ΔΙΕΘΝΕΣ
20/10/2015 08:57 EEST | Updated 20/10/2015 08:58 EEST

Η Σουηδία στρέφεται προς την κατάργηση των μετρητών

kn1 via Getty Images
Swedish 10 SEK coins at partly unfocused banknotes

Η Σουηδία πρόκειται να γίνει η πρώτη χώρα στον κόσμο όπου δεν θα χρησιμοποιούνται μετρητά. Σύμφωνα με ξένα δημοσιεύματα, μια επαναστατική εφαρμογή ονόματι Swish έχει καθιερώσει τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, αλλάζοντας ριζικά το τραπεζικό σύστημα της χώρας.

Αυτή την στιγμή κυκλοφορούν λιγότερα από 80 δις κορώνες (8 δις ευρώ) στην Σουηδία, την στιγμή που το 2009 κυκλοφορούσαν 106 δις. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα καταστήματα δέχονται τις ηλεκτρονικές συναλλαγές χωρίς κάποιο όριο στις πληρωμές, ενώ η εφαρμογή για κινητά Swish έχει κάνει πανεύκολη την μεταφορά χρημάτων από τον ένα τραπεζικό λογαριασμό στον άλλο. Είναι γεγονός ότι στο τέλος του 2014, τέσσερις στις πέντε συναλλαγές έγιναν ηλεκτρονικά, ενώ ήδη πολλές τράπεζες δεν δέχονται μετρητά.

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε πως εκτός από την ευκολία που προσφέρουν τέτοιου είδους συναλλαγές, ταυτόχρονα αποτελούν ένα τρόπο καταπολέμησης των ληστειών και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

«Γενικά, εάν πρέπει να πληρώσεις σε μετρητά, κάτι δεν πάει καλά», αναφέρει ο Mikael Krogerus, αρθρογράφος στην Credit Suisse, θέλοντας να εξηγήσει την νοοτροπία των Σουηδών απέναντι στα μετρητά.

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε πως την ίδια στιγμή υπάρχουν αρκετά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν πριν η χώρα απαγορεύσει την χρήση μετρητών. Πρώτα από όλα, θα πρέπει να διασφαλιστεί το σύστημα συναλλαγών, ώστε να μην πέφτουν οι πολίτες θύματα χάκερ, και να βρεθεί ένας τρόπος ώστε να χρησιμοποιούν αυτές τις υπηρεσίες τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι με ασφαλή τρόπο. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως τα δύο τρίτα των Σουηδών θεωρούν πως είναι ανθρώπινο δικαίωμα να μπορεί κανείς να έχει πάνω του ρευστό χρήμα.