Δυσκολεύονται με τα ισοδύναμα οι θεσμοί. Βλέπουν αστοχίες και θολά σημεία στον προϋπολογισμό

Δυσκολεύονται με τα ισοδύναμα οι θεσμοί. Βλέπουν αστοχίες και θολά σημεία στον προϋπολογισμό
Eurokinissi

Μπορεί η επίσκεψη Μοσκοβισί προς το παρόν να αναβλήθηκε, οι διαπραγματεύσεις όμως για το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων που θα πρέπει να έρθουν στη Βουλή πριν το τέλος Οκτωβρίου, συνεχίζεται σε όλα τα επίπεδα.

Το προσχέδιο της λίστας θα πρέπει να είναι έτοιμο έως την ερχόμενη Τετάρτη προκειμένου να τεθεί επί τάπητος στο Euro Working Group. Για αυτό οι επαφές σε τεχνικό επίπεδο συνεχίζονται. Το οικονομικό επιτελείο μαζί με τους τεχνοκράτες των θεσμών έχουν διαρκείς επαφές προσπαθώντας να βάλουν σε σειρά προτεραιότητας τα προαπαιτούμενα που έχουν μείνει από τη συμφωνία του Αυγούστου.

Μεγαλύτερο εμπόδιο έως τώρα η αντικατάσταση ορισμένων από τα ορόσημα με ισοδύναμα μέτρα, προκειμένου η κυβέρνηση να αποφύγει τις έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό. Με δεδομένο ότι το δεύτερο πακέτο μέτρων θα είναι πιο δύσκολο από αυτό που βρίσκεται ήδη στη Βουλή, το οικονομικό επιτελείο επιχειρεί να αποφύγει κάποια από τα δύσκολα μέτρα.

Ωστόσο η λύση της εξίσωσης δεν είναι εύκολη. Πληροφορίες από την πλευρά των δανειστών αναφέρουν ότι τα ισοδύναμα που έχουν παρουσιαστεί από την Ελληνική πλευρά δεν ικανοποιούν τους στόχους. Όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές, οι “τρύπες” που ανοίγουν στον προϋπολογισμό από την πρόθεση της κυβέρνησης να μην εφαρμόσει κάποια από τα μέτρα του προγράμματος, έρχονται να προστεθούν στις αστοχίες που έχουν εντοπιστεί από τους θεσμούς.

Τα τεχνικά κλιμάκια που έχουν εγκατασταθεί τις τελευταίες ημέρες στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, έχουν εντοπίσει πολλά θολά σημεία στην εκτέλεση του προϋπολογισμού. Ήδη φαίνεται πως αμφισβητούν τη δυνατότητα ο προϋπολογισμός να επιτύχει το στόχο για πρωτογενές έλλειμμα 0,25% του ΑΕΠ για το 2015.

Το ρόλο του «σκληρού» έχουν αναλάβει ακόμα μια φορά τα στελέχη του ΔΝΤ καθώς παραμένουν πιστά στις εκτιμήσεις του Ταμείου ότι η Ελλάδα θα περιορίσει το έλλειμμα στο 0,5% του ΑΕΠ το 2015, παρά τις προβλέψεις του προσχεδίου του προϋπολογισμού το οποίο υπολογίζει έλλειμμα στο 0,25% του ΑΕΠ .

Η διαφορά αγγίζει τα 400- 450 εκ ευρώ, τα οποία σύμφωνα με τα στελέχη των δανειστών θα πρέπει να καλυφθούν με νέα μέτρα και θα πρέπει να προβλεφθούν στο νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομική Στρατηγικής.

Αντίθετα η Ελληνική πλευρά επιμένει ότι δεν χρειάζονται νέα μέτρα καθώς τα μέτρα που ήδη έχουν συμφωνηθεί θα αποδώσουν περισσότερα από τις εκτιμήσεις, με αποτέλεσμα να καλυφθούν όλοι οι στόχοι του προγράμματος.

Ωστόσο, η διαπραγμάτευση βρίσκεται ακόμα σε τεχνικό επίπεδο, χωρίς να έχουν μιλήσει ακόμα οι επικεφαλής των θεσμών οι οποίοι ενδέχεται να βρεθούν στην Αθήνα στις αρχές τις ερχόμενης εβδομάδας για ένα πρώτο «μίνι» κύκλων επαφών.

Κρίσιμες θεωρούνται και οι επαφές που θα έχει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, καθώς θεωρείται δεδομένο ότι στο επίκεντρο ότι θα βρεθεί και η επικείμενη αξιολόγηση του προγράμματος.

Δημοφιλή