ΚΟΙΝΩΝΙΑ
09/10/2015 16:19 EEST | Updated 09/10/2015 16:21 EEST

Εβραίοι και Ελληνο-ορθόδοξοι θρησκευτικοί ηγέτες «ανοίγουν» διαθρησκευτικό διάλογο στην Αθήνα

Tracy Nors via Getty Images
bible prayer book candle

Ραντεβού στην Αθήνα προκειμένου να μετάσχουν στον διαθρησκευτικό διάλογο και στο διεθνές συνέδριο με θέμα: Πνευματικά Κέντρα και Διασπορά, δίνουν στις 20 και 21 Οκτωβρίου διακεκριμένοι Εβραίοι και Ελληνο-Ορθόδοξοι θρησκευτικοί ηγέτες.

Ραβίνοι από το Ισραήλ, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γαλλία και την Ελβετία και υψηλόβαθμοι Ελληνο-Ορθόδοξοι κληρικοί από τη Γαλλία, τη Σουηδία και την Ελλάδα μαζί με ειδικούς θα συζητήσουν σειρά κοινών θεμάτων στις Ελληνο-Ορθόδοξες και Εβραϊκές παραδόσεις, αγγίζοντας ζητήματα όπως είναι η θρησκεία, η ιστορία, η κοινωνία, η ταυτότητα και η Διασπορά με στόχο την προώθηση της φιλίας, της αλληλοκατανόησης και την καταπολέμηση της προκατάληψης.

Το Συνέδριο πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Γραφείου Διαθρησκευτικών και Διαπολιτισμικών Θεμάτων του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Αμερικανο-Εβραϊκής Επιτροπής (AmericanJewish Committee-AJC). 

Συντονιστές είναι ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Εμμανουήλ Γαλλίας και ο Σοφολογιότατος Ραβίνος David Rosen, Διευθυντής Διαθρησκευτικών Θεμάτων στο AJC,  γνωστοί για το σπουδαίο έργο τους στην προώθηση του διαθρησκευτικού διαλόγου. Η συνάντηση γίνεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την 25η Επέτειο των Πλήρων Διπλωματικών Σχέσεων Ισραήλ-Ελλάδας.

Η τελική συνεδρία του διαλόγου θα λάβει χώρα σε ειδική εκδήλωση που θα φιλοξενήσει η Πρέσβης του Ισραήλ, κυρία Ιρίτ Μπεν-Άμπα, ενώ θα ακολουθήσει δεξίωση προς τιμή των συμμετεχόντων με την παρουσία πνευματικών ηγετών, Ελλήνων αξιωματούχων, ξένων Πρεσβευτών, ακαδημαϊκών, μελών της Ισραηλιτικής Κοινότητας Ελλάδας, κ.α.

Με αφορμή το Συνέδριο, η Ισραηλινή Πρέσβυς δήλωσε: «Όλοι γνωρίζουν τον κεντρικό ρόλο που κατέχει η θρησκεία στις Ελληνικές και Εβραϊκές παραδόσεις, στις παραδόσεις του Ισραήλ και της Ελλάδας.  Είμαι ενθουσιασμένη που αυτή η εκδήλωση πραγματοποιείται  στο πλαίσιο της 25ης Επετείου των Πλήρων Διπλωματικών Σχέσεων Ισραήλ-Ελλάδας και υπό το πρίσμα της ραγδαίας βελτίωσης των διμερών μας σχέσεων.  Θέλω να ευχαριστήσω τον Μητροπολίτη Εμμανουήλ και τον Ραβίνο Rosen γι' αυτή την σπουδαία πρωτοβουλία.  Αυτός ο διάλογος θα αποτελέσει ακόμη ένα βήμα στην προώθηση της φιλίας, της αλληλοκατανόησης και της αλληλεγγύης μεταξύ Εβραίων και Ελληνο-Ορθόδοξων Χριστιανών, μεταξύ του Ισραήλ και της Ελλάδας».