ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
30/10/2015 06:29 EET

Στον Μοσκοβισί ποντάρει η Αθήνα για να ξεπεραστούν τα εμπόδια στις συνομιλίες με τους δανειστές

Bloomberg via Getty Images
Pierre Moscovici, economic commissioner for the European Union (EU), poses for a photograph following a Bloomberg Television interview in Paris, France, on Wednesday, July 8, 2015. European leaders talked openly about a Greek exit from the euro ahead of a weekend summit on the country's economic future, breaking dramatically with years of denial about the possibility. Photographer: Christophe Morin/Bloomberg via Getty Images

Νέα κρίσιμα ορόσημα σημειώνει στο ημερολόγιο της η κυβέρνηση η οποία ελπίζει πλέον να λάβει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της υποδόσης των 2δισ ευρώ στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 9 Νοεμβρίου.

Στο οικονομικό επιτελείου εκτιμούν ότι μετά και την κατάθεση των δύο νομοσχεδίων (ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών και κάποια από τα προαπαιτούμενα του Μνημονίου) το κλίμα στο στρατόπεδο των δανειστών θα αλλάξει.

Ωστόσο για να αποδώσει καρπούς αυτή η αλλαγή του κλίματος (εφόσον επιτευχθεί) η κυβέρνηση θα πρέπει τις επόμενες ημέρες να «τρέξει» τις διαδικασίες προκειμένου να παρουσιάσει σε ένα έκτακτο Euro Working Group την πορεία υλοποίησης των προαπαιτούμενων δράσεων του Οκτωβρίου προκειμένου να εκταμιευτεί η υποδόση των 2 δις ευρώ.

Αυτό άλλωστε έγινε σαφές και από το Euro Working Group της Πέμπτης. Οι τεχνοκράτες έστειλαν μήνυμα στην κυβέρνηση να εφαρμόσει όλα τα εκκρεμή προαπαιτούμενα μέτρα, αν θέλει να λάβει την υποδόση των 2 δισ. ευρώ την επόμενη εβδομάδα.

Ήδη δανειστές και κυβέρνηση έχουν συμφωνήσει ότι τα αγκάθια προκειμένου να υπάρξει συμφωνία είναι η λύση για τα κόκκινα δάνεια και κατ επέκταση οι πλειστηριασμοί της πρώτης κατοικίας, τα ισοδύναμα για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση και τα φαρμακεία. Αντίστοιχα οι δανειστές έχουν διαμηνύσει στην κυβέρνηση ότι η υλοποίηση των προαπαιτούμενων δεν ολοκληρώνεται με την ψήφιση των νόμων, αλλά με την έκδοση των εφαρμοστικών εγκυκλίων και των υπουργικών αποφάσεων.

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση θα πρέπει να ετοιμάσει τη δεύτερη λίστα προαπαιτούμενων η οποία θα πρέπει να υλοποιηθεί το επόμενο διάστημα, να παρουσιάσει τις προτάσεις για το ασφαλιστικό, τις προβλέψεις της για τα έσοδα των αποκρατικοποιήσεων, το σχέδιο δημιουργίας του νέου ταμείου αποκρατικοποιήσεων, το νέο φορολογικό πλαίσιο, αλλά και την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού.

Οι ταμειακές ανάγκες

Η κυβέρνηση «τρέχει» να προλάβει τις ημερομηνίες προκειμένου να μην χάσει το χρονικό ορόσημο για την ανακεφαλαιοποίση και βρεθεί αντιμέτωπη με τον κίνδυνο του κουρέματος των καταθέσεων, αλλά και την εκταμίευση της δόσης όχι μόνο των 2δισ ευρώ αλλά και των υπόλοιπων 6,7δισ ευρώ που έχουν προγραμματιστεί για το 2015, προκειμένου να μην βρεθεί αντιμέτωπη και πάλι με τον «εφιάλτη» των άδειων ταμείων.

Υπό αυτές τις συνθήκες το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έχει ξεκινήσει να εξετάζει διάφορα εναλλακτικά σενάρια προκειμένου να μπορεί να καλύψει τις υποχρεώσεις του Δημοσίου για το επόμενο διάστημα, χωρίς να υπλογίζει τις δόσεις του προγράμματος.

Συγκεκριμένα πέρα από τις πάγιες υποχρεώσεις για μισθούς, συντάξεις και επιδόματα η κυβέρνηση θα πρέπει να καλύψει το Δεκέμβριο και τις τρεις δόσεις προς το ΔΝΤ ύψους 1,2 δισ. .

Επίσκεψη Μοσκοβισί

Στο οικονομικό επιτελείο ευελπιστούν ότι δεν θα βρεθούν και πάλι αντιμέτωποι με τα άδεια ταμεία που υπήρχαν το πρώτο εξάμηνο του έτους και για αυτό ρίχνουν μεγάλο βάρος στην πολιτική διαπραγμάτευση με τους δανειστές προκειμένου να βρεθούν λύσεις και να ξεπεραστούν οι εμπλοκές.

Σε αυτό το πλαίσιο η κυβέρνηση ποντάρει πολλά στην επίσκεψη του Ευρωπαίου Επιτρόπου Πιέρ Μοσκοβισί την επόμενη εβδομάδα. Στις συναντήσεις που έχουν προγραμματιστεί με τους υπουργούς του Οικονομικού επιτελείου στόχος θα είναι να ξεπεραστούν τα εμπόδια σε θέματα όπως ο ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, οι πλειστηριασμοί αλλά και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

O ρόλος του ΔΝΤ

Την ίδια ώρα το Ταμείο δηλώνει ανοικτό να συζητήσει τη συμμετοχή του στο νέο Πρόγραμμα για την Ελλάδα, εφόσον ληφθούν υπόψη οι όροι του, όπως η ανάγκη της αναδιάρθρωσης του χρέους, αλλά και η πιστή εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του Ταμείου Gerry Rice, το Ταμείο είναι πλήρως δεσμευμένο στις συζητήσεις πολιτικής στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, είπε και πρόσθεσε ότι "συζητήσαμε με την κυβέρνηση θέματα σχετικά με την εφαρμογή των πολιτικών". Είναι φιλόδοξη η ατζέντα των μεταρρυθμίσεων, τόνισε.

Ωστόσο αναφερόμενος στην επανέναρξη και την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, ο κ. Ράις είπε ότι θα εξαρτηθεί από τις κυβερνητικές πολιτικές και την εφαρμογή τους