ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
09/10/2015 05:54 EEST | Updated 09/10/2015 05:54 EEST

Ντάισελμπλουμ: Καθολική συμφωνία ελάφρυνσης χρέους ίσως να μην είναι η καλύτερη λύση

ASSOCIATED PRESS
Dutch Finance Minister and chair of the eurogroup finance ministers Jeroen Dijsselbloem addresses the media after a meeting of eurogroup finance ministers at the EU Council building in Luxembourg on Monday, Oct. 5, 2015. (AP Photo/Geert Vanden Wijngaert)

Μια καθολική συμφωνία ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους ίσως να μην είναι η καλύτερη λύση, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, στο Reuters. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης, οι μεγαλύτεροι δανειστές της Ελλάδας, συμφωνούν στο ότι μια ελάφρυνση χρέους για την Αθήνα θα έπρεπε να γίνει μέσω επιβολής ορίου στα κόστη εξυπηρέτησης χρέους στο 15% του ΑΕΠ ετησίως.

Ωστόσο, οι σχετικές συζητήσεις για το αν θα έπρεπε η ελάφρυνση να γίνει «προκαταβολικά», με το πέρασμα του έτους, καθώς πληρούνται κάποιες προϋποθέσεις, ή ως ένας συνδυασμός των δύο, θα αρχίσουν μόνο αργότερα μέσα στο έτος, αφού η Ελλάδα περάσει την πρώτη αξιολόγηση, τόνισε. «Υπάρχει ευρεία κατανόηση σχετικά με τη μέθοδο που θα έπρεπε να επιλέξουμε, η οποία είναι να εξεταστούν οι ετήσιες χρηματοδοτικές ανάγκες για το χρέος» δήλωσε, συμπληρώνοντας ότι υπάρχει επίσης «ευρεία κατανόηση» πως θα ήταν καλή επιλογή να μπει όριο στο 15% του ΑΕΠ.

«Και τρίτον, και δουλεύουμε πάνω σε αυτό με την Κομισιόν και το ΔΝΤ, θα ήταν να έχουμε κοινή κατανόηση σεναρίων: ποιες είναι οι ρεαλιστικές προσδοκίες σε ένα φυσιολογικό σενάριο; Ή σε ένα αντίθετο σενάριο, από άποψης ανάπτυξης, πληθωρισμού κλπ;» σημείωσε.

Ο πρόεδρος του Eurogroup υποστήριξε πως μια καθολική, «προκαταβολική» συμφωνία ελάφρυνσης χρέους ίσως να μην είναι η καλύτερη επιλογή. «Θα δούμε εάν υπάρξουν χρηματοδοτικά “υψηλά” τα ερχόμενα 30 χρόνια» σημείωσε. «Η ανάλυση του ESM έχει δείξει πως οι πρώτες χρηματοδοτικές δυσκολίες ίσως σημειωθούν σε 15 χρόνια. Οπότε, εάν ισχύει αυτό, θα ήταν παράξενο να προσπαθήσουμε ήδη να το αντιμετωπίσουμε αυτό- είναι πολύ μακριά. Αλλά θα δούμε- εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα σενάρια που δουλεύουμε με το ΔΝΤ».

Όσον αφορά στη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, είπε τα εξής: «Αυτό που καταλαβαίνω είναι ότι το ΔΝΤ πάντα εργάζεται με τη λογική του 15% αλλά αν αυτοί υποστηρίζουν ότι αυτό είναι πολύ υψηλό ποσοστό για την Ελλάδα τότε αυτό είναι ένα από τα θέματα που πρέπει να συζητήσουμε μαζί τους», τόνισε.

«Με τα 86 δισ. ευρώ, αυτό που κάνουμε είναι να ξεπληρώνουμε το ΔΝΤ, γιατί το Ταμείο είναι πολύ ακριβό», συμπλήρωσε ο Ντάισελμπλουμ. Μέρος του προγράμματος είναι η σταδιακή έξοδος του ΔΝΤ και η είσοδος περισσότερων ευρωπαϊκών δανείων. Κατέληξε, επίσης τονίζοντας πως είναι πολύ πολιτικά σημαντικό να συμμετάσχει το ΔΝΤ, ακόμα και χωρίς δανεισμό, ώστε να διασφαλιστεί η αξιοπιστία του προγράμματος και η πολιτική στήριξη της Γερμανίας, της Ολλανδίας και άλλων χωρών.