ΔΙΕΘΝΕΣ
15/10/2015 13:50 EEST | Updated 15/10/2015 15:48 EEST

«Αλλαγή πλεύσης» από Ομπάμα για την παραμονή αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν

U.S. Army Soldiers of 101 Airborne Division 1st Battalion, Bush Masters (TF No Slack), assisted by Afghan National Army troops move into an over watch position during operation Strong Eagle 2, July 19.
The U.S. Army/Flickr
U.S. Army Soldiers of 101 Airborne Division 1st Battalion, Bush Masters (TF No Slack), assisted by Afghan National Army troops move into an over watch position during operation Strong Eagle 2, July 19.

Οι αφγανικές ένοπλες δυνάμεις εξακολουθούν να μην διαθέτουν ικανοποιητική ισχύ, εκτίμησε ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, ανακοινώνοντας την απόφασή του να επιμηκυνθεί η παρουσία 9.800 ανδρών του αμερικανικού στρατού στο Αφγανιστάν για το μεγαλύτερο μέρος του επόμενου έτους.

«Πρέπει να το κάνουμε», τόνισε ο Ομπάμα σε ομιλία του στον Λευκό Οίκο. «Ως επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων, δεν θα επιτρέψω να μετατραπεί το Αφγανιστάν σε ασφαλές καταφύγιο τρομοκρατών» οι οποίοι θα μπορούσαν «να επιτεθούν στο έθνος μας ξανά», πρόσθεσε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος επιχειρηματολόγησε πως η απόφαση αυτή θα δείξει στους Ταλιμπάν ότι ο μόνος τρόπος για να επιτύχουν την πλήρη αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από την χώρα είναι να καταλήξουν σε συμφωνία ειρήνης με την κυβέρνηση του Αφγανιστάν.

Σημείωσε επίσης πως τα αμερικανικά στρατεύματα θα συνεχίσουν να εκπαιδεύουν τις αφγανικές δυνάμεις και θα στηρίξουν επιχειρήσεις καταπολέμησης της τρομοκρατίας στη χώρα.

Παράλληλα ανακοίνωσε πως η Ουάσιγκτον θα διατηρήσει μια δύναμη 5.500 Αμερικανών στρατιωτικών μετά το 2016 σε βάσεις στο Αφγανιστάν, περιλαμβανομένων αυτών του Μπάγκραμ και της Τζαλαλάμπαντ στο ανατολικό τμήμα της χώρας καθώς και στην Κανταχάρ, νότια.

«Η προσέγγιση μου είναι (ότι πρέπει να) αξιολογούμε την κατάσταση στο έδαφος, να διαπιστώνουμε τι δουλεύει και τι δεν δουλεύει αποτελεσματικά, να προβαίνουμε σε προσαρμογές όταν το κρίνουμε απαραίτητο. Δεν είναι η πρώτη φορά που αυτές οι προσαρμογές γίνονται και πιθανότατα δεν θα είναι και η τελευταία», κατέληξε ο Ομπάμα.

Το αρχικό σχέδιο ήταν η απόσυρση όλων των δυνάμεων, εκτός από μία μικρή δύναμη με βάση στην πρεσβεία μέχρι το τέλος του επομένου έτους – χρονοδιάγραμμα που συνέπιπτε με το τέλος της θητείας του. Ωστόσο, όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα του Associated Press, η στρατιωτική ηγεσία εδώ και μήνες υποστήριζε πως οι Αφγανοί χρειάζονται επιπλέον στήριξη από τις ΗΠΑ για να αντιμετωπίσουν τους Ταλιμπάν και να διασφαλιστεί ότι δεν θα χαθούν τα κέρδη των τελευταίων 14 ετών, που έγιναν με βαρύ φόρο σε αίμα και δολάρια.

Οι αμερικανικές δυνάμεις θα σταθμεύουν σε τέσσερις τοποθεσίες- στην Καμπούλ, το Μπαγκράμ, το Τζαλαλαμπάντ και την Κανταχάρ.