ΔΙΕΘΝΕΣ
09/10/2015 08:51 EEST | Updated 09/10/2015 09:22 EEST

Ισραήλ: Εβραίος τραυμάτισε τέσσερις Άραβες πολίτες του Ισραήλ στη Ντιμόνα

ASSOCIATED PRESS
Φωτογραφία αρχείου

Τέσσερις Άραβες πολίτες του Ισραήλ τραυματίστηκαν σήμερα Παρασκευή από την επίθεση με μαχαίρι που δέχτηκαν στην Ντιμόνα του νοτίου Ισραήλ από Εβραίο ο οποίος συνελήφθη, ανακοίνωσε η αστυνομία.

Είναι η πρώτη επίθεση με μαχαίρι ενός Εβραίου εναντίον Αράβων πολιτών του Ισραήλ ή Παλαιστινίων μετά την έναρξη αυτού του κύματος επιθέσεων που είναι όμοιο με αυτό που ξέσπασε εναντίον Ισραηλινών το Σάββατο.

«Σημειώθηκαν τέσσερις επιθέσεις με μαχαίρι» , δήλωσε η Λούμπα Σάμρι, εκπρόσωπος της ισραηλινής αστυνομίας, προσθέτοντας ότι τα κίνητρα του δράστη είναι κατά τα φαινόμενα εθνικιστικά. Ο πρώτος άνδρας που δέχθηκε επίθεση και τραυματίστηκε ελαφρά εργάζεται στον δήμο. Άλλος Άραβας δέχτηκε επίθεση κοντά σε σχολείο, πρόσθεσε η εκπρόσωπος, ενώ λεπτομέρειες για τις άλλες δύο επιθέσεις και την κατάσταση των θυμάτων δεν είναι ακόμη σαφείς.

Ο δήμαρχος της Ντιμόνας Μπένι Μπίτιν δήλωσε στο ισραηλινό ραδιόφωνο ότι ο ύποπτος είναι κάτοικος της πόλης και «γνωστός στην αστυνομία» .

Η αστυνομία έκανε λόγο για τέσσερις «Άραβες» τραυματίες, χρησιμοποιώντας μια ονομασία που μπορεί να αναφέρεται σε Άραβες πολίτες του Ισραήλ ή σε Παλαιστίνιους.

Οι Άραβες πολίτες του Ισραήλ είναι οι απόγονοι Παλαιστινίων που έμειναν στη γη τους το 1948, κατά την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ. Έχουν ισραηλινή υπηκοότητα και αντιπροσωπεύουν το 17,5% του ισραηλινού πληθυσμού. Ωστόσο δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι εργάζονται στο Ισραήλ, κυρίως στα εργοτάξια.

Από τις 3 Οκτωβρίου, εννέα επιθέσεις με μαχαίρι κυρίως από νεαρούς Παλαιστίνιους έχουν προκαλέσει τον θάνατο δύο ανθρώπων και τον τραυματισμό 13 πολιτών του Ισραήλ /Εβραίων. Τέσσερις από τους φερόμενους ως δράστες σκοτώθηκαν.

Τραυματισμός 16χρονου Εβραίου στην Ιερουσαλήμ

Ένας 16χρονος Εβραίος τραυματίστηκε ελαφρά σήμερα σε μια νέα επίθεση με μαχαίρι που σημειώθηκε στην Ιερουσαλήμ, ανακοίνωσε η ισραηλινή αστυνομία, η οποία πρόσθεσε ότι έχει συλλάβει τον ύποπτο, έναν 18χρονο Παλαιστίνιο.

Η επίθεση σημειώθηκε σε έναν δρόμο κοντά στον μεγάλο άξονα που χωρίζει τις συνοικίες των υπερορθόδοξων Εβραίων και τις συνοικίες των Παλαιστινίων, όπου έχουν γίνει πολλές επιθέσεις Παλαιστίνιων στο παρελθόν.

Στο μεταξύ ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου «καταδίκασε έντονα» την επίθεση με μαχαίρι που δέχθηκαν στη Ντιμόνα του νότιου Ισραήλ δύο Άραβες Ισραηλινοί και δύο Παλαιστίνιοι από έναν Εβραίο.

«Ο πρωθυπουργός καταδικάζει έντονα την επίθεση εναντίον αθώων Αράβων (…) Οποιοσδήποτε διαπράξει βίαιες ενέργειες και παραβιάσει τον νόμο θα προσαχθεί ενώπιον της δικαιοσύνης, ανεξάρτητα από την πλευρά στην οποία βρίσκεται», αναφέρει μια ανακοίνωση του γραφείου του Νετανιάχου.

Αυτή η επίθεση είναι πρώτη που διαπράττει ένας Εβραίος εναντίον Αράβων πολιτών του Ισραήλ ή Παλαιστινίων μετά την έναρξη αυτού του κύματος επιθέσεων που είναι όμοιο με αυτό που ξέσπασε εναντίον Ισραηλινών το Σάββατο.

(πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters)