ΔΙΕΘΝΕΣ
30/10/2015 14:35 EET | Updated 30/10/2015 14:35 EET

Αμερικανικές ειδικές δυνάμεις στη Συρία σε ρόλο συμβούλων

FreedomHouse/Flickr
October 21, 2012 - Aleppo, Syria USA: Rebel fighters belonging to the Javata Harria Sham Qatebee watch over the enemy position during skirmishes at the first line of fire in Karmal Jabl neighborhood, district of Arkup, at the northeast of Aleppo CIty. (Narciso Contreras/POLARIS)

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, σχεδιάζει την αποστολή μικρού αριθμού μελών των Ειδικών Δυνάμεων στη Συρία, σε ρόλο συμβούλων στους αντάρτες τους οποίους η Ουάσινγκτον θεωρεί μετριοπαθείς, ανέφεραν πηγές της αμερικανικής κυβέρνησης στο Reuters την Παρασκευή.

Πρόκειται για ένα βήμα το οποίο ο Αμερικανός πρόεδρος απέφευγε μέχρι τώρα, προκειμένου να μην εμπλακεί σε άλλον έναν πόλεμο στη Μέση Ανατολή.

Όσον αφορά στον αριθμό τους, σύμφωνα με πηγές του Κογκρέσου που επικαλείται το Reuters, θα είναι κάτω των 60, ενώ το BBC αναφέρει ότι θα είναι κάτω των 50. Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι ο αριθμός αναμένεται να κινηθεί μεταξύ των 20 και των 30, αλλά δεν ήταν σε θέση να παρέχει λεπτομέρειες.

Σε κάθε περίπτωση, σημειώνεται πως οι εν λόγω δυνάμεις δεν προορίζονται να εμπλακούν άμεσα σε μάχες, αλλά να συμβουλεύουν και να συνδράμουν τους αντάρτες, με τον ρόλο τους να είναι μάλλον «επιμελητειακός», προκειμένου να διασφαλιστεί πως ο οπλισμός και οι προμήθειες που προορίζονται για τους αντάρτες που στηρίζουν οι ΗΠΑ θα καταφθάνουν σε αυτούς. Αν και θα πρόκειται για την πρώτη φορά που αμερικανικά στρατεύματα επιχειρούν ανοικτά και επίσημα στη Συρία, υπενθυμίζεται ότι έχουν λάβει χώρα στο παρελθόν επιδρομές των Ειδικών Δυνάμεων στη χώρα, εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. Όπως ανέφερε Αμερικανός αξιωματούχος στο BBC, οι εν λόγω δυνάμεις θα επικεντρώνουν τη δραστηριότητά τους στη βόρεια Συρία.

Σύμφωνα με το Reuters, η νέα αμερικανική στρατηγική στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία θα συνοδεύεται από τη δραστηριοποίηση μιας νέας δύναμης ειδικών επιχειρήσεων στο βόρειο Ιράκ, αύξηση της συνεργασίας με το Ιράκ όσον αφορά στην ανακατάληψη του Ραμάντι και αύξηση της βοήθειας στην Ιορδανία και τον Λίβανο, σύμφωνα με ανώτερη πηγή του Κογκρέσου. Επίσης, ο πρόεδρος Ομπάμα έχει δώσει «πράσινο φως» για την ανάπτυξη αεροσκαφών Α-10 και F-15 στο Ιντσιρλίκ της Τουρκίας.