ΔΙΕΘΝΕΣ
12/10/2015 03:35 EEST | Updated 12/10/2015 03:36 EEST

Προβάδισμα του Λουκασένκο δείχνουν οι δημοσκοπήσεις στη Λευκορωσία

MAXIM MALINOVSKY via Getty Images
Belarus' President Alexander Lukashenko (R) looks on as his son Nikolay casts his ballot during presidential elections at a polling station in Minsk on October 11, 2015. Belarussians began voting on October 11 in an election that is likely to see authoritarian President Alexander Lukashenko claim a fifth term, with the EU possibly lifting sanctions against him if the polls take place without incident. AFP PHOTO / MAXIM MALINOVSKY (Photo credit should read MAXIM MALINOVSKY/AFP/Getty Images)

Τα exit polls που διενεργήθηκαν κατά τις προεδρικές εκλογές της Λευκορωσίας καταδεικνύουν ότι ο απερχόμενος πρόεδρος, Αλεξάντερ Λουκασένκο, θα επικρατήσει άνετα στην αναμέτρηση καταλαμβάνοντας για πέμπτη φορά τον προεδρικό θώκο.

Η επανεκλογή του Λουκασένκο πριν από πέντε χρόνια είχε πυροδοτήσει μαζικές διαδηλώσεις, ωστόσο η υποστήριξη στον ηγέτη που κυβερνά την χώρα τα τελευταία 20 χρόνια έχει αυξηθεί αφού ανέλαβε το ρόλο του εγγυητή της σταθερότητας μεσούσης της οικονομικής κρίσης και της σύρραξης με τους φιλορώσους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία.

Η Δύση είχε για μεγάλο χρονικό διάστημα απομονώσει τον Λευκορώσο πρόεδρο, τον οποίο είχε αποκαλέσει «τον τελευταίο δικτάτορα της Ευρώπης» το 2005 η τότε υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις, λόγω της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην χώρα του και της καταστολής των πολιτικών του αντιπάλων. Είχε επιβάλει οικονομικές κυρώσεις σε βάρος ορισμένων αξιωματούχων και εταιρειών της Λευκορωσίας.

Ωστόσο, η κριτική που άσκησε σχετικά με την προσάρτηση της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας στη Ρωσία πέρυσι, το γεγονός ότι η χώρα του φιλοξένησε τις ειρηνευτικές συνομιλίες για το ουκρανικό ζήτημα και το ότι ο ίδιος έδωσε χάρη σε έξι ηγέτες της αντιπολίτευσης τον Αύγουστο είναι στοιχεία που υποδεικνύουν, σύμφωνα με παρατηρητές, ότι ο Λουκασένκο επιχειρεί να βελτιώσει την εικόνα του έναντι των χωρών της Δύσης.

«Κάναμε πράξη ό,τι μας ζήτησε η Δύση την παραμονή των εκλογών. Εάν υπάρχει η βούληση στη Δύση να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας, κανείς και τίποτα δε μπορεί να το αποτρέψει αυτό», είπε ο Λουκασένκο μόλις άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα.

«Η μπάλα βρίσκεται τώρα αποκλειστικά στο γήπεδο της Δύσης» προσέθεσε.

Τα exit poll που δόθηκαν στη δημοσιότητα καταδεικνύουν ότι ο Λουκασένκο θα επικρατήσει συγκεντρώνοντας το 80 έως 84% των ψήφων, καταγράφοντας μικρή άνοδο σε σχέση με το 80% που έλαβε στις εκλογές του 2010, ενώ το ποσοστό συμμετοχής ήταν στο 81% δύο ώρες πριν από την ολοκλήρωση της διαδικασίας, σύμφωνα με την κεντρική εφορευτική επιτροπή.

Κανείς από τους τρεις αντιπάλους του Λουκασένκο στις σημερινές εκλογές δεν αντιπροσωπεύει σοβαρή απειλή για εκείνον και τα στελέχη της αντιπολίτευσης προέτρεψαν τους ψηφοφόρους να μποϊκοτάρουν τις εκλογές.

«Ο Λουκασένκο και το σύστημά του είναι ένα αδιέξοδο. Δεν υπάρχει επιλογή, αλλά υπάρχει η επιλογή να μην είμαστε πρόβατα» δήλωσε ο Ανατόλι Λεμπέντκο, ηγέτης της αντιπολίτευσης σε μια αντικυβερνητική διαδήλωση την Κυριακή, όπου συμμετείχαν μερικές εκατοντάδες άνθρωποι.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)