ΔΙΕΘΝΕΣ
12/10/2015 10:58 EEST | Updated 12/10/2015 10:58 EEST

Ρώσοι ετοιμάζονται να στείλουν δορυφόρο για να διαπιστώσουν εάν πράγματι οι Αμερικανοί πάτησαν το φεγγάρι

history.nasa.gov/ap11ann/kippsphotos/5875.jpgpurpleslog.wordpress.com/2009/07/20/thinking-about-apollo..." data-caption="history.nasa.gov/ap11ann/kippsphotos/5875.jpgpurpleslog.wordpress.com/2009/07/20/thinking-about-apollo..." data-credit="purpleslog/Flickr">

Στις 21 Ιουλίου 1969 η αποστολή Απόλλων 11 της NASA στέφθηκε με επιτυχία. Ο Νηλ Άρμστρονγκ έγινε ο πρώτος άνθρωπος που πάτησε το πόδι του στη Σελήνη λέγοντας τα διάσημα πλέον λόγια «Ένα μικρό βήμα για έναν άνθρωπο, ένα γιγαντιαίο άλμα για την ανθρωπότητα» (Τhat's one small step for (a) man, one giant leap for mankind).

Μάλιστα τα πρώτα βήματα στη Σελήνη μεταδόθηκαν ζωντανά στη Γη, μέσω μιας κάμερας που υπήρχε στο εξωτερικό της σεληνακάτου και υπολογίζεται ότι τα παρακολούθησαν 500-700 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο.

Είναι όμως έτσι; Δεκαετίες αργότερα υπάρχουν ακόμη άνθρωποι και δεν είναι λίγοι, που αμφισβητούν εάν πράγματι οι Αμερικανοί πάτησαν το φεγγάρι. Ισχυρίζονται δε πως τα πάντα ήταν κατασκευασμένα και οι περίφημες σκηνές γυρισμένες σε κάποιο στούντιο. Ο ισχυρισμός είναι ότι όλα αυτά έγινα στο πλαίσιο να αποδειχθεί η τεχνολογική υπεροχή των ΗΠΑ έναντι της Σοβιετικής Ένωσης, δεδομένου ότι τότε βρισκόταν στο απόγειό του ο ψυχρός πόλεμος.

Όμως μια ομάδα Ρώσων μηχανικών βαρέθηκε, όπως δηλώνει στο RT, να συζητά για το συγκεκριμένο ζήτημα και αποφάσισε να το διερευνήσει.

Ειδικότερα όπως δηλώνουν οι νέοι Ρώσοι μηχανικοί αποφάσισαν να στείλουν έναν μικρο-δορυφόρο στο σημείο που προσεδαφίστηκε ο Απόλλων 11 για να διερευνήσουν εάν υπάρχουν ίχνη από την ιστορική πτήση.

«Ας πάμε εκεί να ρίξουμε μια ματιά» δηλώνει ένας εκ των νέων επιστημόνων με τη φιλόδοξη αλλά εφικτή ιδέα. Σύμφωνα με τον ίδιο ο δορυφόρος θα αποδείξει εάν υπάρχουν ακόμη τα αποτυπώματά των Αμερικανών εκεί.

Υπενθυμίζεται ότι οι αστροναύτες εκείνη την ιστορική ημάρα του Ιουλίου άφησαν στη σελήνη σεισμογράφο και έναν ανακλαστήρα λέϊζερ για τη μέτρηση της απόστασης της από τη Γη, ενώ η σεληνάκατος παρέμεινε σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη για μερικούς μήνες πριν συντριβεί στην επιφάνειά της. Επίσης εκτός από την αμερικανική σημαία και τα πειράματα, έμεινε και μια αναμνηστική πλάκα με την επιγραφή Here Men From The Planet Earth First Set Foot Upon the Moon, July 1969 A.D. We Came in Peace For All Mankind (Εδώ Άνθρωποι Από Τον Πλανήτη Γη Πάτησαν Πρώτη Φορά στη Σελήνη, Ιούλιος 1969 Μ.Χ. Ήρθαμε εν Ειρήνη Για Όλη την Ανθρωπότητα.

Όπως εκτιμά η ομάδα των Ρώσων οι κάμερες πολύ υψηλής ευκρίνειας που θα είναι τοποθετημένες στον μικρο-δορυφόρο θα δώσουν την απάντηση και θα τερματιστεί κάθε είδους συζήτηση για του λόγου του αληθές.

Η ομάδα αναζητεί χρηματοδότηση και μέχρι στιγμής έχει καταφέρει να συγκεντρώσει 50.000 δολάρια και όπως λέει δεν απέχει μακρυά από τον στόχο της.