ΕΙΔΗΣΕΙΣ
20/10/2015 15:06 EEST

Κύπρος: Από την Τουρκία εξαρτώνται οι ενταξιακές της διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε.

Pacific Press via Getty Images
NICOSIA, CYPRUS - 2014/09/23: Members of the Parliament talking on the House floor. During a fiery session the House plenum on Tuesday agreed to discard one of the foreclosures-related bills which the President had refused to sign off on, but re-passed a second contentious bill with amendments. (Photo by Yiorgos Doukanar/Pacific Press/LightRocket via Getty Images)

Στην Τουρκία εναπόκειται, αν θα προχωρήσει η ενταξιακή της διαδικασία, με την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της έναντι της ΕΕ, δήλωσε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Το 2006 το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, συλλογικά όλα τα κράτη-μέλη, προχώρησε στο "πάγωμα" οκτώ κεφαλαίων που αφορούν την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας , διότι η Τουρκία δεν εφάρμοσε το Πρόσθετο Πρωτόκολλο και με την Κυπριακή Δημοκρατία. Το 2009 η Κυπριακή Δημοκρατία προχώρησε μονομερώς στο "πάγωμα" άλλων έξι κεφαλαίων λόγω μη συμμόρφωσης της Τουρκίας με τις υποχρεώσεις της όπως αυτές προκύπτουν από την ενταξιακή της πορεία».

Αυτή τη στιγμή, είπε ο κ. Χριστοδουλίδης, υπάρχουν κεφάλαια που είναι παγωμένα και αυτό οφείλεται στη στάση της Τουρκίας. « Αν η Τουρκία επιθυμεί ή οποιοδήποτε κράτος μέλος της ΕΕ, να ανοίξουν τα κεφάλαια αυτά θα πρέπει να στραφούν προς την Τουρκία, έτσι ώστε να εφαρμόσει τις υποχρεώσεις της για να μπορεί να προχωρήσει και η ενταξιακή της διαδικασία», υπέδειξε.

Εξάλλου, ο Κύπριος εκπρόσωπος διέψευσε δημοσιεύματα του τουρκικού τύπου για συμφωνία σε ό,τι αφορά τον πληθυσμό της Κύπρου, μετά την λύση του Κυπριακού. «Στόχος και θέση της δικής μας πλευράς είναι πως η δημογραφική αναλογία θα πρέπει να αντικατοπτρίζει την κατάσταση πραγμάτων του 1960», δήλωσε ο κ. Χριστοδουλίδης.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)