ΕΙΔΗΣΕΙΣ
23/10/2015 13:46 EEST | Updated 23/10/2015 14:41 EEST

Ολάντ: Εάν η Ελλάδα έφευγε από το ευρώ, η Ευρώπη θα κατέρρεε

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI

Εάν η Ελλάδα έφευγε από την Ευρώπη, το ευρωπαϊκό οικοδόμημα θα κατέρρεε, υποστήριξε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, κατά τη διάρκεια της τελετής αναγόρευσής του σε επίτιμο διδάκτορα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Ο κ. Ολάντ σημείωσε ότι η προσπάθεια διατήρησης της Ελλάδας στην Ευρωζώνη ήταν δύσκολη και απολύτως αναγκαία, καθώς σε διαφορετική περίπτωση, το ευρωπαϊκό οικοδόμημα θα κατέρρεε.

Και εμφανίστηκε βέβαιος ότι «μετά την Ελλάδα θα ακολουθούσαν και άλλες χώρες». «Θα αναρωτιόμασταν ποια χώρα θα είχε υψηλό χρέος, υψηλό έλλειμμα, ώστε να φύγει από το ευρώ» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Γι' αυτό κατέβαλα κάθε προσπάθεια η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη γιατί η Ελλάδα ήθελε να μείνει στην Ευρώπη ακόμη και στη δύσκολη περίοδο που πρέπει να αποδεχτούμε προγράμματα μεταρρυθμίσεις για να παραμείνει ισότιμο μέλος της». «Το βράδυ της 13ης Ιουλίου έβλεπα στα πρόσωπα των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων μια ανησυχία. Προσπαθούσα να τους περάσω το μήνυμα. Μετά την Ελλάδα ποιος θα είναι ο επόμενος;» είπε επίσης ο Γάλλος πρόεδρος κατά την ομιλία του.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι στην πολιτική ζωή, ποτέ δεν έχουμε μόνο μία επιλογή. Πάντα υπάρχει εναλλακτική λύση, έσπευσε να διευκρινίσει, τονίζοντας ότι στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν μονόδρομοι.

Ενώπιον του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, ο Γάλλος πρόεδρος εξέφρασε την πεποίθηση ότι «παρά τους περιορισμούς, υπάρχουν πολλοί δρόμοι, μέσω των οποίων μπορούμε να παρακάμψουμε τις δυσκολίες, να κάνουμε μία αναδίπλωση».

Ο κ. Ολάντ έκανε ειδική μνεία και στην αναγόρευσή του ως επίτιμο διδάκτορα, εκφράζοντας την ευχαρίστησή του. «Δεν ακούω συχνά τέτοια καλά λόγια» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας αναφέρθηκε και στο μεταναστευτικό ζήτημα, καλώντας τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης να επιδείξουν αλληλεγγύη προς τους πρόσφυγες που το έχουν ανάγκη.

Το παρόν στην τελετή έδωσαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, καθώς και άλλοι εκπρόσωποι της κυβέρνησης. Επίσης, μεταξύ των παρευρισκόμενων ήταν εκπρόσωποι όλων των κομμάτων της Βουλής και πρώην πρωθυπουργοί, όπως ο Ιωάννης Γρίβας, Παναγιώτης Πικραμμένος και ο Λουκάς Παπαδήμος, αλλά και πρώην Πρόεδροι της Βουλής, ανάμεσά τους ο Δημήτρης Σιούφας και ο Γιάννης Τραγάκης, ο οποίος συμμετέχει ως εκπρόσωπος της ΝΔ.

Νωρίτερα, στο Μέγαρο Μαξίμου, αμέσως μετά τη συνάντηση του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, πραγματοποιήθηκε διυπουργική συνάντηση για την προώθηση της επενδυτικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας. Επίσης μεταξύ των δύο χωρών υπεγράφη Ελληνο-γαλλική Διακήρυξη για την στρατηγική εταιρική σχέση για το μέλλον, στους τομείς των μεταρρυθμίσεων, των οικονομικών και επενδυτικών ανταλλαγών, της προσφυγικής κρίσης και της εκπαίδευσης

Διαβάστε σχετικά: