ΔΙΕΘΝΕΣ
17/10/2015 15:09 EEST | Updated 17/10/2015 15:10 EEST

Παραβιάζει το διεθνές δίκαιο η μεταφορά νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα, τόνισε η κυπριακή κυβέρνηση

IAKOVOS HATZISTAVROU via Getty Images
Turkish President Recep Tayyip Erdogan gestures as he delivers a speech during the inauguration ceremony of a water pipeline connecting Turkey to the breakaway Turkish Republic of Northern Cyprus on October 17, 2015, in Camlibel village (Myrtou) near the divided island's northwestern town of Morphou. The Greek Cypriot foreign ministry said on October 15, 2015, the construction of the 106-kilometre (65 mile) underwater pipeline taking water from a damn near the Turkish port of Mersin to breakaway

Προσπάθεια της Άγκυρας να ενισχύσει την εξάρτηση των κατεχομένων από την Τουρκία χαρακτήρισε η κυπριακή κυβέρνηση το έργο μεταφοράς νερού, το οποίο εγκαινίασε σήμερα ο Τούρκος Πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν. Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, επεσήμανε ότι πρόκειται για μία εξέλιξη που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο. Επίσης, σημείωσε ότι αποτελεί αρνητικότατη εξέλιξη και για τους Τουρκοκυπρίους, τονίζοντας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει καταγγείλει τις τουρκικές ενέργειες από το 2013.

Ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου ότι η κυβέρνηση του «είναι πρόθυμη να παρέχει νερό και στο νότιο κομμάτι του νησιού». Ο κ. Ερντογάν αναφέρθηκε στην Τουρκία με τον όρο «μητέρα πατρίδα». Ανέφερε ότι πριν από λίγες ημέρες, ο ίδιος και η μεταβατική κυβέρνηση της Τουρκίας συζήτησαν το Κυπριακό με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ και τις Βρυξέλλες. Ο κ. Ερντογάν τόνισε ακόμη, ότι η Άγκυρα παρακολουθεί από κοντά τις συνομιλίες στο Κυπριακό. Ο ίδιος ισχυρίστηκε και πάλι ότι η χώρα του βρίσκεται «ένα βήμα πιο μπροστά» στις συνομιλίες. Σύμφωνα με τον Τούρκο Πρόεδρο, η Άγκυρα προσεγγίζει πολυδιάστατα το Κυπριακό. Θεωρεί ότι η λύση θα μετατρέψει την Ανατολική Μεσόγειο σε μια «θάλασσα ειρήνης».

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, αναφέρθηκε στη σημασία του νερού για την τουρκοκυπριακή κοινότητα. Κατά την άποψη του, το τουρκικό σχέδιο μεταφοράς νερού «συμβάλλει θετικά στη διαδικασία λύσης του Κυπριακού». «Το κυπριακό φυσικό αέριο θα μπορούσε να μεταφερθεί διά μέσου της Τουρκίας στη Δύση. Με τον ίδιον τρόπο, θα μπορούσε να συνδεθούν τα δίκτυα ηλεκτρισμού της Κύπρου και της Τουρκίας», είπε.

Κατά τη διάρκεια της τελετής στα κατεχόμενα, ακούστηκε το σύνθημα «Ο Αλλάχ είναι Μεγάλος», που χρησιμοποιείται στις προεκλογικές συγκεντρώσεις των συντηρητικών και εθνικιστικών ομάδων.

Στο κατεχόμενο τμήμα της Λευκωσίας πραγματοποιήθηκε εκδήλωση διαμαρτυρίας κατά του Ερντογάν. Οι Τουρκοκύπριοι θέλουν η διαχείριση του νερού να γίνεται από τους δήμους, ενώ η Τουρκία από τον ιδιωτικό τομέα. Το έργο μεταφοράς νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα ολοκληρώθηκε σε τέσσερα χρόνια. Το 2011 είχε τεθεί ο θεμέλιος λίθος στη Μερσίνα. Στοίχισε 1,6 δισ. τουρκικές λίρες. Πρόκειται για έναν αγωγό 80 χλμ κάτω από τη θάλασσα, σε βάθος 250 μέτρων. Το νερό μεταφέρεται σε φράγμα που έχει κατασκευαστεί στα Πάναγρα στα κατεχόμενα.

(Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ)