ΕΙΔΗΣΕΙΣ
14/10/2015 07:43 EEST | Updated 14/10/2015 07:43 EEST

Ο Τουσκ βάζει ως όρο τη μείωση των προσφυγικών ροών από την Τουρκία για την επίτευξη συμφωνίας με την ΕΕ

PlatformaRP/Flickr
21.09.2011, Premier Donald Tusk oraz Minister Finansów Jacek Rostowski udają się do Wielkopolski, odwiedzą Kutno, Konin, Wrześnię i PoznaÅ

Αυστηρή προειδοποίηση προς την Τουρκία, απευθύνει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ξεκαθαρίζοντας πως η κυβέρνηση οφείλει πρώτα να δράσει για τη μείωση των προσφυγικών ροών προς τη Ευρώπη και μόνο τότε θα προχωρήσει μια συμφωνία με την ΕΕ στη βάσει παραχωρήσεων προς την Άγκυρα.

Η προειδοποίηση Τούσκ έρχεται παραμονή της Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό και ενώ ξεκινά σειρά συναντήσεων με την πολιτική ηγεσία της Τουρκίας, στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών διαβουλεύσεων με την Άγκυρα για το ζήτημα των αυξημένων ροών προς ευρωπαϊκές χώρες. Ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος σήμερα Τετάρτη μιλάει σε διεθνές φόρουμ για τη μετανάστευση στην Κωνσταντινούπολη ενώ θα έχει και συνάντηση με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον πρωθυπουργό, Αχμέτ Νταβούτογλου, τους υπουργούς Εσωτερικών και Εξωτερικών, καθώς και με αξιωματούχους των ΗΠΑ.

Την Παρασκευή ο Ευρωπαίος επίτροπος θα βρίσκεται στην Αθήνα μαζί με τον προεδρεύοντα του συμβουλίου υπουργών και υπουργό Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, Ζαν Άσελμπορν.

Πάντως, στην επιστολή του προς τους «28» πριν τη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης, ο Τουσκ αναφέρει πως «συμφωνία με την Τουρκία έχει νόημα μόνο αν μειώσει τη ροή των μεταναστών με επιτυχία».

Τόνισε μάλιστα πως όσο υπερβολική και να φαίνεται αυτή η γνώμη, «είναι υποχρέωσή μας να είμαστε έτοιμοι για παντός είδους σενάρια» και πρόσθεσε πως οι ηγέτες θα πρέπει να εξετάσουν αλλαγές στο σύστημα του Δουβλίνου και να ενδυναμώσουν τα σύνορα της ΕΕ, πιθανώς με τη δημιουργία μιας συνοριακής αστυνομίας της ΕΕ.

Παράλληλα «Θα πρέπει να προετοιμαστούμε για την άνοιξη και τον κίνδυνο μεγαλύτερων προσφυγικών κυμάτων προς την Ευρώπη» παρά τον περιορισμό των αφίξεων που αναμένεται με την επιδείνωση του καιρού τους επόμενους μήνες.

Υποστήριξε δε πως οι ηγέτες θα πρέπει να εξετάσουν αλλαγές στο σύστημα του Δουβλίνου και να ενδυναμώσουν τα σύνορα της ΕΕ, πιθανώς με τη δημιουργία μιας συνοριακής αστυνομίας της ΕΕ.

(Με πληροφορίες από Reuters και ΑΠΕ-ΜΠΕ)