανα.

«Γνωρίζω καλά ότι σήμερα είναι ευκολότερο και δημοφιλέστερο να αυξάνονται οι εντάσεις, επειδή είναι πάντα πιο απλό να επιλέγεις τη γραμμή της μικρότερης αντίστασης και να ευθυγραμμίζεσαι με το μίσος αντί με την ορθολογική αντίληψη για το μέλλον. Ωστόσο, θεωρώ ότι ο Αλβανός πρωθυπουργός, Έντι Ράμα, όπως και η ηγεσία της Σερβίας, με την ανταλλαγή των καλύτερων φοιτητών, απέστειλαν σημαντικό μήνυμα όχι μόνους στους λαούς μας, αλλά και σε όλο τον κόσμο ότι βλέπουμε το μέλλον της περιοχής, της Σερβίας και της Αλβανίας με σοβαρότητα και υπευθυνότητα» τονίζει ο κ. Βούτσιτς.

(πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Tanjug)

Δημοφιλή