ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
23/10/2015 13:59 EEST | Updated 23/10/2015 14:46 EEST

Τσακαλώτος: «Δεν υπάρχει συμφωνία για πλειστηριασμούς. Δεν ξέρω αν θα εκταμιευθεί η δόση των 2 δισ. ευρώ»

ARIS MESSINIS via Getty Images
Greek Finance Minister Euclides Tsakalotos grimaces as he leaves the presidential palace after the swearing-in ceremony of the new government in Athens on September 23, 2015. Greek Prime Minister Alexis Tsipras took office with a core of returning ministers pledging to restart the country's flagging economy. AFP PHOTO / ARIS MESSINIS (Photo credit should read ARIS MESSINIS/AFP/Getty Images)

Χωρίς συμφωνία για το κρίσιμο ζήτημα της προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς ολοκληρώθηκε η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, με τους εκπροσώπους των δανειστών, με τον νόμο Κατσέλη να αποτελεί το μεγαλύτερο αγκάθι της διαπραγμάτευσης, όπως ανέφερε ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος.

Η παραδοχή ήρθε από τα χείλη του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, μετά και το ραντεβού με τους εκπροσώπους των δανειστών σήμερα Παρασκευή.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, για τα προβλήματα στις διαβουλεύσεις, ο υπουργός οικονομικών ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Λίγο η ενέργεια, λίγο η φορολογία και άλλα. Είναι, όμως, όλα αντιμετωπίσιμα. Υπάρχει, ωστόσο, ένα θέμα που είναι πιο «μεγάλο αγκάθι». Αυτό για το νόμο Κατσέλη, όπου έχουμε κάποια πρόοδο σε ένα - δύο σημεία, αλλά υπάρχουν ακόμη σημαντικές διαφορές.Εμείς δεχόμαστε να είναι πιο αυστηρό το κόστος σε όποιον μπει στο σύστημα [στον νόμο Κατσέλη, δηλαδή] και δεν έπρεπε να μπει. Ακόμα πρέπει να συμφωνήσουμε για πόσο χρονικό διάστημα θα ισχύσει το νέο νομοσχέδιο –σ’ αυτό μπορούμε να είμαστε πιο ευέλικτοι. Στα κριτήρια, όμως, υπάρχει μεγάλη διαφορά. Είτε στα οικονομικά, είτε στην αξία του σπιτιού. Εκεί ακόμη υπάρχει διαφορά. Δεν θα έλεγα ότι δεν υπάρχει καμία προσέγγιση, αλλά…»

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν το νομοσχέδιο για τα κόκκινα δάνεια μπορεί να πάει στα δεύτερα προαπαιτούμενα τόνισε: «Δεν το ξέρω αυτό. Όταν έχεις πολιτικές διαφορές και διαπραγματεύεσαι, δεν υπάρχει τι μπορεί να γίνει.» Την ανάγκη να υπάρξουν νέες συζητήσεις επεσήμανε και για το θέμα του ΦΠΑ στην εκπαίδευση όπου, κατά τις πληροφορίες, ακόμη δεν έχουν βρεθεί ικανοποιητικά ισοδύναμα.

Με δεδομένο, πάντως, ότι τα κόκκινα δάνεια βρίσκονται στο δεύτερο πακέτο των προαπαιτούμενων και ότι η απόσταση είναι χαοτική, η κυβέρνηση θα επιδιώξει πολιτική λύση θέτοντας πιθανώς το θέμα και σε επίπεδο Eurogroup.

Σ' αυτή την κατεύθυνση έδειξε και η σημερινή παρέμβαση του Φρανσουά Ολάντ - μια παρέμβαση στην οποία η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη σημασία: «Αυτό που ανησυχεί πολλούς Ελληνες», είπε ο γάλλος πρόεδρος είναι τα δάνεια των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, μια νέα απειλή για τις οικογένειες. Πρέπει να ξαναδούμε το όριο κάτω από το οποίο δεν μπορεί να γίνει κατάσχεση. Αυτή η συζήτηση έγινε μεταξύ ημών, το θέμα μπήκε στο τραπέζι και του ραντεβού Τσακαλώτου-Σαπέν και θα πρέπει να συνεχιστεί στην Ευρώπη και να ληφθούν κάποιες αποφάσεις, πιθανά σε επίπεδο Eurogroup».

Πάντως ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι δεν ξέρει αν την ερχόμεν η εβδομάδα θα εκταμιευτεί η δόση των 2 δισ. ευρώ και τόνισε την ανάγκη να υπάρξουν νέες συζητήσεις επεσήμανε και για το θέμα του ΦΠΑ στην εκπαίδευση όπου, κατά τις πληροφορίες, ακόμη δεν έχουν βρεθεί ικανοποιητικά ισοδύναμα.

Τέλος, είπε ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών είναι πολύ ευχαριστημένοι με τον τρόπο οργάνωσης των επαφών και την πρόσβαση των τεχνικών κλιμακίων στα υπουργεία.