ΔΙΕΘΝΕΣ
30/10/2015 15:04 EET | Updated 30/10/2015 15:42 EET

Δύο δισ. δολάρια στην υιοθέτηση «πράσινων» τεχνολογιών θα εξασφαλίσει ο Μπιλ Γκειτς

CNBC via Getty Images
CNBC EVENTS -- Pictured: Bill Gates, co-founder of Microsoft, speaks at the Clinton Global Initiative Annual Meeting, 'The Future of Impact', hosted by former President Bill Clinton, at the Sheraton Times Square in New York City, on September 27, 2015 -- (Photo by: Adam Jeffery/CNBC/NBCU Photo Bank via Getty Images)

Ο Μπιλ Γκέιτς, ο πλουσιότερος άνθρωπος του πλανήτη, δήλωσε ότι ο ιδιωτικός τομέας διέπεται από εγωισμό, γεγονός που κάνει αδύνατη την εξεύρεση «πράσινων» καυσίμων.

Σε συνέντευξή του με την εφημερίδα The Atlantic, ο ιδρυτής της Microsoft αποκάλυψε ότι ο ίδιος θα εξασφαλίσει δυο δισ. δολάρια για την υιοθέτηση «πράσινων» τεχνολογιών, ενώ κάλεσε και τους υπόλοιπους δισεκατομμυριούχους να ακολουθήσουν το παράδειγμά του.

«Ακόμα και αν έχεις μια νέα πηγή ενέργειας που κοστίζει το ίδιο και δεν εκπέμπει διοξείδιο του άνθρακα, αυτή θα θεωρείται αβέβαιη με (τις πηγές ενέργειας) που έχουν δοκιμαστεί και χρησιμοποιούνται ευρέως», ανέφερε, προσθέτοντας ότι για να γίνει η στροφή στην πράσινη ενέργεια, πρέπει να φορολογηθεί ο άνθρακας.

Ο ίδιος ανέφερε ότι η χρήση ηλεκτρικών αυτοκινήτων δεν αποτελεί λύση στο πρόβλημα:

«Οι άνθρωποι σκέφτονται “Λοιπόν, θα αγοράσω ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Υπάρχουν μέρη όπου αγοράζεις ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο και στην πραγματικότητα αυξάνεις τους ρύπους, γιατί οι υποδομές ηλεκτρικής ενέργειας εκπέμπουν περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα από ότι παράγει ένα βενζινοκίνητο αυτοκίνητο», είπε.

Κατά τον ίδιο, για την αντιμετώπιση του προβλήματος, πρέπει το κράτος να κηρύξει «πόλεμο» την μόλυνση του περιβάλλοντος, όπως είχε κάνει και στον καρκίνο, ενισχύοντας τις έρευνες για την αντιμετώπισή του. Με τον ίδιο τρόπο, ο επιχειρηματικός κόσμος θα ακολουθήσει.

Αναφερόμενος στις παγκόσμιες διαστάσεις του προβλήματος, ο κ. Γκέιτς ανέφερε ότι το διοξείδιο του άνθρακα δεν αποτελεί τοπικό πρόβλημα και πως το γεγονός ότι μια χώρα δεν αναλαμβάνει το χρέος της, αυτό δεν πρέπει να κάνει τα υπόλοιπα έθνη να σταματούν τις προσπάθειες μείωσης των εκπομπών ρύπων. Κατά τον ίδιο όμως, οι πλούσιες χώρες, όπως η Κίνα και οι ΗΠΑ πρέπει να είναι αυτές που θα λάβουν τις πρωτοβουλίες.

«Πιστεύω στην χορήγηση χρημάτων (στις φτωχές χώρες για την μείωση των ρύπων), όμως το κλιματικό ζήτημα πρέπει αν λυθεί μέσα στις πλούσιες χώρες», είπε.