ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
15/10/2015 18:28 EEST | Updated 15/10/2015 18:28 EEST

Δραγασάκης: Στόχος ένα βιώσιμο σύστημα με εγγυημένη σύνταξη ως τα 1.000 ευρώ

Sooc

Η συζήτηση για το ασφαλιστικό έχει ως στόχο να υπάρξει ένα σύστημα βιώσιμο, με εγγυημένη τη σύνταξη έστω μέχρι και τα 1.000 ευρώ, «με αναδιανεμητικό χαρακτήρα, αλλά που θα λαμβάνει υπόψη και τη νέα πραγματικότητα», δήλωσε στο Mega ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης.

Όπως επεσήμανε, το πρόβλημα μετ το ασφαλιστικό είναι υπαρκτό και ότι ως κοινωνία έχουμε μπροστά μας δύο οι επιλογές, «εάν θα συνεχίσουμε με μικροαλλαγές από δω κι απο κει και να προσπαθούμε κάθε φορά να κλείνουμε τον λογαριασμό για λίγο, ή αν θα προχωρήσουμε σε μια αναθεμελίωση».

Για την απόκλιση των 700 εκατ. από τον μνημονιακό στόχο και το ενδεχόμενο να περικοπούν το 2016 συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ, ο κ. Δραγασάκης είπε «θα τα δούμε αυτά», ξεκαθαρίζοντας πως «σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί για να μην υπάρξουν περικοπές σε αυτούς που ήδη έχουν ανάγκη και που κανονικά θα πρέπει να δούμε πώς θα τους βοηθήσουμε».

Ο ίδιος, πάντως, τόνισε πως δεν μπορεί να μιλήσει για πλούσιους συνταξιούχους, γιατί -όπως είπε- και οι μεγάλες συντάξεις έχουν θεμελιωθεί. «Είναι μέρος του κοινωνικού συμβολαίου, το οποίο βέβαια έχει καταρρεύσει», προσθέτοντας ωστόσο: «Θα μιλούσα με άλλους όρους. Αν μπορούμε στην προσπάθεια να κάνουμε ένα καινούργιο σύστημα, να δούμε κάποιους εξορθολογισμούς με όρους αλληλεγγύης και όχι να τιμωρήσουμε κάποιον επειδή έχει μεγάλη σύνταξη».

«Ακόμη και κάποιοι ελάχιστοι που μπορεί να παίρνουν σύνταξη 3.000 ευρώ, δεν θα το έθετα ότι είναι πλούσιοι. Πρέπει να δούμε το καινούργιο σύστημα, μιλάμε για τα παιδιά αυτών των συνταξιούχων» επεσήμανε. Ο ίδιος δήλωσε ακόμη πως «η έννοια του πλούτου είναι σχετική», διευκρινίζοντας πως όταν στην κυβέρνηση μιλούν για πλούτο, μιλούν «για συσσωρευμένο πλούτο, την περιουσία που έχει κάποιος, και όχι το εισόδημα που παίρνει».

Αναφορικά με τα κόκκινα δάνεια, ο κ. Δραγασάκης σημείωσε ότι τίποτα δεν έχει κλείσει στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, ξεκαθαρίζοντας πάντως πως σε ό,τι αφορά την πρώτη κατοικία η κυβέρνηση είναι αμετακίνητη. Για τα επιχειρηματικά κόκκινα δάνεια είπε, μεταξύ άλλων, ότι μπορεί να υπάρξει μια διαδικασία μέσα από την οποία θα μπορούσαν «να γίνουν πηγή ανάπτυξης».

Επίσης, ο κ. Δραγασάκης δήλωσε πως η αποκατάσταση της ομαλότητας στον τραπεζικό τομέα θα έρθει πολύ σύντομα. «Το θέμα θα λήξει μέσα στον χρόνο, αλλιώς θα έχουμε πρόβλημα» είπε.

Αναφερόμενος στο σχέδιο και το χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης για να βγούμε από την κρίση, μίλησε για τρεις φάσεις: Σταθεροποίηση, ανάκαμψη και οικοδόμηση ενός νέου μοντέλου, χωρίς το οποίο -όπως είπε- δεν μπορεί να υπάρξει έξοδος από την κρίση.

«To δεύτερο εξάμηνο του '16 θα είμαστε από την ύφεση στην ανάκαμψη και απ' ό,τι λένε και οι πιο αισιόδοξοι θα αρχίσουμε να μιλάμε και για έξοδο στις αγορές» τόνισε.

Sponsored Post