ΔΙΕΘΝΕΣ
09/10/2015 15:27 EEST | Updated 09/10/2015 15:27 EEST

«Πράσινο» φως από τον ΟΗΕ για δράσεις της ΕΕ κατά διακινητών ανθρώπων ανοικτά της Λιβύης

LetsAllStayCalmHere/Flickr
June 7, 2014 - Mediterranean Sea / Italy: Italian navy rescues asylum seekers traveling by boat off the coast of Africa. More than 2,000 migrants jammed in 25 boats arrived in Italy June 12, ending an international operation to rescue asylum seekers traveling from Libya. They were taken to three Italian ports and likely to be transferred to refugee centers inland. Hundreds of women and dozens of babies, were rescued by the frigate FREMM Bergamini as part of the Italian navy's "Mare Nostrum" operation, launched last year after two boats sank and more than 400 drowned. Favorable weather is encouraging thousands of migrants from Syria, Eritrea and other sub-Saharan countries to arrive on the Italian coast in the coming days. Cost of passage is in the 2,500 Euros range for Africans and 3,500 for Middle Easterners, per person. Over 50,000 migrants have landed Italy in 2014. Many thousands are in Libya waiting to make the crossing. (Massimo Sestini/Polaris)

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών έδωσε σήμερα το «πράσινο φως» στην Ευρωπαϊκή Ένωση να εκτελεί νηοψίες στην ανοικτή θάλασσα στα σκάφη που μεταφέρουν μετανάστες οι οποίοι προσπαθούν να φτάσουν από τη Λιβύη σε ευρωπαϊκό έδαφος, μια απόφαση που έχει ως στόχο την επίλυση της σοβαρότερης μεταναστευτικής κρίσης μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η απόφαση αυτή υιοθετήθηκε με 14 ψήφους υπέρ και μία αποχή από την πλευρά της Βενεζουέλας.

Οι Ευρωπαίοι επέκτειναν από την Τετάρτη τη στρατιωτική ναυτική επιχείρησή τους στα ανοιχτά της Λιβύης, στα διεθνή ύδατα, εναντίον των διακινητών ανθρώπων. Τα σκάφη που συμμετείχαν στην επιχείρηση αυτή, που αποκαλείται «Σοφία» —από το όνομα ενός μικρού κοριτσιού που περισυνελέγη από τη θάλασσα— περιορίζονταν ως τώρα να παρακολουθούν τα δίκτυα των διακινητών.

Έξι πολεμικά πλοία (από την Ιταλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Βρετανία και την Ισπανία) θα μπορούν στο εξής να κάνουν δια της βίας νηοψίες, να επιθεωρούν, να κατάσχουν και να καταστρέφουν τα πλοιάρια που χρησιμοποιούν οι διακινητές ανθρώπων.

Η πρόταση, που είχε υποβληθεί από τη Βρετανία και ήταν υπό συζήτηση εδώ και πολλές εβδομάδες, προσδίδει διεθνή νομιμότητα στην επιχείρηση αυτή που έχει ως στόχο να περιορίσει την αδιάκοπη μεταναστευτική ροή εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων.

Η απόφαση δίνει στους Ευρωπαίους το δικαίωμα «να επιθεωρούν στην ανοικτή θάλασσα, πέρα από τις ακτές της Λιβύης, τα σκάφη για τα οποία υπάρχουν σοβαρές υποψίες» ότι χρησιμοποιούνται από τους διακινητές. Τα ευρωπαϊκά πολεμικά ωστόσο θα πρέπει να έχουν εκ των προτέρων τη συναίνεση των χωρών, τη σημαία των οποίων φέρουν τα ύποπτα σκάφη.

Αν οι «υποψίες» επιβεβαιωθούν, τα σκάφη των διακινητών θα κατάσχονται, θα αχρηστεύονται ή θα καταστρέφονται. Οι μετανάστες που επιβαίνουν σε αυτά θα μεταφέρονται στην Ιταλία όπου θα εξετάζεται το αίτημά τους για χορήγηση ασύλου ενώ οι συλληφθέντες διακινητές θα οδηγούνται ενώπιον της δικαιοσύνης. Με την απόφαση ζητείται από τις χώρες-μέλη του ΟΗΕ να συνεργαστούν με τη Λιβύη και να παραπέμπουν συστηματικά στη δικαιοσύνη τους διακινητές. Υπογραμμίζεται επίσης ότι οι μετανάστες θα πρέπει να αντιμετωπίζονται «με ανθρωπιά και αξιοπρέπεια» και να γίνονται σεβαστά τα δικαιώματά τους.

Η έγκριση θα έχει ισχύ ενός έτους και η επιχείρηση θα αφορά μόνο τη διακίνηση μεταναστών στα διεθνή ύδατα στα ανοιχτά της Λιβύης.

Περισσότεροι από 500.000 μετανάστες και πρόσφυγες, κυρίως Σύροι, έχουν φτάσει στην Ευρώπη από τις αρχές του έτους ενώ τουλάχιστον 3.000 πνίγηκαν προσπαθώντας να φτάσουν δια θαλάσσης στην Ιταλία ή την Ελλάδα.

Προς το παρόν, η ευρωπαϊκή επιχείρηση εναντίον των διακινητών δεν μπορεί να επεκταθεί και στα παράλια της Λιβύης καθώς δεν υπάρχει συμφωνία εκ μέρους μιας ενωμένης λιβυκής κυβέρνησης. Παρά τις προσπάθειες που καταβάλλει ο ΟΗΕ για την επίλυση της λιβυκής κρίσης, στη Λιβύη λειτουργούν και σήμερα δύο αντίπαλες κυβερνήσεις και δύο κοινοβούλια.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)