Τοίχοι που μετακινούνται; Και όμως, αυτή είναι η απροσδόκητη λύση για τα μικρά σπίτια

Εάν δεν έχεις αρκετό χώρο στο μέρος που μένεις, τι μπορείς να κάνεις; Θα μετακομίσεις; Θα διώξεις κάποιον; Όχι φυσικά! Η λύση είναι μία: Να αλλάξεις τοίχους! Αντί να έχεις σταθερούς τοίχους, μπορείς να έχεις τοίχους που... μετακινούνται.

Η ιδέα αυτή έρχεται από τους αρχιτέκτονες του στούντιο PKMN Architectures στη Μαδρίτη. Βρίσκονται πίσω από το πρότζεκτ Pequeñas Grandes Casas ή Little Big Houses (Μικρά Μεγάλα Σπίτια), με το οποίο οι χώροι μπορούν να μεγαλώσουν με μετακινούμενους τοίχους και έπιπλα.

JAVIER DE PAZ GARCIA

Όλα άρχισαν με το σπίτι της Γιολάντα, όπως θυμάται ο Καρμέλο Ροντρίγκεζ Κεντίγιο, ένας από τους αρχιτέκτονες του PKMN Architectures: «Μας ζήτησε να ανακαινίσουμε ένα διαμέρισμα που ανήκε στη γιαγιά της, το οποίο ήθελε να μετατρέψει σε σχεδιαστικό στούντιο».

Ήταν περίπου 50 τ/μ και ο μόνος τρόπος να έχει η Γιολάντα μία μεγάλη κουζίνα, ένα μεγάλο μπάνιο, μία μεγάλη κρεβατοκάμαρα και ένα μεγάλο στούντιο ήταν να ενσωματώσουν μετακινούμενα έπιπλα.

Δεν είναι όμως τα μόνα σπίτια που μεταμόρφωσαν: υπάρχει το σπίτι της Στέλλας στη Μαδρίτη και το διαμέρισμα της Μαρίας Χοσέ και του Ενρίκε στις Αστούριες. Ετοιμάζουν ακόμη τέσσερα, με το ένα να βρίσκεται στο Παρίσι.

JAVIER DE PAZ GARCIA

«Σε μερικές θέσεις, όταν όλα τα έπιπλα είναι ανοιχτά, ο χώρος μπορεί να θυμίζει λοφτ, αλλά εάν μετακινηθούν, τότε υπάρχει μία διαφορετική αίσθηση του χώρου,» συμπληρώνει ο Κεντίγιο. Ο στόχος τους είναι να δημιουργήσουν μεγάλους χώρους, διατηρώντας ταυτόχρονα την ιδιωτική ζωή του καθενός.

Το κείμενο αυτό αρχικά δημοσιεύθηκε στην αμερικανική και στην ισπανική έκδοση της HuffPost και προσαρμόστηκε στα ελληνικά.