ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
20/10/2015 05:44 EEST | Updated 20/10/2015 05:44 EEST

ΕΚΤ: Πόσα έχασαν οι Έλληνες, οι Ιρλανδοί και οι Ισπανοί κατά την κρίση. Πόσα κέρδισαν Γερμανοί και Ολλανδοί

ASSOCIATED PRESS
The women right use the ATM machine as two other people wait outside of a closed bank in central Athens, Wednesday, July 8, 2015. Frustrated and angry eurozone leaders fearing for the future of their common currency gave the Greek Prime Minister Alexis Tsipras a last-minute chance Tuesday to finally come up with a viable proposal on how to save his country from financial ruin. (AP Photo/Petros Karadjias)

Σε έναν απολογισμό του προσωπικού οικονομικού κόστους από την κρίση για τους πολίτες της Ευρωζώνης προέβη η ΕΚΤ: Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οι Ιρλανδοί έχασαν μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού/ατομικού τους πλούτου από ό,τι οι πολίτες οποιασδήποτε άλλης χώρας της Ευρωζώνης στον απόηχο της κρίσης, ενώ οι Γερμανοί και οι Ολλανδοί κέρδισαν τα περισσότερα.

Αναλυτικότερα, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Reuters, ανάλυση δεδομένων από τα έτη 2009-2013, έδειξε ότι η Ιρλανδία είχε απώλειες της τάξης των 18.000 ευρώ ανά άτομο, ενώ για τους Ισπανούς το αντίστοιχο ποσό ήταν στα 13.000 ευρώ. Από τη λίστα των εν λόγω «πρωταθλητών» δεν απουσιάζουν οι Έλληνες, με 17.000 ευρώ.

Αντιθέτως, στην Ολλανδία και τη Γερμανία, ο κατά κεφαλήν πλούτος αυξήθηκε κατά 33.000 και 19.000 αντίστοιχα, εν μέρει λόγω επενδύσεων στον χρηματοοικονομικό τομέα κατά το συγκεκριμένο διάστημα.

Όπως επισημαίνει το Reuters, τα εν λόγω δεδομένα υπογραμμίζουν τις διαφορές μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης. Η ΕΚΤ, με αυτό τον τρόπο, αναγνωρίζει τις αποκλίσεις, αν και δεν μπορεί να κάνει πολλά πάνω στο ζήτημα.

Σε κάθε περίπτωση, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δημοσίευσε και άλλα στοιχεία, με δεδομένα μέχρι και την αρχή του 2015, που δείχνουν ότι η κατάσταση στις φτωχότερες χώρες ενδεχομένως να βελτιώνεται σταδιακά, καθώς σημειώνεται βελτίωση στα εισοδήματα σχεδόν σε όλες τις χώρες- εξαιρουμένων κάποιων, μεταξύ των οποίων και η Κύπρος.